The Blackout (2009) (Karácsonyi áramszünet)

 

Mikor már kezdjük rohadtul unni, hogy már megint itt egy elvadultan gonosz Mikulás, aki harmatgyenge (de inkább sokad-osztályú) ünnepi hangulatú poénokkal próbál szórakoztatni minket, miközben bestiális kegyetlenséggel hentel, terítékre kerül a horrorfilmes sablonok egyik kedvence, az áramkimaradás – ráadásul mindez szenteste, megfejelve egy toronyházban garázdálkodó szörnnyel. Lehet, hogy nem éppen tavasszal kellett volna nekiállnom (filmünk alkotói nyilván abban bíztak, hogy karácsonyi készülődés meg a szeretetben való tobzódás közepette ez milyen para lesz), bár így aktualitásától függetlenül is elég  ócska.

Los Angeles-t váratlan földrengések rázzák meg, aminek senki nem tudja az okát, de az utána következő áramkimaradásokra sincs semmilyen magyarázat. Helyszínünket képező toronyház lakói között szerepel egy felhőtlenül boldog család, céges bulin résztvevő fiatal párok meg néhány egyéb feláldozható karakter. Mikor a család kisfia lemegy a pincébe játszani, nem is sejti, hogy az egyik (akkor még páncéllal borított) lény áldozata lesz, merthogy egy csomó monsztra kerül elő. Közben a félrészeg bulizókat is letámadja a már teljesen kifejlődött lény, akik a családhoz menekülnek be, ez utóbbiak viszont feltett szándéka, hogy kimenjenek megkeressék elveszett gyermekeiket. Ehhez a bagázshoz jön még egy házmester, egy villanyszerelő meg egy mindent tudó kocka arc. Közös megegyezéssel az épület elhagyása mellett döntenek, viszont rossz hír, hogy a lakóház bejáratát valami földből kiálló „tüskeizé” (jobb szót nem tudok rá, ilyen batár hegyes cucc) torlaszolja el, úgyhogy a tetőn át akarnak majd menekülni a másik házba. Film végi hatalmas „csattanón” pedig csak megvonjuk a vállunkat, hogy „hej de kreatív valaki!”

Egy teljesen középszerű horrora számítottam, és azt is kaptam; szokásos kliséhalmok (különféle konfliktusok, ex-pár románca, bujkáló gyerekek stb.), baromi primitív dialógusokkal, utcáról berángatott szereplőkkel (az apja például egy Zs-kategóriás Richard Gere), logikátlan eseményekkel, minimál belezéssel. Szörnyünk viszont megér egy misét. Amikor először láthatjuk ilyen kis páncéllal fedett lépegetős cucc, majd következő alkalommal már ember nagyságú gyilkológép – nyilván baromi jó az evolúciója. Két keze, két lába, ergó valamiféle humanoid kreatúra, jelzem a föld belsejéből jött, illetve elektromágneses mezőt gerjeszt maga körül, tehát elszívja az áramot, legalábbis úgy tudni. Már maga ennyi faszság elég, hogy széjjelröhögjük az agyunkat, de emellett ez a félelmetes monsztra (kvázi gumiruhába bújt ember) mindent a háromollójú CGI-farkával csinál, ami azért valljuk be elég béna; keze meg nyilván csak dísznek van, hogy legyen. Felejtős hülyeség.

Értékelés: 5/10

eyescream

2 Comments on "The Blackout (2009) (Karácsonyi áramszünet)"

  1. Ejnye-bejnye. Nem lett kellőképpen lehúzva a film! 🙂
    Ez egy förtelem. A ganédomb hegyén a süveg szarból.
    Írtam egy másik oldalon értékelést, beillesztem, én hogy láttam a dolgot 🙂

    SZPOJLER (bár szerintem tökmindegy, legalább nem nézitek meg, nem titkoltan ez is a célom
    ).
    Láttatok már alieneket skorpió farokkal? Nem? Akkor majd most fogtok! Feltéve, ha veszitek a bátorságot és megnézitek ezt a förtelmet.
    Előljáróban annyit, az utolsó 30 percet végigpörgettem. Bár, ha másik oldaláról nézzük a dolgot, dícsérendő, hogy addig becsülettel végignéztem 🙂
    Már a DVD tokja is pofátlan módon egy hatalmas lenyúlás, nevezetesen egy az egyben A dög borítója. Én hülye marha ennek be is dőltem, sejtettem, egy összelopkodott szarral van dolgom, de valahogy jónak tűnt. Már ezerszer megfogadtam, csak úgy veszek filmet, ha előtte láttam, de minimum jól utánanéztem, mire is akarom elszórni a pénzem.
    Szóval borító. Nem is lenne annyira nagy szentségtörés, de legalább a szörnyek hasonlítanának a borítón mutatottra. A helyzet az, hogy a filmben abszolút nem úgy néznek ki, tényleg gáz, hogy 2009-ben ilyen gyatra, nevetséges valamiket pakolnak képernyőre. A skorpió farkuk végén van valami éles villa vagy mi a csöcs és azzal mókáznak. Ez a következőképpen néz ki: általában hátulról (húúúú, de rémísztő is fél órán belül 3szor ugyanazt a jelenetet látni… nemhogy megriadnál, hanem már előre idegesíted magad, reméled nem megint az lesz…) átdöfik a jónépet és egy piros köd (!!!!) képében fröcsög a vér… mint valami “jól” sikeredett online játékban… HIHETETLEN!!!
    A film eleje is érdekes, unszimpatikusabbnál unszimpatikusabb “színészek” készülődnek egy már alapjában véve elb*szott karácsonyi bulira, illetve van egy sznob család, akiknek műiessége kötélért kiált. A film első fél órájában semmitmondó, lehetetlen párbeszédeket láthatunk, amik gyakorlatilag a nagy semmiről szólnak. Totál feleslegesek, nemhogy a filmhez, még a film karácsonyi mivoltához se nagyon passzolnak.
    A film totális nyúlás, kezdve a borítótól, a lényeken át a végkifejletig. A film végén süvegcukrok vagy lehet, hogy gigantikus nyalókák jönnek ki a város alól, amik poénként tüzet szórnak magukból (de minek?); itt már meg is fejtődött a meg a rejtély, mik okozták a furcsa földrengéseket és miért van akkora kánikula! Aztakurva! Fortély a köbön, innentől ne jöjjön nekem senki fűrészi, két nővéri vagy mittudomén milyen csavarral!!! A karácsonyi bezártság, menekülés = P2, majd a vége, a föld alóli nyalánkságok felbukkanása = Világok harca.
    A jelenetek tényleg semmitmondó fosok. Pl. a liftes eksön egy az egyben az Alien 4.
    Emberek, ez az egyik legpofátlanabb, DVD-re kiadott, lenyúlásra alapozó (mind szakmailag, mind anyagilag) film, amit valaha láttam.
    Nem csoda, hogy az összes filmes, horror filmes oldalon olyan szinten lehúzzák, mint nagyon kevés alkotást, ja, és sűrűn hasonlítgatják Uwe Boll szemétjeihez… azt hiszem, ezzel mindent elmondtam.
    Ha lehetne, mínuszban osztályoznék!

    • Én bírtam,de persze helyén kell kezelni ezeket a filmeket.Mindig történik bennük valami nevethető marhulás vagy oda-nem illő beszólás,amik úgymond a báját adják…A (filmkatalóguson pl sokak által szidott) temetőkapu is ez a kategória.Nálam inkább az öl meg egy filmet ha úgy szar ,hogy unalmas is ,ergo annyira semmilyen,hogy idézhető jelenete sincs. (lásd pl: Arizónai farkasvér) ,ami kb sértés a farkasember filmekre nézve, mert az tényleg úgy szar hogy be is alszik rajta az ember

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.