Hobo With A Shotgun (2011) (Koldus puskával)

Nyilván vicces kedvű fiatalok írták át a város nevét a táblán “Remény“-ről “Söpredék“-re. Nyilván nem szándékos gyújtogatás az oka annak, hogy a távolból is jól kivehetően lángol egy egész kerület. Nyilván mikor azt mondom, az utcákat ellepi a mocsok, nem csak a köztiztaság botrányos állapotára gondolok. Mindenesetre ne lepődj meg kedves idegen, ha a szemed láttára szakítja le valaki fejét a nyaka köré hurkolt szögesdrót, aminek a másik vége egy lökhárítóhoz van erősítve. Errefelé ez járja. Vagy mondhatom úgy is, hogy: Welcome to Fuck Town!

Meggyötört hajléktalan érkezik marhavagonon, gondolja: itt szerencsét próbál. Hátha ez lesz az a hely, ahol valóra válthatja régi álmát, hogy saját vállalkozásba kezdjen. Már a szlogenje is megvan: “Ön növeszti, én levágom.” Mármint a füvet. De valahogy a dolgok sosem úgy alakulnak, ahogy az ember eltervezi. Ez az öreg hajláktalan sokmindent látott már, de ez a romlottság, ami a városkát jellemzi, még az ő gyomrát is felkavarja. Lépten-nyomon értelmetlen erőszakba botlik, itt a vérontás puszta szórakozás, a porondmester pedig egy Drake nevű alak; ő itt a helyi kiskirály meg a két suhanc kölke. Még a zsernyákok is fosnak tőlük; itt aki nem korrupt az vagy seggnyaló vagy halott, ez utóbbiból van több.

Olybá tűnik az egész szaros városban a mi csövesünk az egyetlen ép eszű és erkölcsös ember, vagy az egyetlen igazán őrült? Ez nézőpont kérdése. Ám mikor az egyik símaszkos szarházi fegyvert fog egy csecsemőre, akkor szalad tele igazán főhősünk töke, meg a shotgun csöve, meg a szarháziak ványadt teste – ez utóbbiak ólommal. Szóval az öreg nekiáll tisztogatni, egyedül, hamár a rend éber őrei világosan tudtára adták, hogy kinek az oldalán állnak. Közben megment egy kis fiatal prostit is a hullazsáktól, aki cserébe magához fogadja éjszakára, mikor az öreg végképp elmerül a szarban. Az események meg csak peregnek; lángoló iskolabusz, lincselő tömeg, a végén még a Dögvész nevű két tagú szuperfejvadász- és killerbrigád is megbízást kap a hobó fejére.

Mindeközben fröcsög a vér, röpködnek a fejek, a szitkok meg a szállóigék, és nem utolsó sorban a sörétek; ebben a filmben minden megvan, ami ahhoz kell, hogy kultikussá váljon. Össze is teszem a két kezem egy magyar DVD kiadásért!

Az utóbbi idők egyik legszórakoztatóbb filmje volt számomra; rohadtul vártam és rohadtul meg vagyok vele elégedve. Rutger Hauer még mindig kurvajó színész! Zseniálisan alkítja a tisztalelkű ámde lelkileg megfáradt csöves szerepét, mondhatni drámai komolysággal, amivel viszont iszonyat nagy kontrasztot állít a többi szereplő harsány, szinte már ripacs játékával szemben. De ez a film pont így és pont ezért üt akkorát, amekkorát. A technicolor színezésnek köszönhetően meg ez az egész vértől mocskos belezős-trancsírozós cirkusz úgy fest, mintha Óz birodalmában elszabadult volna a pokol. Abszolút hatásos.

A film egyébként Tarantino / Rodriguez -féle Grindhouse filmek elé forgatott kamuTRÉlerek közül a Machete után a második, amiből egész estés film készült, azzal a különbséggel, hogy itt a rendező Jason Eisener a Rodriguez által meghírdetett tréler versenyen nyerte el a jogot, hogy munkája bekerülhessen a Grindhouse filmek elé és széles vászonra álmodhassa agymenését. Mi ennek csak örülhetünk.

értékelés: 10/10

phobic23

3 Comments on "Hobo With A Shotgun (2011) (Koldus puskával)"

  1. Egy magyar DVD tényleg nem lenne rossz. Amúgy nagyon jó cikk!

  2. zseniális grindhouse alkotás, nem is vitás!!

  3. Cikklista up.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.