Beyond Re-Animator (2003) (Re-Animator: A visszatérés)

Anno Victor Frankenstein doktor is megpróbált Istent jásztani, de aztán csúfos véget ért. Herbert West ugyan még nem halott, viszont elkapták, és most börtönben csücsül. E harmadik részben immáron társa nélkül folytatja illegális kísérleteit (konkrétan patkányok életenergiáit áramoltatja oda-vissza), hogy ily módon updatelje tovább újraélesztését. Mikor már a börtönigazgató támogatásával teszi mindezt, szinte elkerülhetetlenné vállnak az emberkísérletek…

Dr. Howard Phillips még gyerekkorában szemtanúja volt nővére meggyilkolásának: egy Dr. Herbert West által életre keltett kreatúra ölte meg. Anno ez indította el, hogy orvosi pályára lépjen, na és a doki fura világító löttyöt tartalmazó injekciós tűje, amit véletlenül megtalált…

Dr. Howard Phillips börtöndokiként kezd dolgozni, amikor egészen véletlenül ismét találkozik a lesittelt Dr. Herbert West-tel, akit egyből az asszisztensének fogad. Már az első napján összeismerkedik Emily-vel, a szöszi újságírónővel, aki a börtönökről ír cikket; az első tíz percben már dugnak, ahogy egy rendes Yuzna filmbe szokás. Éppen egy Moses nevű rab halálozik el, mikor West azzal az ötlettel áll elő, hogy keltsék már életre. Sikerrel járnak, persze a tag megveszik, elkezdi harapdálni az őröket, szóval irány a sötétzárka. Ennek sikerén felbuzdulva Phillips beleegyezik, hogy titokban folytassák a kísérletek, ahogy ez már lenni szokott ilyen szituban. Van egy patkányos csávó, akinek az előbb kinyírt, majd újraélesztett rágcsálójának egy másik patkány nanoplazmáját adják (vigyázat, ez már update feltámasztás!), s ettől látszólag minden oké lesz vele (persze később ez is megveszik). A sikeren felbuzdulva ezt persze Moses-en is ki akarják próbálni, de egy szerencsétlen baleset miatt el kell, hogy napolják: a dugnivaló újságírónőt kinyírja a börtönigazgató, mert nem akar szopni és mert túl sokat látott. Mire ez a két fehérköpenyes zseni életre kelti, s hogy még egy fokkal tetézzék a bajt: a börtönigazgató nanoplazmát (életenergiáját) adják neki – egy patkányét egy emberbe mégse célszerű -, amit a gonosz diktátor megölésével csapolnak le róla valami fura szerkezettel, hogy ne legyen dühöngő vadállat, mint anno Moses bátyánk. Ez utóbbi tag újra elhalálozik (még a börtönigazgató nyírja ki), de aztán visszatér, s a patkányos csávóval a cellájából kitörve börtönlázadást szít. West, amilyen őrült, a halott börtönigazgatót azért is feltámasztja, s bosszúból a zsarnokoskodásaiért patkány-életerőt ad neki. Mint kiderül, a nanoplazma-csere nem volt sikeres: a szöszi küzd két énje (saját és a börtönigazgató) között, ráadásul pár elítélt meg akarja dugni, bár mondjuk én is ezt tenném vele, haha! Az elsődleges nemi jellegét patkányosra cserélő börtönigazgató leüti West-et, elszalad a világítós lötyivel; megölt és újjáélesztett rabok és őrök jelzik útját, majd egy gyógyszerfüggő seggfej (akit Torrente nyomozó, vagyis Santiago Segura alakít) ellopja tőle a cuccot, és belövi magát, annak ellenére, hogy él… Szóval elszabadul a pokol, de a végét azért sem lövöm le, tessék inkább megnézni!!


Legutóbbi három Yuzna élményem (Rottweiler – A halálkutya, Holtak tava, és a Fogorvos) után már majdnem leírtam volna őt, amikor kiderült, hogy a csóka nagy Cthulhu-buzi, nem mellesleg erőteljesen tiszteli a Lovecraft hagyatékot, ergó producerkedik meg néha rendez is a témához kapcsolódó misztikus filmeket. Az előző Re-Animator-rész, a Bride of Re-Animator is az ő keze munkáját dicséri egyébként.

Hibák bőven vannak ebben az erősen B-hatású filmben, hiszen Yuzna e téren garanciát jelent, meg azt is sejthetjük, hogy ahány nő szerepel benne, azok előbb-utóbb (inkább előbb) mind le fognak vetkőzni – szóval ezeket most hagyjuk is. Börtönatmoszféra nem igazán jön át, viszont a cselekmény sodró lendülete, és a hihetetlenebbnél-hihetetlenebb dolgok szünet nélküli halmozása, tiszta beszarás! Itt konkrétan a patkány ill. ember energia ide-oda vándoroltatása, cserélgetéséről lenne szó, ami a végére már annyira bonyolult kezd lenni, hogy ember legyen a talpán, aki érti. A másik tényező, amit szeretni lehet, a már-már Braindead szintjét súroló humoros gore-parádé. Gyorsan egy-két példa: faszikám két kézzel vonszolja felsőtestét, akrobatikus elemeket is felvonultatva, miközben támad vagy amikor a patkány görgeti a börtönigazgató leszabott farkát (itt konkrétan Necro Files ugrott be, haha!). És amilyen hidegvérű, szarkasztikus beszólásai vannak dr. Westnek! Ami a legjobb az egészben, hogy a végére már azt sem tudjuk, ki az élő, ki a halott, mert kb. a börtön felét előbb kinyírták majd feltámasztották, haha! Akinek bejött az első két rész, annak ajánlott – aki esetleg még nem látta őket, akkor ne habozzon, pótolja!!

Értékelés: 7,5/10

eyescream

1 Comment on "Beyond Re-Animator (2003) (Re-Animator: A visszatérés)"

  1. Most következik a 3.epizód nálam!
    Az első 2 már meg volt…:D

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.