A Serbian Film ((Srpski film)) (2010) (Szerb film)

Te milyen lelkiállapotban ülnél le egy olyan film elé, amiben halálra basznak egy újszülött csecsemőt? Amiben a szadizmus, a nekrofília, a gyilokpornó, a pedofília szerves összetevője a történetnek? El tudod képzelni, hogy a végén úgy állnál fel mellőle, hogy ez egy 10/10-es élmény volt?

Milos egy nyugdíjba vonult pornószínész, akinek legendás híre van a nők kielégítése terén nyújtott képességei miatt. Most már csak a kis családja élvezi ennek előnyeit, csinos, szerető feleség és egy nyiladozó szexualitású kisfiú várja otthon. A visszavonulás óta anyagi gondokkal küzdenek, így szinte hihetetlen isteni közbeavatkozásnak tűnik, hogy egy régi munkatársa megkeresi Milost egy visszautasíthatatlan ajánlattal. A szerződésben szereplő pénzösszegből a kisfiú is élete végéig elélhetne, ráadásul egy művészi filmben való részvételről lenne szó. Vukmir, a rendező nem árulja el a részleteket, mert spontán, előre nem tervezhető jeleneteket szeretne. Az első pár forgatási nap viszonylag rendben telik, de a biztonság kedvéért Milos leellenőrizteti zsaru bátyjával a stábot. A bátyó nem talál semmi különöset, ellenben óriási testvéri féltékenység mérgezi az élet minden területén, ami később még jelentőséget kap.
A szadizmust még csak-csak megemésztette valahogy, de mikor világossá válik, hogy pedofil jelenetsorozat következik Milos ki akar szállni. Vukmir ekkor mutat egy részletet az előző filmjéből, amivel az igazi áldozat szépségét szeretné megmutatni. Egy newborn pornról van szó, így ezzel meglepő módon nem sikerült a férfit jobb belátásra bírnia. Ez idő alatt viszont volt alkalma némi potencianövelő droggal megitatnia. Milos 3 nap múlva véres ruhában tér magához otthon. Fogalma sincs mi történt, minden telefon elérhetetlen, a családja nincs sehol. Visszatér a forgatás színhelyére, ahol kis videó kazettás segítséggel újra éli a történteket…A továbbiakban élettel összeegyeztethetetlen emlékképsor következik számára. Amikor végül rátalál a fiát karjában tartó feleségére nem tudjuk elhárítani a Piéta hasonlatot. Emlékezetes idézetek és kompozíciók, majd egy frappáns csattanó zárja a történetet. Felmerül a kérdés: érdemes volt mindezt a pénz miatt átélni?
Gondolom nem árulok el nagy meglepetést az eddigiek után, hogy egy olyan botrányfilmről van szó, amit még horror fesztiválon sem voltak hajlandóak bemutatni, és egyenesen emberiség elleni bűntettnek minősítették a filmben való szereplést. A forgatókönyvet egyébként egy horrorfilmekre szakosodott kritikus írta…:) Ezek mellett szorongással vegyes kíváncsisággal kezdtem bele a Szerbfilmnek, az első perctől rám zúduló tömény, szinte nézhetetlen borzalomra számítva. Ehhez képest egy jól felépített, végletekig drámai alkotást kaptam, amit még sokszor újra meg fogok nézni. A színészi játék és a háttérmunka is egyaránt zseniális. Az erőszak ábrázolása inkább mondható művészinek, szemben állva például a távol-keleti gore mozik aberráltságával. Fél pontot azért vontam csak le, mert pár részleten egy egész keveset lehetett volna még csiszolni, de összességében egy megrázó és nagyon pozitív élményben volt részem.

értékelés: 9,5/10

DeerWoman

2 Comments on "A Serbian Film ((Srpski film)) (2010) (Szerb film)"

  1. én kb negyed órája végeztem a filmmel, nekem is nagyon tetszett, de még egyszer nem lennék hajlandó leülni elé. Max akkora kp fejében, mint Milos kapott volna… 🙂

  2. nem nagy kunszt 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.