Son of Dracula (1943) (Drakula fia)

sonofdracula_thumbMiután megtekintettem a Drakula lánya című slejmet, szinte félelemtől remegő kézzel nyúltam bele a vastag díszdobozba, és vettem ki onnan a Drakula fia feliratú lemezt. Lugosi ismét sehol, a grófot ezúttal Lon Chaney Jr. alakítja, a neten nem írnak róla semmit… biztató előjelek…
Az egész sztori ugrik egy jó nagyot. A helyszín ezúttal Amerika, Mississippi. Nyitásként egy ünneplő családot látunk, akik a barátaikkal várják az idősebb lány titokzatos erdélyi ismerősét, Alucard grófot. A lánynak mellesleg vőlegénye van, úgyhogy nem igazán értettem, miért várja még ő is ilyen boldogan, ennek a kelet-európai jóbarátnak az érkezését. A lány közben meglátogat egy öreg voodoo boszorkányt a mocsárban, aki figyelmezteti őt, hogy a jövője sötétségbe fog borulni. A kunyhó bejáratánál azonban megjelenik egy rohadt nagy denevér, mire a banya szívrohamot kap, és eltávozik az élők sorából. Nem sokkal ezután megjelenik a házban maga a gróf is, és kinyírja a családapát, majd kb egy óra múlva (miután mindenki jól kisikoltozta magát) bekopog az ajtón, és bemutatkozik a ház népének. Másnap aztán nagyon érdekes dolgok kezdenek történni: az ügyvédnél, az idősebb lány, Katherine lemond minden létező örökségéről, a birtokot leszámítva, ahová nem sokkal ezután beköltözik a gróf. Majd, csak úgy mellékesen össze is házasodik Alucarddal, ami a vőlegénynek nem igazán tetszik, ezért rájuk ront és megpróbálja megölni a grófot egy pisztollyal. Alucardon keresztülröpül a golyó (ezáltal Zaleska grófnő halála az előző filmben teljesen érthetetlenné válik), és megöli Katherinet, mire a vőlegény elmenekül, majd a rendőrségre megy, ahol bejelenti, hogy véletlenül kinyírta a szerelmét. Természetesen letartóztatják, de amikor a rendőrök a család barátjával, egy orvossal együtt elmennek a birtokra, ott találják a grófot és a lányt is életben (persze mi már tudjuk, mi a valódi helyzet). Ezután a fickót csak simán elmeháborodottnak nézik, a másik lány, Claire, valamint a doki azonban érzik, hogy valami nagyon-nagyon nem stimmel, főleg miután a friss házasok megtiltják nekik, hogy a nappali órákban zavarják őket. Ezért aztán táviratoznak egy ilyen témában jártas ismerősüknek, Lazlo professzornak, aki ki is okoskodja, hogy ezek biza vámpírok, és rögtön útra kel, hogy segítsen barátainak. Eközben Kate meglátogatja enyhén szólva is rossz állapotban levő ex-vőlegényét a börtönben, és megsúgja neki a nagy tervet: kiengedi, ezután ölje meg Alucardot, ő pedig vámpírrá változtatja, és így örökké élhetnek. Közben megérkezik prof. Lazlo, és mellesleg rájön, hogy Alucard neve megfordítva Dracula (azt azonban, hogy ő maga a gróf, vagy a gróf fia-e, egyáltalán nem tudjuk meg). Arra is rájönnek, hogy mi lehetett Kate terve, ezért elindulnak a mocsárba, ahol Alucard a koporsóját tárolja. Eközben a vőlegény felgyújtja a koporsót, Draculát elégeti a napfény, majd elindul a házba a lányhoz. Vámpírvadász csapatunk (akik nem nyírnak ki egyetlen vámpírt sem az egész film alatt) akkora ér oda, mikor már lángol a ház, ugyanis a pali rájött, hogy a lány már többé nem az, akit ő szeretett, ezért megölte őt is.

sonofdracula1

Érdekes dolog ezt a filmet értékelni. Egyrészt közel sem olyan bűn rossz, mint a Drakula lánya, azonban az eredeti Drakula szintjét továbbra sem közelíti meg. Lon Chaney Jr.-t vicces volt látni, ahogy erőlködik, hogy olyan ijesztő legyen, mint Béla (szerintem Chaney eleve csak farkasembernek volt jó, annak viszont kitűnő!). Ami leginkább szúrta a szememet ebben az egészben, az a Drakula téma volt. Annyira erőltetett az egész, hogy szinte teljesen értelmetlen. Nyugodtan el lehetett volna adni ezt a filmet olyan címmel, mint A mocsár grófja vagy a Mississippi vámpírjai, ehelyett érezhetően nyakatekert módon a Drakula harmadik részévé tették. Állítólag lett volna még két Drakula film, az Empire of Blood, és a Disciples of Dracula, amelyekben ismét Béla vette volna fel a híres pelerint, és amelyek összekötötték volna ezt a két filmet az eredeti Drakulával. A stúdió, és Lugosi viszonya viszont addigra már annyira megromlott, hogy esélytelen lett vona ezt a két filmet az eredeti tervek szerint leforgatni, úgyhogy egyszerűen dobták az egész tervet. Emiatt pedig sajnos ezt a filmet egy egész jó vámpírfilmként, de a Drakula silány folytatásaként le kell, hogy pontozzam.

értékelés: 5/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Son of Dracula (1943) (Drakula fia)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.