ThanksKilling (2009)

Ugyan az amerikai kultúrkörben ismeretes hálaadás napja már bőven elmúlt, az említett tematikát egy meglehetősen egyéni módon feldolgozó baromság kerül szó szerint a terítékre, ha már így év végén bizarr & trash hetet tartunk! A díjnyertes Treevenge című abszurd-trash rövidfilm koncepciójához hasonlóan egy másik, ünnep által durván kizsákmányolt jelkép áll bosszú az embereken, ugye kitaláltátok már mi az?! Hát persze, következzen a Gyilkos Pulyka!! 

Eljött végre a hálaadás szünet suliba, így nincs más hátra, minthogy kis csapatunk kocsiba pattan, és bulizni indul –karaktereink olyan megszokott egydimenziós arcok, mint Szende Lány, Mr. Izmos Jóképű, Ostobenkó Kurva, Vicces Dagadék valamint az elmaradhatatlan Szemüveges Okostóni, szóval lehet és érdemes is értük izgulni, wehehe! Mindeközben Lassie elkóvályog az erdőben, és lehúgyoz egy indián pulyka-totemet, mire az éltető folyadék hatására (vagy éppen a szakrális hely megbecstelenítése okán) életre kel bizonyos Gyilkos Pulyka. Rövid úton kicsinálja szegény állatot, majd újabb áldozatok után néz.

Az út mellett kóricálva felveszi egy autós, aki előbb a fuvarért cserébe seggbe akarja rakni (!), de a pulyka egy ügyes csellel szétlövi a fejét, majd elköti a kocsiját! Fiataljaink kocsija aztán este lerobban egy kietlen tájon, és ha már van sör meg sátor náluk, összehoznak egy dzsemborit. Alig kezdődik meg a sátrazás, Okoska már elő is adja a legendát, miszerint az indiánok pont ezen a vidéken a fehér népek tiszteletlenségei és területük meggyalázásai miatt létrehozták a Gyilkos Pulyka intézményét, hogy így érje el az ünnepük közepén sápadt arcukat az igazi bosszú. Persze senki nem hisz ebbben, még annak ellenére se, hogy Szende Lány tényleg meglátja a dögöt, reggelre a dagadék pedig hasán pulykaszarral ébred J Hatalmas buli után mindenki hazaérkezik, elsőként Izmos Jóképűt láthatjuk, akire már-már büszke lenne az apja, mire a hirtelen ott termő szárnyas kinyírja a felmenőit.

Ordas Kurvát éppen a barátja tolja hátulról, mire besettenkedik a gonosz jószág, és a srácot kiiktatva ő dugja meg a csajt – nah, ez valami eszméletlen MUST SEE jelenet! Többiek összegyűlnek és a bizonyítékokat – egy madártollat és véres, veszettség ízesítésű kotont – szemügyre véve arra jutnak, hogy bizony ez az átkozott pulyka lehetett! Elmennek Szende Lány faterjához tanácsot kérni (aki egyébként egy rendkívül röhejes bajuszt viselő seriff pofa),  viszont a pulyka már megelőzte őket, ugyanis álszemüvegben és orrban (!) meglátogatta a csaj faterját, aki persze azt hitte, hogy lánya egyik barátja, így gyanútlanul kinyírta őt, majd a  seriff arcát maszkként magára téve beinvitálja a fiatalokat, de nem sokkal később lebukik. Először Dagadékot nyírja: lenyeleti magát, majd belülről shotgun-nal végez vele. Egy kis pulykaméretű sátorban aztán elkapják a grabancát, és Lassie gazdájának sikerül kinyírnia – viszont sorozatgyilkosokhoz méltó módon feltámad, s immáron radioaktív pulykaként (!) kísért tovább, mígnem Szende Lány jól felgyújtja a szemét madarát…

Ilyen kaliberű mega-ökörséget is régen láttam, talán a Troma zseniálisan eszetlen Poultrygeist-je volt hozzá fogható, már ha a gyilkos pulyka a témakörében kutakodunk. Maga a pulykánk kombinálja a trash-filmek igénytelen, nyaktól felfelé mutatott gumibáb jellegét, illetve a vagány sorozatgyilkosok brutális vicces beszólásait, de egyéb erősen szexuális felindulásokat is bőven produkál. CGI úgy pocsék, ahogy van – de hát nem is ezért szeretjük -, viszont nekem a beállítások tetszettek, persze azokon is látszik, hogy direkt amatőr az egész, de pont attól jó; ja és az aláfestő zene is bőven klassz. (Ez a többször előjövő xilofonos dallam, ami kísértetien emlékeztet engem valamire, de az istennek se akar eszembe jutni, mire…) Nem is ragozom tovább: istenes szórakoztatást ígér ez az alig hetven perc, telis-tele betegebbnél-betegebb (néha már ultra-fárasztó) jelenetekkel – nekem speciel sírással vegyített röhögést sikerült produkálnom bizonyos képsorok láttán -, úgyhogy trash-alkatúaknak mindenképpen ajánlom!

Értékelés: 9/10

eyescream

1 Comment on "ThanksKilling (2009)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.