Final Destination 5 (2011) (Végső állomás 5)

Két évvel a förtelmes negyedik rész után, ismét előkerült a projekt, hogy egy újabb adag véletlen esemény egymással való találkozásából születő koncept hentelésnek legyünk tanúi – ismételten 3D-ben, ahogy manapság ez már csak illik. Nyilván lesznek annyira elvetemültek, hogy ezek után még pár kaptafa-részt legyártanak, így esélyük lehet lekörözni az eddigi gagyi-folytatás csúcstartó Fűrész-sorozatot…

Főszereplőinket ezúttal egy céges kiránduláson részt vevő kollégák alkotják – többségben persze jól kinéző fiatalok és/vagy fiatal párok. Sam nevű srác előre megjósolja, hogy amikor buszuk a híd középen útépítés miatt megállni kényszerül, katasztrófa fog történni, ők pedig mind odavesznek. Mikor a valóságban is eljutnak oda, pár kollégájával sikerül kijutniuk, míg a többiek – valamint az összes hídon tartózkodó autós – az életét veszti. Rendőrség persze szokásos módon cseszegetni kezdi őt.

Amikor első túlélő aztán meghal, találkoznak az első és második részből is ismerős halottkémmel (Tony Todd), aki ezúttal is megnyugtatja őket, hogy a Halált nem lehet kicselezni, legfeljebb, ha „ők is ölnek.” Fiataljaink így szép sorban hullanak el, olyan körülmények között, mint félresikerült tornamutatvány, relaxációs kínai masszázs vagy éppen lézeres szemműtét stb., mire egyik társuk “véletlenül” megöl egy ártatlan embert, és csodák csodájára életben marad. Míg ezen a tényen egyes túlélők elgondolkoznak, mások megpróbálnak hasonlóan cselekedni… Film végén még egy frappáns csavart is sikerül elrejteni az alkotóknak, már ha láttátok a klasszikus első részt.

Igazából nincs bajom ezzel a résszel azon kívül, hogy egy (szerintem klassz és hangulatos alapötlet) sokadik, középszerű folytatása. Egyszer meg lehet nézni, már aki szereti az ilyen „hipervéletlen” események és eszközök konstellációjából fakadó, kissé erőltetett, de meglehetősen groteszk halálnemeket. Szerencsére nem annyira idegesítő, mint anno a negyedik rész volt, szóval szódával elmegy.

Értékelés: 6/10

eyescream

2 Comments on "Final Destination 5 (2011) (Végső állomás 5)"

  1. 3D-ben moziban néztem meg, nagyon faja volt látványnak… nem mellesleg betegre röhögtem magam rajta…

  2. Sokkal jobban oldották meg a 3D effekteket, sőt, nem voltak annyira homályosak a hátterek, mint az előző részében, vagy a Véres valentinban. A sztoriban végre meg merészelték lépni azt, amit eddig hiányoltam és én is megmosolyogtam több jelenetet. A legvégén a splatterfest pedig szintén dicséretes dolog, a cikkben említett dolgokkal pedignem tudok vitázni. Én javallottnak tartom a megnézését, kár, hogy ezt valószínűleg nem fogják tudni überelni.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.