April Fool’s Day (1986)

Fiatalok csoportja egy mindentől elzárt szigeten és egy killer, ki komótosan kivégzi őket, valamilyen szúró/nyúzó/vágó fegyverrel. Tipikus slasher alapvetés, de mivel bolondok napja vagyon, így semmi nem az, aminek látszik. Fred Walton rendező a Sikoly előtt kereken 10 évvel megalkotta az első tinihorrorokat – vagy ahogy Roger Ebert hívta őket dead teenager movies-kat – kifigurázó filmjét. És mindez, hogy sikerült neki? Kattints a Read the rest of this page-re.

Muffy meginvitálja néhány régi és új barátját egy, az isten háta mögötti szigeten elhelyezkedő családi házukba, hogy bulizzanak egy jót! Már az odafelé vezető út sem megy zökkenőmentesen, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, a java még hátra van! Ennyi lenne a történet, a Beverly Hills-i zsaru filmeket jegyző Danilo Bach nem erőltette meg magát, sőt a filmvégi csavar papírra vetésén túl lehet, hogy nem is állt másból a forgatókönyv. Szerencsére  ez nem számít, mert a direktor végig tudta, hogy elhagyva a 80-as évek vérbő toposzait, egy suspense filmet szeretne, ami nem csak az ekkor fénykorát élő slasher filmeknek, hanem ezen mozik rajongóinak is nyom egy fricskát az orra alá. (más kérdés, hogy sokaknak ez inkább felbaszta az agyát)

Ezt végig szem előtt tartva építkezik, és szépen alakít ki a főszereplő lány, Muffy körül egy mítoszt, ami erőtlensége ellenére is annyira elfogadható, hogy elhiggyük ő a gyilkos. Sajnos a zeneszerző score-ja nem partner ebben. Charles Bernstein két évvel ez előtt még az Elm utcát tette félelmetessé, sejtelmes és rémálmosító szintetizátor taktusaival, addig itt olyannyira háttérbe szorul munkája, hogy amikor csak a zene szól akkor sem venni észre. Ez persze akár pozitívum is lehetne, de a tudatalattira sem képes hatni és feszültebbé tenni a látottakat. (nem csoda, hogy a stáblista alatt hallható, Jerry Whitman Too bad you’re crazy-je marad meg csak az emlékezetben) A karakterek között a mindenkori archetípusok kapnak szerepet (szűzlány, szerencsétlen nyalka huszár, nagy dumás focista, mindenkivel kikezdő kisribi), de  néhány esetben ezt is sikerült tovább gondolni és kiforgatni .

Az eredeti forgatókönyv, a végleges verzióval megegyezően kettős csavarral bírt, de az  egy kicsit negatívabb, egyfajta akasztófa humorban bővelkedett. SPOILER “Véletlen bosszú” folytán mikor Skip megakarja ölni Muffyt,  Rob ráugrik a srácra és meghal! SPOILER Viszont a teszt vetítés alkalmával a stúdió úgy döntött egy kicsit optimistább véggel mutatja be.  Nehéz eldönteni, hogy az eredeti ötlettel nagyobbat szólna vagy pont, hogy poén jellege veszett volna kárba, mindenesetre bár nem tökéletes – főleg ha a mozi első felére  nagyobb figyelmet szentelnek, sokkal többet is kilehetett volna hozni belőle -, de így is üde színfoltja a 80-as éveknek. Vannak, akiknek nem fog bejönni, hiszen a fordulatnál direkte vonják be a nézőt, néznek ki rá és mondják az arcába, hogy hülye voltál ha azt hitted, ilyen címmel a megszokott darabolós horrort kapod. Ha sokáig nem is marad meg a (köz)tudatban, már csak holiday horror volta miatt is érdemes megnézni!

Értékelés: 6/10

Miskei

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=19BkbXMpN00]

Be the first to comment on "April Fool’s Day (1986)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.