Dawn of the Dead (2004) (Holtak hajnala)

Két okom is volt, hogy megnézzem ezt a filmet. Az első, hogy láttam a ’78-as eredetit – igaz, nem sok maradt meg, csak annyi, hogy bevásárlóközpont, zombik, egy nő meg Tom Savini. A második ok – ez volt a nyomósabb – , hogy ez egyik kedvenc rendezőm (ha nem A Kedvenc), Zack Snyder első filmje, az egyetlen, amit még nem láttam. Ja és pluszban ugye itt a halloweeni horror-bámulás ideje is, és ilyenkor szinte kötelező élőholtas mozikat nézni. Szóval zombik Zack bácsi keze alatt, Romero mester forgatókönyvével – ez sehogy nem lehet rossz:)

Egy rövid, de rendkívül hatásos felvezetésben megismerjük Anát, aki ápolónő. Hazamegy, minden rendben, másnap reggel arra ébred, hogy a szomszéd kislány megjelenik a hálószobájukban, véres arccal és megharapja a férjét, aki elvérzik, ám pár pillanat múlva üveges szemekkel felébred és vadállatias hörgéseket hallatva hősnőnk után veti magát. A szőke hölgynek éppencsak sikerül beugrania a kocsijába és keresztülhajtania egykori szülővárosán, amin kezd úrrá lenni a káosz és a halál. Miután egy fának ütközik, elveszti az eszméletét és ki tudja, mennyi idő múlva arra ébred, hogy egy megtermett, bajszos néger rendőr (Ving Rhames) shotgunt szegez neki. Ekkor kölcsönösen megbizonyosodnak róla, hogy a másik nem fertőzött, majd elindulnak együtt és hamarosan újabb túlélőkre bukkannak. A kis társaság beveszi magát a közeli bevásárlóközpontba, ahol viszont nem várt nehézségként szembetalálják magukat a kiskirályként viselkedő biztonsági őrökkel. De ez még csak a kisebbik probléma, mert még több túlélő és sokkal több fertőzött érkezik, ráadásul egyre biztosabb, hogy akit egyszer megharap egy ilyen élőholt, az maga is egyé válik közülük. Az összezártság, a külső fenyegetés és a belső viszályok pedig lassan mindenkinek kikezdik az idegeit. Vajon meddig tudják tartani a gigászi plázát az ostromló szörnyetegek ellen? Van egyáltalán esély a túlélésre vagy mindegyikük járó hallottként végzi?

Már a felvezetés után tudtam, hogy ez jó lesz. A felülről mutatott autós száguldásnál, mikor a kisteherautó belecsapódik a benzinkútba, az nagyon brutális! Aztán jön a sokat emlegetett Johnny Cash-intro, ahol a később a Watchmenben is látott montázs-technikát alkalmazza Snyder, de ezúttal még rengeteg valós felvételt is tesz hozzá. A főszereplőnő szerintem szimpatikus, kezdetben kicsit idegesített, de aztán egyre jobban megkedveltem. Ving Rhames nagyon király, én végig neki szurkoltam, ő volt a legtökösebb arc:) A többiek közül ismert még Mekhi Phifer, aki a Vészhelyzetben volt dr. Pratt; valamint megjelenik három szereplő az eredeti Holtak hajnalából: Ken Foree, Tom Savini és Scott H. Reiniger. (Könnyű őket észrevenni, mert mind a tvben vannak.) Mindig jön valamilyen új konfliktus, ami főként belülről fenyegeti hőseinket; ezek kapcsán állandóan felmerül a kérdés, hogy te mit tennél ebben a helyzetben? Mondjuk, ha megharapnák a feleséged, vagy ha kiderülne, hogy két társad kint van a húsdarálóban – vagy ha éppen a többiek megmentéséről van szó a saját életed árán… A sztori alapvetően érdekes, hiszen aki látta a ’78-as Dawnt, az biztosan elgondolkodott azóta, hogy milyen is lenne egy plázában élni csupán néhány másik emberrel? Izgalomban sincs hiány, mert a sok szereplő közül biztosan talál magának mindenki egyet-kettőt, akikért szurkolhat – a megpróbáltatások meg csak fokozódnak. Különlegesség, hogy a szörnyetegek (szakítva a romeroi hagyományokkal) futnak, meg egyébként is igen gyorsan mozognak, így sokkal veszélyesebb ellenfelek. A látvány valami eszméletlen, én HD-minőségben láttam, az összes közelről mutatott zombi elképesztően ronda, fröcsög a vér, záporoznak a golyók, van itt minden, ami kell. Ezek mellett pedig még pár tök jó poént is beillesztettek, pl. hogy a szomszédos háztetőn rekedt mesterlövész és a bevásárlóközpont tetején lévő rendőr táblák felmutatásával sakkoznak. A rengeteg pozitívum mellett én csak egy igazi negatívumot tudnék mondani, ez pedig a kövér asszony esete. Hogy nem jönnek rá egyből, hogy neki vége és már szinte teljesen zombifikálódott?! Annyira nyilvánvaló, csak rá kell nézni… Na de ezért még nem jár pontlevonás:) Összesítésben nekem tetszett, rémisztő volt, izgalmas, érdekes, humoros, látványos és nyomasztó is. Ajánlom mindenkinek. Ja és még valami: Nézzétek meg a stáblistát, mert az alatt van a tényleges befejezés!

értékelés: 10/10

tvshaman

1 Comment on "Dawn of the Dead (2004) (Holtak hajnala)"

  1. ráadásul azt a nőt egy férfi játszotta. 😀 a dvd extrái közt elmondják 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.