Dead Snow ((Død snø)) (2008) (Náci zombik)

deadsnow_thumbMég anno tavasszal jártam a Titanic Fimfesztiválon, hogy megcáfoljam az elméletet, miszerint mindegyik film végén, műfajától függetlenül jéghegynek ütközik, és elsüllyed egy hajó – pedig elég hihető. Ott volt szerencsém találkozni a Dark Floors (Odalenn, 2008) című finn szörnyűséggel, amit a pórnép egyszerűen csak „lordis horrorként” emleget. Semmilyen szempontból nem állta meg a helyét, a most következő, szintén északi régiós rémkedés viszont annál inkább! Elöljáróban annyit mondanék róla, olyan mintha az Evil Dead lenne, csak éppen a hóban. Eleve képtelenség komolyan venni egy olyan filmet, ahol második világháborúból fent maradt náci zombi katonák támadnak ránk a hóból! Gyatra megvalósítást hülye poénokkal és idióta gore jelenetekkel próbálják oldani, úgyhogy végeredményben egészen szerethető marhaság kerekedett belőle.

Egy csapat válogatott orvostan-hallgató húsvéti vakációját tölti egyikük kisházában, valahol a norvég hómezők közepén. Teljesen átlagosnak, fiatalnak néznek ki, bár esti sörözésük alkalmával ahelyett, hogy például dugnának, olyan kreatív dolgokról konverzálnak, hogyha betemet egy lavina, köpj egyet, és már kint is vagy. Eddig ugye akármi is lehetne a szitu, de ahogy látni fogjuk leginkább Evil Dead (faház, fiatalok stb.), majd betér hozzájuk egy idegen (Álomcsapda feeling). Némi kávé szidalmazás (ez nem tudom konkrétan milyen filmre utal6, talán Kávé és cigaretta) után belekezd egy történetbe a második világháborúból itt maradt, ördögien gonosz, náci katonákról, akik állítólag a mai napig itt bujkálnak a közelben. Aztán, mint ki jól végezte dolgát, ki(ny)írják a forgatókönyvből. Legközelebb csak másnap találkozhatunk vele, kibelezve a sátrában. Fiataljaink ezután egészen véletlenül találnak egy egész fadoboznyi ékszert, bocsánat: a nácik hatalmas kincsét;  nyilván az okos katonák egy 50 éve még nem létező faház aljába dughatták el, de ezen tényleg ne akadjunk ki.

deadsnow_5
Még mindig ezen az estén: dagadt gyerek kimegy kakkantani, aztán egy szimpatikus csaj egyből utána, és jót kefélnek a pottyantósban. Nem is értem, nekem mért nincsenek ilyen romantikus barátnőim?! Csaj még marad, nyilván szex utáni ürítés, de kirántják alóla a budit, és beleesik a szarba. (Macska-jajj.) Ha ez még nem lenne elég, meg is ölik. Mivel dugtak, a dagadt csávó sem maradhat életben. Többiek elbarikádozzák magukat a kisházban (Night of the Názi Dead), de érdekes módon megélik a reggelt. Ekkor jó ötletnek tűnik kettéválni: míg a csajok a tökig érő hóban elrohannak a kocsiig, a két srác feltartja az egész zombi hadsereget – jó terv, mi?!

deadsnow_3
Mindezen közben barátnőjét kereső, antipatikus barátunk beleesik egy verembe, nyilván ez a náci zombik szupertitkos bunkere, ahol kis vergődés után nője levágott fejének látványától sírva rohan ki. Közben persze inzultálni kezdik a hóból kikelő kis költségvetéssel realizált „félelmetes” zombik. És most jön a kedvenc jelenetem: egy zombi ráugrik, már majdnem lezuhannának a mélybe, de a srác furmányos módon egy másik zombi kitépett beleibe kapaszkodva mászik vissza – tiszta Happy Tree Friends, csak ott a nyuszik szemének kocsányával történt ugyanez.

deadsnow_2
A háznál maradt két arc, miután hangoskodással rendkívül profin odacsalta őket, Molotov-koktélokkal bombázzák a zombikat, de a balfaszok már az elsővel felgyújtják a házat. Átszaladnak egy kisebb kalyibába, hogy-hogynem olyan hasznos zombi-hentelő eszközökre bukkannak, mint: sarló, kalapács, motorfűrész. (Kicsit sem Evil Dead.) Ezt követően mészárolni kezdik a hóból random módozatban felbukkanó, és rájuk rontó katonákat. Ez a rész elég jópofa, sokat nevettem. Ahhoz képest, hogy az idegen csak néhány túlélőt említett, vannak vagy százan. Mikor már esélytelennek látszik harcuk, megjön antipatikus köcsöggyerek motoros szánjára szerelt géppuskájával, és ő is beszáll a zombiirtásba. Szerencsére nem kell sokáig néznünk rusnya pofáját, mert hamar szétszabják…

deadsnow_4
Egyik főhősünket megharapják, ő azonban tanult Ash-től: levágja kezét, mire a következő percben meg tökön harapják. Már-már gondolkodik, mitévő legyen, mikor Herzog parancsnok kezeit magasba emeli, és hirtelen még vagy 500 zombi katona bukkan elő a hóból, szerinted?! Nagy viaskodásban a másik tag is elesik, és sajnos az eddig túlélőnek hitt rendkívül szimpatikus, raszta hajú kislány is elhalálozik, hála barátja fejszéjének. Félkezű hősünk nem bírja tovább a strapát, odamegy a leégett házhoz, és okosan átnyújtja a parancsnoknak a fadobozt – ennyi lett volna csupán??

dead-snow_2

Zombi katonáink eléggé gagyira sikerültek, biztos félúton elfagytak a sminkesek meg az öltöztetők. A trükkök is csapnivalók, végeredményben az egész megvalósítás bénára sikerült, egyedül az agybeteg poénok viszik a hátán a filmet. Néhány példa, hogy miről beszélek: dagadt csávó előbb törölte ki a seggét, majd jön a csaj, és leszopogatja az ujjait. Vagy: raszta csaj fent ül egy fán, alatta keresik a zombik, és hogy ne zajongjon, kitekeri egy varjú nyakát (!), de az se rossz, amikor egyik srác menekül, de nem tud elfutni, mert valamilyen furmányos módon a belei beakadtak a fába. Az aláfestő zenék jók, külön örömet okozhat még az ízes norvég beszéd, haha! A horror, mint műfaj központi szerepet játszik a filmben: házhoz érkezvén arról folyik a szó, melyik horror kezdődik így, dagadt gyerek Braindead pólót visel, és persze ott van a számtalan Evil Dead-es utalás…

eyescream

Értékelés: 7/10

2 Comments on "Dead Snow ((Død snø)) (2008) (Náci zombik)"

  1. Ez a film szerintem is egy nagy szar…halálosan untam,sőt azt hiszem még el is aludtam rajta.

  2. Pàr horror utalàstòl, vicces vagy vères jelenettől eltekintve szerintem is szar a film. Egy röhely. 10/4 jòindulattal

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.