House by the Cemetery (1981) (A temetőre épült ház)

housebythecemetery_thumbFulci nevét azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom. Az olasz tésztazabálók földjén született és nevelkedett mester sok kiváló, szórakoztató, vagy éppen szar filmmel örvendeztetett meg minket. Jómagam rendszeresen elő-elő szoktam kaparni valamelyik alkotását, hogy megörvendeztessem magamat egy kis igazi spagettiföldi gore parádéval. Így került most terítékre a House by the Cemetery, ami a mester fénykorának idusán készített film. Egy amolyan átlagos, kedves, szórakoztató, élvezetes alkotás. Sajnos a 80-as évek végére – 90-es évek elejére az öreg mester a nevéhez méltatlan alkotásokkal bombázta rajongóit, na meg az olasz tv-t. Még a nagy visszatérésnek szánt Cat in the Brain is két irányba sült el. Aztán a sors kegyetlen fintoraként vele született betegsége, a diabétesz ölte meg az öreget. Lefekvése előtt elfelejtette bevenni az inzulint, ami finoman szólva nem volt jó hatással a szervezetére. Na de lássuk mit is tartogat számunkra a House by the Cemetery.

housebythecemetery1

Norman Boyle feleségével és fiával úton van Boston felé, hogy befejezze kollégája elkezdett és félbehagyott munkáját. A doki ugyanis egyszer csak kinyírta magát. Már éppen indulnának, amikor a fiúknak, Bob-nak szörnyű látomása támad. Megjelenik előtte egy lány szelleme, és arra inti, hogy maradjanak távol Bostontól és egy bizonyos háztól. De hát ki nem szar le egy kis pöcsös hülyegyereket? 🙂 A ház bérlésénél kis gubanc támad, mert már más lakik benne. De hála Muller professzornak (akit maga Fulci alakít zseniálisan, mint általában :)) sikerül találni egy másik hajlékot, persze pont azt, ahol Dr Peterson kinyírta magát. A család megtekinti hát a kis házikót, ahova be is költöznek. Ezalatt Bob, a kis balfasz a kocsiban marad, amit a szellemlány jól ki is használ, és azonnal megjelenik, majd lebassza, hogy hogy lehetett ilyen kretén, hogy nem figyelmeztette a szüleit a közelgő veszélyekre. De hát egy kis kölökre senki sem hallgat, mert azoknak ugyebár roppant hatalmas a fantáziájuk. Beköltözésük után hamar rájönnek, hogy valami nem stimmel. Nemsokára ki is derül, hogy a ház egy Dr. Freudstein nevű sebészé volt, aki mindenféle illegális kísérleteket folytatott ott. A furcsa dolgok pedig csak nem szűnnek meg, és most már az egész család élete a tét.

housebythecemetery2

Ez tipikusan az a Fulci film, amivel nem tudok mit kezdeni. Valahogy mindig olyan fura gondolatokat vált ki belőlem. Tetszik is meg nem is, leginkább attól függően, hogy éppen milyen hangulatomban látom. Megvannak benne a tipikus Fulci-s dolgok: szar színészek, néhol kissé üreges történet és persze Fulci kiválóan extra okádék cameo színészi játéka. Mindezek mellett a filmben megtalálhatóak a mesterre jellemző szép kis gore betétek és a roppant hatásos ám kissé mesterkélt zoom-ok. A megszokott bugyuta hibái és egyszerűsége mellett Fulci fanatikusoknak nyugott szívvel tudom ajánlani. Nem a legjobb filmje az öregnek, de mindenképpen említésre méltó darab.

értékelés: 6/10

Berzerker

2 Comments on "House by the Cemetery (1981) (A temetőre épült ház)"

  1. megvan valahol ez a Film magyarul?

  2. Magyar felirattal van. Teljesen egyetèrtek a kritikàval,elèg közèpszerü alkotàs. Hangulat függő nàlam is, nem a legjobb filmje az öregnek. Bàr a zenèje összelopott elemekből èpítkezik, mègis nagyon tetszik. Első helyen nàlam a Beyond, utàna Zombie, City of living dead, Blackcat… Aztàn ez. A New York ripper ès Nightmare Concert nekem nem jött be. Ha kiadtàk volna mindet,azèrt begyűjtöttem volna. De hàt örüljünk a 3 legjobbnak,hogy egyàltalàn forgalmazàsra került, nem is akàrmilyen formàban.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.