Fright Night (2011) (Frászkarika)

Marha naiv voltam, amikor az egészen kellemes trailer megtekintése után a mozi mielőbbi beszerzésre vállalkoztam, azon gondolkozván, hogy remake ide vagy oda, lehet még belőle egészen korrekt valami. Ehelyett az eredeti, 1985-ben készült horror-vígjáték zsánerét totálisan felborítva egy végig, hatásvadász akciókban dúskáló, irritáló WTF?! jelenetekkel felturbózott – mi mást, mint a vámpírokra gerjedő ifi-generációt megcélzó – undormány született.

A stréberből lett Charley nagyon kúl arc, már csak a nője miatt is. Annyira, hogy régi lúzer-időszaka alatti (ma leginkább lenézett) haverjának, Ednek sem hisz, aki szerint a környékbeli fiatalok eltűnésének oka nem más, mint a szomszédjukba költözött Jerry nevű arc, aki valójában egy vámpír. (Nemsokára a nyughatatlanul vámpírt fürkésző Ed is passziváltatja magát a cselekményből, persze csak egy időre.) Charley egészen addig hanyagolja a vérszívós témát, amíg csajával, Amy-vel éppen jóleső testi mesére kerülne a sor, akkor hirtelen elkezd pimaszul érdeklődni a szomszéd viselt dolgai után. Suttyomba jól betör hozzá, mire megtalálja a Jerry által randira áthívott, majd szekrénybe zárt csajt – kvázi legújabb áldozatát -, és bár a kiszabadítás egész jól sikerül, szegény meglékelt suna porrá oszlik a napfényben. Charley – Ed videóinak megtekintése után szabadon – Peter Vincent-hez utazik (Frászkarika c. horror-műsor megasztárja), hogy legyen már olyan jófej, és adjon néhány tippet vámpíröléshez.


Mondanom sem kell, hogy az igazság felfedése után jól elzavarja Charley-t a búsba, az meg szomorúan hazaslattyog. Miután Jerry megelégeli a dolgokat, és a srác házába semmilyen módon sem nyer bebocsátást, fogja magát és rájuk robbantja (!) az egész kócerájt. Ezek után egy őrült autós száguldás kezdődik, melyben Charley, Amy, valamint az anyuka menekül a motoron száguldó Jerry elől, ami aztán balesetben végződik, és a mutter kórházban köt ki. Hogy-hogynem, a híres Peter Vincent bukkan fel egy, a cselekmény szempontjából irtó fontos információval, miszerint Jerry is egy földközi-tengeri vámpírkolónia tagja, akik a föld alatt élnek (!), de nem sokat csodálkozhatnak rajta, mert rögtön betámadja őket a vámpírrá vált Ed. Menekülésük során egy diszkóba kötnek ki, ahol Jerry félelmetesen profin elkapja Amy-t, és vámpírrá változtatja. Ezek után nem kérdéses, hogy Charley és Peter összefog, és mindenféle vámpírölő vackot begyűjtve Jerry házához tolják az arcukat egy utolsó, mindent eldöntő csatára, ahol a föld alatt (vámpír Amy és vámpír Ed mellett) egy rakás, vérre szomjazó side-kick vámpír várja őket…


Colin Farell a sötétségben élő, egyébiránt megnyerő vámpír szomszéd szerepére szerintem igen jó választás volt, továbbá a CGI-megoldások is irtó klasszul sikerültek, de azt hiszem ezzel a végére értünk a pozitívumoknak.

Ami legjobban hiányzik nekem: a filmből kimaradtak a poénok, amik a régi változatban baromira szórakoztatóak tudtak lenni, lehettek akármennyire apró kis hülyeségek. Amiket helyette kapunk, azok annyira kínosak vagy infantilisek, hogy az már fájdalmas. Továbbá mi az, hogy egy vámpír almát zabál vagy hogy sörözik?! Tudtommal egyetlen likvid táplálékuk a vér. Vagy ha nem tud bejönni egy házba, akkor intelligens módon felrobbantja – tényleg bele kellett ilyen dolgokat tennünk!? Gondolom, Peter Vincent alakját olyan vagányra és trendire akarták megformázni, mint A kárhozottak királynője vámpír-rocksztár Lestat-ját, de egyszerűen siralmasra sikerült; folyamatos ordenáré káromkodásaitól meg egyszerűen a falra másztam!! Ez nem lazaság basszus, hanem tré.


Ez a film legfeljebb csak azoknak tűnhet szórakoztatónak, akik nem látták a régi változatot – kvázi nem azon nőttek fel -, tehát az új generáció biztosan „rajongani” fog érte, hogy milyen laza és cool az egész koncepció. Hogy mekkora jóság az autós-motoros üldözés, milyen jó bögyösek a csajok vagy hogy mennyire „spontán” káromkodják arcba egymást a szereplők, küldik el a másikat melegebb éghajlatra – kicsit sem hatásvadász egyik sem persze. De a korszellemnek megfelelően megemlítik az Alkonyat c. celluloid-bűnszervezetet, illetve Charley naná, hogy az okostelefonjával szedi le a netről, hogy kell betörni, mert ez ugyebár vicces.

Értékelés: 6/10

eyescream

1 Comment on "Fright Night (2011) (Frászkarika)"

  1. Basszus én bírtam ezt a filmet, pedig azok közé tartozom akik kvázi ezen nőttek fel 🙂 Tényleg szerettem Colin Farrellt a kis grimaszaiért, illetve szerintem baromi jópofa mikor Yelchin karaktere tudja, hogy nem szabad beinvitálni a vámpírt, Farrell pedig mindenáron kiakarja ezt erőszakolni. Ezt a részét nagyon bírtam, bár egyet kell értenem, hogy százszor inkább az eredeti, mint még egyszer ez…..:)

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.