House of 1000 Corpses (2003) (Az ezer hulla háza)

house1000corpses_thumbRob Zombie köztudottan hatalmas horrorfreak, így aztán nem elégedett meg eddigi pályafutása során elkövetett zenés rémisztgetéseivel, fejébe vette, hogy forgat egy fasza filmet. Gondolta, most jól megmutatja a nagy Hollywood-nak meg minden rémületre éhes rajongójának, hogy kell csinálni egy teljesen saját rendezésű horrort; bár csak ne tette volna! Innét üzenem Zombie bácsinak, hogy cipész maradjon a kaptafánál!

Filmünk legeslegelején némi intrószerű bohóckodásnak lehetünk tanúi, mintha csak otthon a tévében néznénk valami gagyi freakshow-t. Aztán kezdődik maga a sztori: négy fiatal (két lúzer srác: egy hülye dagi és egy pedál szemüveges, valamint azok randa női) betér egy Spaulding Kapitány nevű helyre tankolni, ahol mellesleg horror kiállítás és egyéb rémisztgetésre alkalmas szánalmak találhatók, s mindezt egy trágár bohócgúnyás faszikám vezeti. Mivel mindez a horrorcucc bejön nekik (nőiknek nem igazán, de hát mit is várjunk a nőktől, haha!), rögtön meg akarják keresni a helyi legenda, Doktor Sátán sírhelyét. Egy rajzolt térkép alapján el is indulnak a csudába, útközben felvesznek egy enyhén gyermeteg, Barbie baba kinézetű szőkeséget, merthogy szakad az eső, és nehogy már álldogáljon szegény. Véletlenül kilyukad a gumi, de az előbbi csaj felajánlja, hogy menjenek hozzájuk, hisz úgyis a közelben laknak, a bátyja ráadásul meg tudja csinálni a kocsit. És elérkeztünk arra a pontra, amikor bemutatkozik egy újabb beteges, szörnyetegekből álló, sokadik TCM-klón család: egy kiöregedett, ámde negédes Barbie anyuka, egy maszkot viselő fiú, akit felgyújtott a faterja, egy másik, viszonylag normálisabban kinéző, egy dunsztosüvegben tárolt kistesó, valamint egy semmirekellő nagypapa. Idétlen az egész, ami történik, kérem szépen. Nem sokkal ezen esemény után az egyik csaj aggódó apukája odaállít két balfék zsaruval, akik szagot fogtak Spaulding Kapitány-éktól, de se perc alatt végez velük a família, ahogy a társaság többi tagjával is. Filmünk vége felé jutunk el csak a címhez, mikor is a két túlélőt bedobják egy földalatti verembe (vagyis az ominózus 1000 halott házába), ahol zombifajzatok vagy egyéb arra hajazó szörnyek ijesztgetnek, plusz ott van valami agybeteg, embereken kísérletező doki, a tököm tudja miért…

house1000corpses1

Nem kertelek: ez a film egyszerűen vacak. Annyira nevetséges és egyedi ötletektől mentes, hogy jaj! Vegyük példának okáért az őrült család karaktereit: totál TCM. Egyetlen momentum, ami bennem megmaradt az Agatha Crispie nevű reggeliző pelyhes poén, de semmi több. Nem tudom, Rob Zombie most komolyan gondolta ez a förmedvényt, vagy viccnek… Ja, és hogy mást ne mondjak, rohadtul zavaróak az események közé iktatott bevágások, spotok és egyéb színtorzulásos víziók; egy klipben elmegy, de ez nem az. A végső THE END? – pedig arra következtet, hogy nem ússzuk meg folytatás nélkül… Hurrá!

értékelés: 4/10

eyescream

3 Comments on "House of 1000 Corpses (2003) (Az ezer hulla háza)"

  1. Szomorúan olvastam ezt a kritikát, egyik kedvenc filmem.. Vagy csak nekem szar az ízlésem?

    • Nem, ez a film nekem is tetszik. A cikk írónak komolyan nem esett le, hogy az általa megjelölt “agybeteg, embereken kísérletező doki, a tököm tudja miért…” az Dr. Sátán akit a fiatalok próbáltak felkutatni? Aki ennyire nem lát összefüggéseket egy szerinte ennyire középszerű filmben, az miért ír róla bármit is? Nagyon rossz lett ez a cikk.

  2. Klisék miatt én nem húznék le egy filmet, hisz Hollywood eleve a klisékről szól. Rob Zombie munkásságát pedig vagy szeretni vagy gyűlölni lehet – rám a Halloween-nel elég negatív benyomást tett…

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.