Dead & Breakfast (2004) (Haverok, buli, halál / Halálos hétvége)

Címszavakban: rokonszenvesen kretén fiatalok, stand up comedy benzinkutas, útszéli kis motelban megszállás, ládikába zárt ártó szellem, hotelszemélyzet elpatkolása, ezáltal vidéken ragadás,  agyatlan mészárlás egy táncos mulatságon, okkultista vadidegen segítségnyújtása, majd a mozi végé felé egy városnyi táncoló és éneklő gonosz halott – infantilizmus és önfeledt szórakozás minden mennyiségben!

Rendkívül hangulatos főcím után egy unalomig ismételt szituációba cseppenünk – vagy mégsem!? Fiatalok esküvőre igyekeznek, de félúton megfáradnak, így egy hotelban szállást bérelnek éjszakára. Csupa válogatott társaság fogadja őket: süketnéma kertész, affektáló francia szobainas meg David Carradine személyében egy rendkívül szívélyes tulajdonoson, aki nem mellesleg egy elhunyt kisfiú lelkét tartja egy szelencében.

A gondok ott kezdődnek, hogy hajnali pite-nassolás közben holtan  – konkrétan metszőollóval a falra szegezve – találják a franciát boy-t, de  Carradine sem éli meg a másnapot, vele meg szívroham végez. (Én biztos vagyok benne, hogy voltak ott szexuális segédeszközök is, csak nem mutatták…) Annak rendje és módja szerint megjön a seriff, aki persze a fura eset miatt sehova sem engedi a fiatalokat, ott kell hát maradniuk. Míg néhányan a városba mennek, egyik társuk véletlenül kiborítja a hamvakat tartalmazó szelencét, és na vajon mi történik?! Megszállja őt a gonosz lélek, de vajon hol tudná leginkább kamatoztatni az emberből még több gonosz halottat csináló képességét – természetesen a helyi lakosok által oly közkedvelt Kapa-bál nevű mulatságon.  Mulatságos harc kezdődik a bálon élők és a megszálltak között, majd a megmaradt emberek a seriff vezetésével elbarikádozzák magukat a motelban, és kreatív DIY fegyverkészítésre adják a fejüket. Szerencsére egy bekasztlizott vándor arc is a segítségükre lesz néhány jó tanáccsal, többek között hogy a gonosz halottaknak az agyukat el kell választani a testüktől, de igazán csak úgy szabadulhatnak meg tőlük, ha eljutnak az első megszállotthoz, és kiűzik belőle a szellemet. Harc során elesik a seriff, de felváltja őt egy túlbuzgó könyvtárosnő, így aztán mard még remény, hogy hőseink győzedelmeskedjenek ezek felett az örömükben danolászó és táncoló halottak felett…

Ami pár perc után kellemes meglepetésként hatott, hogy egészen tolerálhatóra sikerült kialakítani a fiatalok karaktereit, még azt is megkockáztatom, hogy nem láttam még olyan mostani horror jellegű filmet, amiben ennyire szimpatikusan idióta lett volna a főbb szereplőgárda, bár a városi népek is roppant szórakoztatóak, bármennyi sztereotípiát is hordoznak. Humoros jelenetek, hülye beszólások, és infantilis gegek mellett ugyancsak feldobják a filmet a néha beugró benzinkutas zenészek session-dalai meg a képregényes bevágások. Én jót szórakoztam rajta, tegyetek vele próbát ti is!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Dead & Breakfast (2004) (Haverok, buli, halál / Halálos hétvége)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.