Frankenstein meets the Wolfman (1943) (Frankenstein és a Vérfarkas)

fmw_thumbBela Lugosi is dead…UNDEAD UNDEAD UNDEAD. Csendül fel a kiváló Bauhaus sláger a dobhártyáimon, méghozzá egy bizonyos David Bowie hangszálaiból. Hiába na, már ők is tudták, hogy nemeztünk legnagyobb Bélája örök és elpusztíthatatlan, és nem csak az ereiben csörgedező vámpírvér tette azzá, hanem halhatatlan filmes klasszikusai is. Bár szegény Lugosi élete nem éppen rendezettségéről és példamutatásáról volt híres (gondolok itt alkoholizálására és kábítószer problémáira) köztudottan neki szánták anno az 1931-es James Whale féle Frankenstein filmben a főszerepet, amit ő „hangosan” vissza is utasított, mondva nem jelent számára elég nagy kihívást ( „az egész csak smink és ostoba grimaszolás” ). Aztán 1943-ban újabb lehetőséget kapott eme groteszk szörnyszülött megformálására a Frankenstein meets the Wolf Man című alkotásban, amelyet ezúttal meg is ragadott. A filmet Roy William Neil dirigálta le, aki megannyi Sherlock Holmes filmet készített a 40-es években, és Lugosi társául a vérfarkas szerepére a már jól bevált Lon Chaney Jr választották. A sztárparádé tehát összeállt, na de lássuk a végeredményét.

A film elején két kretén gyökér sírrabló készül kifosztani a Talbot kriptát, ahol Larry Talbot (alias The Wolf Man) sírja is található. Miután kinyitják Larry koporsóját, igen hamar az arcára fagy a mosoly a két sírrablónak, ugyanis a koporsó tartalma, vagyis Larry hamar felébred és kinyírja az egyik idiótát. Larry az incidens után egy kórház falai között tér magához egy ágyban. Próbálja megmagyarázni az orvosoknak, hogy ő kicsoda, de persze nem hisz neki egy árva lélek sem, így hát megszökik a kórházból és elmegy ahhoz a cigányasszonyhoz, akinek a fia anno megharapta őt és átadta neki szörnyű átkát. Mivel sajnos a cigányasszony se tud rajta segíteni (Larry ugyanis elérkezettnek látja saját halálának idejét), ezért az asszony tanácsára elindulnak messzire Európába meglátogatni doktor Frankenstein-t, aki talán tud segíteni Larry Talbot szenvedésein. Rövid úton kiderül, hogy helyzet nem túl rózsás, mivel a helyi lakosoknak elege lett Frankenstein ténykedéséből és teremtményével együtt rágyújtották a kastélyt. Az egyik átváltozása után Larry a kastély romjai között köt ki, ahol megtalálja jégbe fagyva a doktor ördögi teremtményét (Lugosit), akit azonnal ki is szabadít, és segítségével próbálja megkeresni a doktor feljegyzéseit, de mindhiába. Végső megoldásként Larry felkeresi Frankenstein lányát, hogy megszerezze tőle a doktor naplóját, és véget vethessen életének, amelyben segítségére lesz Dr Mannering is a kiváló tudós, aki egyben a lány udvarlója. A dolgok azonban nem mennek olyan simán, mint ahogyan azt főhősünk gondolta, hiszen a helyi lakosságot roppant módon feldúlja a hír, miszerint Frankenstein ördögi teremtmény túlélte a tüzet és még mindig él. A dolgok tehát elég rosszul állnak, a tömeg zsibong és Dr Mannering is komisz dolgokon töri a fejét.

fmw1

Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre, hiszen azon kevés filmek közé tartozik, ahol Lugosi Frankenstein szörnyének maszkjában díszeleg (bár az 1942-es Ghost of Frankenstein-ben is feltűnik a szereplők között, mint Igor, a szörnyeteg gardedámja), és végre láthattam milyen szörnyeteg lett volna Bélából, ha nem dobja vissza a szerepet anno. Nem tudom mennyivel lett volna rosszabb vagy jobb ha ő lett volna a James Whale féle film főszereplője, de azért nem volt hülye az öreg. Volt abban valamit, amit mondott ezzel kapcsolatban, hiszen tökéletesen látszik a Frankenstein meets the Wolf Man-ben, hogy azon kívül, hogy kinyújtott karral mászkál, és ostoba pofákat vág semmit nem kellett csinálnia. Béla jellegzetes karakteréből már csak a maszk miatt sem lehetett sokat kihozni, hiszen annyi vakolat volt szegény arcán, hogy totál felismerhetetlen. Az egész film láthatóan Lon Chaney színészi játékára és karakterére építkezik, ami egyébként igen jó hatással van a filmre. A végeredmény egy kellemes kultúrált szórakoztató klasszikus lett, amelynek a végén még Lugosi és Chaney gigászi küzdelmét is megcsodálhatjuk. Aki szereti a régi Universal-os horrorokat, azoknak mindenképpen ajánlom.

értékelés: 7/10

Berzerker

Be the first to comment on "Frankenstein meets the Wolfman (1943) (Frankenstein és a Vérfarkas)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.