Within the Woods (1978)

Az erdőben, ott a fák között valami van. Valami ijesztő, valami félelmetes, valami gonosz. Eme röpke fél óra alapozta meg a legendás sorozatot, melyet úgy ismerünk: Evil Dead. Sam Raimi fejéből kipattant egy ötlet, ami azóta csiszolva, átdolgozva, tökéleteítve lett olyannyira, hogy mára horrorrajongók ezreinél alaptétel. Az egész őrület ’78-ban kezdődött, ott az erdőben, a fák között…

A történetet mindenki ismeri: négy fiatal vakációzni megy egy erdei kunyhóba, ahol aztán magukra szabadítanak valami gonoszat, ami aztán az életükre tör. A ’78-as verzióban némiképp eltérnek az események a későbbi változat(ok)tól: Necronomiconról itt szó sem esik, Bruce egy ősi indián átkot szabadít magukra a közeli temetőben, melynek következtében egy gonosz szellem szállja meg és ő lesz aki végez a többiekkel, nem pedig aki túléli az egész kalamajkát. A rövidfilm még kevésbé viseli magán Raimi azóta klasszikusan egyedivé vált stílusjegyeit, a groteszk humort és a félelmetesen agyament gegeket; tulajdonképpen egy ‘szimpla’ horrorfilmet látunk, viszont az erdőben ólálkodó szellem szemszögéből felvett jelenetek és a félelmetes, zajszerű háttér’zene’ már fellelhető, amivel Raimi már ekkor megteremtette azt a kifejezetten rá jellemző atmoszférát, függetlenül attól, hogy egyértelműen látható, hogy egy régi, amatőr filmről van szó.

Sajnos csak egy nagyon rossz minőségű VHS-ről felmásolt verziót leltem fel az interneten, de legalább létezik hozzá magyar felirat. A sorozat fanatikusainak kötelező darab, de különlegességként minden horrorrajongónak ajánlom!

7/10

phobic23

Be the first to comment on "Within the Woods (1978)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.