The Gate (1987) (A kapu)

Klasszikus 80’as horror. Ez a magyar vonatkozással rendelkező film (Takács Tibor rendezte) igen nagy népszerűségre tett szert annak idején. Minden 80’s évek horror rajongóinak egyszerűen kötelező.

A film egy tipikus fehérkerítéses idilli kertvárosi házzal és azzal lakóival nyit: Glen egy rémálom után arra ébred, hogy munkások kiásták a kertjükben lévő fát, és a keletkezett lukat feltöltik földdel. Barátjával, Terry-vel kitalálják, hogy tovább ásnak ott, aminek következtében egy fura tojásszerű kőzetre bukkannak. Kiemelésekor Glen megsérül és egy cseppnyi vér a lukba pottyan…
Ahogy azt a nyocvanas évek gyerek főszereplős horroraiban szokás, a szülők elmennek pár napra, és az idősebb lánytestvér AI, lesz a főnök. AI természettesen bulit csap, de hamar vége lesz a mókának, amikor egy szívatásnak szánt mutatvány valóban sikerül, és Glent levitálják. Innen megkezdődnek a furábbnál furább jelenségek a házban, mint például alakok a falban, apró démonszernyű lények inváziója, megszállás, mert az életük áldozatként szükéges, hogy a kapu végleg kinyíljon, és az Ősi Istenek újra megszállják a Földet.

Én ezt a filmet kiskoromban láttam egyik éjjel, és végig fél szememet eltakarva mertem csak nézni, de egyes képei örökre belém ivódtak. A korszakhoz képest elég jók az animációk. Szerintem a démonok felbukkanása még a mai napig ijesztő tud lenni, de lehet, hogy csak rám hat olyan erősen a lények kissé darabos-gumiszerű mozgása, amely megadja azt a szokatlan ezáltal ijesztő hatást. Tudnunk kell, hogy a magyar filmes képzés egyedülálló a világon. A kompozíció és fény hatásáról sehol sem tanítanak jobban, mint nálunk, és ez igencsak meglátszik ezen az amúgy teljesen B-mozi filmen. Rengeteg kép nagyon hatásosra sikeredett.

A vége sajnos eléggé bugyuta. Én elhiszem, hogy ez is része a hangulatnak, de vagy már kinőttük a gumiszörnyes effekteket, vagy sosem szerettem, nem tudom, de nagyon, nagyon nem ijesztő, olyan, mintha a Twister találkozott volna Godzillával a szobában egy óriási hyperspace buli keretében.

Mindenesetre a Gate nagyon jó film, a retro horror rajongóknak kötelező, a fiataloknak pedig azért, mert itt egy jó példa arra, hogy hogyan lehet ijesztőt alkotni anélkül, hogy hirtelen 100 decibel-es, agyon CGI-ozott képeket vágjunk be.

értékelés: 8/10

levyathan

5 Comments on "The Gate (1987) (A kapu)"

 1. Ezt ugye nem gondoljátok komolyan? Förtelmes, nézhetetlen mocsok!

 2. levyathan | 2011-11-17 at 12:00 | Reply

  Valószínűleg elfogult vagyok, még az újranézés során is tetszett. Persze ezt a filmet nem egy Ragyogással, vagy mondjuk egy Körrel kell egy mérlegre tenni, hanem a saját kis világában kell értékelni, ami bezony tartalmaz bénálkodást.. de mindez a “varázs” része. 80as évek, B mozi, low budget atmoszféra:)
  Ez persze most az én saját szubjektív véleményem…

 3. phobic23 | 2011-11-17 at 16:44 | Reply

  Nyilván a pontozás a mindenkori cikkíró véleményét tükrözi és nem közvéleménykutatás eredménye 🙂 Egyébként ez is, mint minden, viszonyítás kérdése 😉 Engem felcsigázott! 😀

 4. olyan 94 körül láthattam, nem viccelek, amiben akkor feltűnt tibor takacs neve messzire elkerültük…zs kat!

 5. Edwest12 | 2014-12-30 at 12:51 | Reply

  Most sikerült megnéznem. Talán túl sokat vártam tőle, nem tudom, de nekem annyira nem jött be. Nemigazán éreztem horrornak a sztorit.

  SPOILER ON
  Valószínűleg az áldozatok hiánya is súlytalanná tette számomra ezt a művet. Végeredményét tekintve nem volt tétje az egésznek…
  SPOILER OFF

  A trükkökhöz meg azért hozzá kell tenni, hogy 1987-et írtunk, mikor elkészült. Szóval a kortárs technikához képest gyengus volt a látvány.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.