The Gate (1987) (A kapu)

Klasszikus 80’as horror. Ez a magyar vonatkozással rendelkező film (Takács Tibor rendezte) igen nagy népszerűségre tett szert annak idején. Minden 80’s évek horror rajongóinak egyszerűen kötelező.

A film egy tipikus fehérkerítéses idilli kertvárosi házzal és azzal lakóival nyit: Glen egy rémálom után arra ébred, hogy munkások kiásták a kertjükben lévő fát, és a keletkezett lukat feltöltik földdel. Barátjával, Terry-vel kitalálják, hogy tovább ásnak ott, aminek következtében egy fura tojásszerű kőzetre bukkannak. Kiemelésekor Glen megsérül és egy cseppnyi vér a lukba pottyan…
Ahogy azt a nyocvanas évek gyerek főszereplős horroraiban szokás, a szülők elmennek pár napra, és az idősebb lánytestvér AI, lesz a főnök. AI természettesen bulit csap, de hamar vége lesz a mókának, amikor egy szívatásnak szánt mutatvány valóban sikerül, és Glent levitálják. Innen megkezdődnek a furábbnál furább jelenségek a házban, mint például alakok a falban, apró démonszernyű lények inváziója, megszállás, mert az életük áldozatként szükéges, hogy a kapu végleg kinyíljon, és az Ősi Istenek újra megszállják a Földet.

Én ezt a filmet kiskoromban láttam egyik éjjel, és végig fél szememet eltakarva mertem csak nézni, de egyes képei örökre belém ivódtak. A korszakhoz képest elég jók az animációk. Szerintem a démonok felbukkanása még a mai napig ijesztő tud lenni, de lehet, hogy csak rám hat olyan erősen a lények kissé darabos-gumiszerű mozgása, amely megadja azt a szokatlan ezáltal ijesztő hatást. Tudnunk kell, hogy a magyar filmes képzés egyedülálló a világon. A kompozíció és fény hatásáról sehol sem tanítanak jobban, mint nálunk, és ez igencsak meglátszik ezen az amúgy teljesen B-mozi filmen. Rengeteg kép nagyon hatásosra sikeredett.

A vége sajnos eléggé bugyuta. Én elhiszem, hogy ez is része a hangulatnak, de vagy már kinőttük a gumiszörnyes effekteket, vagy sosem szerettem, nem tudom, de nagyon, nagyon nem ijesztő, olyan, mintha a Twister találkozott volna Godzillával a szobában egy óriási hyperspace buli keretében.

Mindenesetre a Gate nagyon jó film, a retro horror rajongóknak kötelező, a fiataloknak pedig azért, mert itt egy jó példa arra, hogy hogyan lehet ijesztőt alkotni anélkül, hogy hirtelen 100 decibel-es, agyon CGI-ozott képeket vágjunk be.

értékelés: 8/10

levyathan

5 Comments on "The Gate (1987) (A kapu)"

  1. Ezt ugye nem gondoljátok komolyan? Förtelmes, nézhetetlen mocsok!

  2. Valószínűleg elfogult vagyok, még az újranézés során is tetszett. Persze ezt a filmet nem egy Ragyogással, vagy mondjuk egy Körrel kell egy mérlegre tenni, hanem a saját kis világában kell értékelni, ami bezony tartalmaz bénálkodást.. de mindez a “varázs” része. 80as évek, B mozi, low budget atmoszféra:)
    Ez persze most az én saját szubjektív véleményem…

  3. Nyilván a pontozás a mindenkori cikkíró véleményét tükrözi és nem közvéleménykutatás eredménye 🙂 Egyébként ez is, mint minden, viszonyítás kérdése 😉 Engem felcsigázott! 😀

  4. olyan 94 körül láthattam, nem viccelek, amiben akkor feltűnt tibor takacs neve messzire elkerültük…zs kat!

  5. Most sikerült megnéznem. Talán túl sokat vártam tőle, nem tudom, de nekem annyira nem jött be. Nemigazán éreztem horrornak a sztorit.

    SPOILER ON
    Valószínűleg az áldozatok hiánya is súlytalanná tette számomra ezt a művet. Végeredményét tekintve nem volt tétje az egésznek…
    SPOILER OFF

    A trükkökhöz meg azért hozzá kell tenni, hogy 1987-et írtunk, mikor elkészült. Szóval a kortárs technikához képest gyengus volt a látvány.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.