Cry Wolf (2005) (Kiálts farkast!)

A Fűrész sikerét követő évben Jeff Wadlow rendezői debütálása mi lehetne más, mint egy csattanóval ellátott thriller a báránybőrbe bújt farkasról, aki közelről szemléli mesteri tervének alakulását, amit az AKSSZ, azaz a Amerikai Középiskolák Sakk Szövetségének egyik korrepetálásán lesett el.

Owen Matthews balhés gyerek, oskoláról oskolára jár. Inkább magának való srác, de a baj mindig megtalálja őt, apja pedig finoman szólva, szarik a fejére. Legújabb iskolájában is hamar megtalálja a magából negatív energiákat árasztó elemeket, akik hamar beviszik őt az erdőbe és avatják be kedvenc időtöltésükbe. A játék lényege, hogy a társaságban mindig kijelölnek látatlanban egy farkast, és a bárányoknak ki kell találni kérdez-felelek stílusban vajon ki van megjelölve. Aki a végén marad, viszi a pénzt. Ötletes szórakozás, de hosszútávon unalmas, főleg mivel mindig ugyanaz a nyolc tag játssza, akik azért elég hamar kiismerik egymást. Mit lehet mit tenni, izgalmasabbá teszik a játékot azzal, hogy az egész iskolára kiterjesztik. Kapóra jön egy, a környéken nemrég elkövetett megoldatlan emberölés, amit kicsit kiszínezve, a tettest sorozatgyilkosnak beállítva köremailben elküldenek az egész sulinak és elkezdődik a találgatás, csak hogy a játékmesterek egymásban sem bízhatnak. Amikor eltűnésekről szól már a fáma, rá kell jönniük, amit kitaláltak talán nem is csak a képzelet szüleménye, de az is lehet, az egész csak játék!

Lupus in fabula tartották a rómaiak, amit számos népmesében, gyermekeket óvó történetben és horror rajongóként gyakorlatilag a műfaj összes filmjében megtapasztalhattunk, de ha ehhez hozzá vesszük a Ne kiálts farkast! szólás-mondást, plusz a bevezetőben említett trükkös ordast, akkor sejthető, hogy a mozi hátralévő egy órájában mi fog következni.

Több akar lenni, mégsem tudja elkerülni a tipikus tinihorror betegségeket. A rendező képtelen feszültséget teremteni, márpedig egy ennyire vértelen és az ijesztgetéseket nélkülöző horrorban ez elengedhetetlen lenne, még szerencse, hogy a forgatókönyv végig ki van élezve a film végi csavarra, ezért az érdeklődés lassan de viszi előre. Más kérdés, hogy a csattanó megkérdőjelezhető, sőt a mozi egyes történései válnak ezáltal erősen túlspilázottá, és igen sokat merít az April fool’s dayből! Színészetet különösebben nem fedeztem fel, Lindy Booth magas homlokával, extra vékonyra szedett szemöldökével egy szép szemű albínó suna, de véletlenül sem egy vérbeli femme fatale.Bon Jovi pedig adjon ki új albumokat, turnézzon, szexelje szét az agyát bánom is én, de ne színészkedjen! Viszont jó látni, hogy hiába a modern társadalom, és annak félelmei szinte mindentől, az emberek semmit nem változtak. Mindegy , hogy a pletykát a fonóban hallják vagy emailben olvassák, vannak akik mindent elhisznek. A tizenéves korosztály szeretheti, amúgy kihagyható!

Értékelés: 5/10

Miskei

Be the first to comment on "Cry Wolf (2005) (Kiálts farkast!)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.