Return of the Killer Tomatoes (1988) (Gyilkos paradicsomok)

returntomatoes_thumbAz Attack Of The Killer Tomatoes “hatalmas sikere” után nem meglepő módon majd’ 10 évet kellett várni a folytatásra, az ugyanis 1988-ban készült el, ám meg kell mondjam, megérte várni, mert a folytatás is ugyanolyan ütős lett mint klasszikus elődje. A Return Of The Killer Tomatoes már sokkal direktebb poénokkal operál mint az Attack, ez a rész már szinte teljesen elvígjátékosodott, de témája miatt még a Return sem lett egy 100%-ig mainstream film, a trash orrfacsaró bűzét végig érezni itt is. A filmben feltűnik a mára már hatalmas sztárrá vált George Clooney, aki ’88-ban még bizony igencsak kis pöcs volt, a Gyilkos paradicsomok előtt csak tévésorozatokban és a Return To Horror High című erősen B-film-gyanús alkotásban csillogtatta meg tehetségét. (Valószínüleg a Return Of The Killer Tomatoes-ban nyújtott alakítása, és az egyik South Park részben a buzi kutya szinkronizálása voltak élete csúcspontjai) Feltűnik itt még John Astin (Dr Gangreen szerepében) és az előző részben megismert speciális kommandó életben maradt tagjai is visszatérnek. A költségvetés ennél a filmnél sem volt valami őrületesen nagy, ezért itt-ott felbukkannak különféle reklámblokkok a filmben, persze nem zavaró, hanem inkább mulatságos formában (pl. a gonosz professzor Gangreen hátán az egyik jelenetben egy nagy PEPSI matrica fityeg).

returntomatoes1

Az Attack Of The Killer Tomatoes-ban megismert paradicsomos támadások után minden megváltozott. Az emberek örökre elvesztették bizalmukat eme egykoron szeretett zöldségekben, a paradicsomok brutalitása miatt azok nevének kiejtése is pánikot kelt minden egyes emberben aki részese volt a borzalmaknak. A helyi pizzériában is gondosan ügyelnek arra, hogy még a pizzára se kerüljön paradicsom, ezért ahelyett mogyorókrémmel, és egyéb nyalánkságokkal ízesítik. A pizzériában dolgozik Chad Finletter és Matt Stevens(<- George Clooney), a két helyi nőcsábász. A pizzéria tulajdonosa pedig nem más, mint az előző részben megismert Wilbur Finletter, az ejtőernyős hős! Az emberek vígan falatoznak, pedig nem is tudják milyen rémségek várnak rájuk… A városka szélén egy kísérteties kastélyban Dr. Gangreen, a gonosz tudós paradicsomokkal folytat kísérleteket. A paradicsomokat toxikus radioaktív hulladékba mártja, majd egy bizonyos zeneszám lejátszása után a paradicsomok emberré, méghozzá megtermett izmos body-builderekké változnak. Gangreen egy csajt is csinált magának, Tarát, aki egy félresikerült kísérlet eredményeképp kiszőrösödött paradicsommal (F.T.) megszökik Gangreen laboratóriumából. Menekülése során összefut Matt-el (George Clooney) aki rögtön meg is akarja dugni. Közben Chadnek is megtetszik a lány, nagyon is, ám egyik reggel észreveszi hogy a lány növénytápszert reggelizik, majd egy nagy üvöltős jelenet után Tara F.T.-vel a vállán elfut a házból. Gangreen eközben próbálja felkutatni Tarát, és Igor-t, a szolgáját küldi el hogy végezzen a lánnyal. Igor jó munkásember, úgyhogy miután Tara kifut a lakásból, rögtön el is kapja. Chadék rájönnek hogy a zene az egésznek a kulcsa, és a zenétől Tara újra paradicsommá változik, akkor pedig meglincseli a feldühödött tömeg!! Gyorsan Tara keresésére indulnak a közeli zöldségboltba,majd miután kiválasztanak egy szimpatikus paradicsomot,Gangreen laborjába mennek. A visszaváltoztatás a következőképpen működik: a paradicsomot bele kell mártani egy petricsészébe amiben ilyen gőzölgő nukleáris trutymó van, majd egy kis állványra kell helyezni, és különféle zenéket jáccani neki. Más zenére más-más emberré változik a paradicsom, így hőseinknek sikerül még II. János Pál-t is csinálni egy alkalommal. Közben Gangreen is megérkezik és bezárja Chadéket a pincébe,ahol nagy meglepetésükre Tara tántorog elő a sötétből! Juhú, hát él! Kurvajó, mosmá csak ki kell szabadulniuk, szerencsére F.T. a segítségükre siet, és értesíti Wilbur Finlettert (aki mellesleg Chad nagybátyja, és az első rész hőse), aki összerántja a szuperkommandót, és búvár és álcázómester társaival a fiatalok kiszabadítására siet…

returntomatoes2

Mint mondtam ez is vígjáték, mint az első rész, de ebből még a paradicsomos üldözős részeket is kispórolták (tulajdonképpen ami paradicsomos-támadós jelenet van benne, az az első részből van bevágva). Itt már nem is a paradicsomok a gyilkosok hanem a belőlük létrehozott emberek. Ez lehet valami filozófiai faszság is, de valószínüleg nem az. A Return Of The killer Tomatoes egyébként jól hozhatott a konyhára, mert ezután a rész után készült egy animációs minisorozat is, illetve egy Nintendo játék, bár mindkettő Attack Of The Killer Tomatoes címen futott, az animációs film a Return Of The Killer Tomatoes sztoriját dolgozta fel, a játék pedig egyikét se.

 

értékelés: 10/10

Yoko Homo

Be the first to comment on "Return of the Killer Tomatoes (1988) (Gyilkos paradicsomok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.