Freddy’s Dead: The Final Nightmare (1991) (Freddy halála: Az utolsó rémálom)

Az utolsó? Na ne röhögtessetek:D Az utolsónak szánt negyedik Péntek 13 után készült még öt, aztán az ötödiket kinevezték Utolsó Pénteknek, ezt pedig még egy epizód, egy újra plusz a Freddy vs. Jason követte. A Rémálomnál se volt másként, ugyanis a Final Nightmare után jött még a New Nightmare, a tavaly készült feldolgozás és ide is beleszámolhatjuk az FvsJ-t. Azért mégiscsak el kell ismerni Rachel Talalay rendezőnőt, aki 10 éve megpróbált végleg gátat szabni az álombeli ámokfutásnak, csakhogy „túl” jó filmet alkotott meg és ez ismét felgerjesztette Robert Shaye producer úr pénzéhségét. De Freddy most tényleg meghal, szóval ezt senki se hagyhatja ki!

Az Álomgyermek után 10 évvel Krueger bácsinak (Robert Englund) sikerül egy kivételével az összes springwoodi gyereket kicsinálnia. Ez a bizonyos egy viszont amnéziás, így egy fiatalkorúakra specializálódott gyógykezelőbe viszik, ahol hamar kiderül, hogy a srác nagyon fél elaludni és álmában ugyanazt a kislányt meg víztornyot látja, amit a helyi doktornő. Az említett orvos felkerekedik a fiúval, hogy a közösen összeszedett nyomok alapján megtalálják kérdéseikre a választ Springwoodban, útjukon pedig három potyautas (füves fiú, hallássérült fiú, kemény lány) is elkíséri őket. Az ötösfogatnak meg kell küzdenie az őrület ködébe borult kisvárossal és a pengeujjú mészárossal, akiről kiderül, hogy emberi pályafutása során sikerült összehoznia egy saját gyereket is, akire most szüksége van, hogy új vadászterületet találhasson. De vajon ki lehet ez a gyermek és hol rejtőzik?

Talán említettem már, hogy a negyedik résztől fölfelé nem emlékeztem a Nightmare-ekre (kivéve a hetest), de amint kiderült, hogy mi is a tényleges konfliktus, rögtön eszembe jutott a megoldás is. Ebben a részben egyesül az ezt megelőző öt epizódban látottak krémje, így benne van a humorizálás (mértékkel), Krueger szülővárosában az őrületet bemutató jelenetek elég ijesztőre sikerültek, van animáció, álombeli hatalommal bíró pozitív hős, de ami a legjobb: adnak egy motivációt Freddy tetteire és egy magyarázatot a hatalmának eredetére! Visszatér az ismétlődős jelenet, csak kicsit másként; az első részben alkalmazott „valóságba rántás”; ismét baromijó a zene; a csíkos pulóveres rém megint buszsofőrködik és egy pillanatra még Johnny Depp is beugrik, csak hogy a főgonosz leüsse egy serpenyővel:D A sok pozitívum mellett két negatívum, hogy sem az utolsó túlélő, sem a főhősnek szánt doktornő nem túl szimpatikus; szerencsére a verekedős lány viszont tök jó fej, úgyhogy mégis van valaki, akiért szoríthatunk. Érdekesség, hogy Freddy apját Alice Cooper játssza, a végén lévő montázs alatt szóló dalt Iggy Pop énekli és az utolsó 10 perc a mozikban 3Dben ment. Mivel ez lett volna az utolsó Rémálom, így mindent bevetettek, amit csak lehetett, de mondjuk a videójátékos szekvencia lerontja a színvonalat, emellett pedig amíg meg nem érkeznek a gyilkos városába, addig elég uncsi az egész. Viszont én így is jól szórakoztam rajta, a Dream Childnál sokkal jobb volt. Annak pedig külön örülök, hogy a Freddy halála sikeres lett, mert így elkészülhetett a nagyszerű New Nightmare, amiről majd jövő héten olvashattok!

értékelés: 8/10

tvshaman

Be the first to comment on "Freddy’s Dead: The Final Nightmare (1991) (Freddy halála: Az utolsó rémálom)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.