Shocking (2006)

Történt néhány éve, hogy találkoztam valahol a neten egy ‘pályázati felhívással’, miszerint egy új magyar pszichothrillerhez kellene kritikát írni, amiért cserébe… fingomnincs, de amúgy is lényegtelen, mert a tisztelt író/rendező/vágó/főszereplő Ács Miklós úr azt elfelejtette a mintakópia átadásakor közölni, hogy csak pozitív kritikákat értékelnek az arra illetkesek. Én meg miután végigszenvedtem a művet, leírtam feketén-fehéren a véleményemet, amire aztán annyit se mondtak, hogy nyasgem. Be is kopiznám ide, ha még meglenne, de mivel nincs, kénytelen voltam feláldozni magam a kedvetekért és újra megnézni ezt a… filmet.

Maga a történet is elég lapos egyébként, de még nem is ezzel lenne a legnagyobb gond, ha a tisztelt művész úr egy valamire való zsánerfilmet ki tudott volna hozni belőle, még menthető lett volna a koncepció, de sajnos itt egész másról van szó… A lényeg, hogy ez a magát Jason-nek nevező figura (Ács Miklós alakításában) lányokat rabol el, akiket aztán időtlen időkig egy pajtában tart fogva láncra verve (bugyi szigorúan elkobozva!), néha kurvaanyázik nekik egy sort vagy beleülteti egy a plafonról lógó hordóba ‘büntiképpen’, de egyébként semmi extra… jó azért előferdül olyan, hogy emberünk pinát farag a dinnyébe és jól megkúrja szegény kislány szeme láttára, de amúgy halál unalom 103 (!!! baz’meg…) percben. Mondjuk a nyomozó tagon azért flesseltem, jópofa egy ürge 🙂

A gond inkább ott kezdődik, hogy egyes jeleneteknél senki nem szólt az operatőrnek, hogy ennyi, elég lesz, az meg vette a végtelenségig a nagy semmit, máskor meg értelmetlen, szinte statikus vágóképeket hajigált be randomra a művész úr, vagy épp fotókat, több helyt konkrétan pornóképeket, de ha még ez sem elég, szarráeffektelt pár jelenetet, bár gondolom inkább csak a kép minőségét próbálta ezzel palástolni. A főcím előtti bő negyedóra eltelik valami agyatlan szőke kézikamerába való vérnyákolásával, aztán rögtön egy másik szőkét látunk meg ezt a Jason nevű manust, de …. áááá baszdki ennyire amatőr színészi játékot meg ennyire banális cselekményt… és jön a nyomozó és pont benéz a pottyantósba? Mer’ mér’ is? 😀

…és akkor a honlapján az egyik pályázati (értsd: ajnározó) cikkben valaki olyat ír, hogy hogy ez a jóember zsebből 3 millából kihozta ezt a filmet… Csak tudnám mire ment ez az a pénz… mert a díszleteket házilag megbarkácsolja bárki, a felvételt ha digitálisan rögzítette, ha nem, az elenyésző összeg, mert gondolom nem filmre vette (ha meg igen, akkor meg is érdemli, hogy ennyi pénzt elbasszon rá, manapság tök fölösleges ezzel bajlódni, pláne ezen a szinten…), kamerát meg lehet bérelni… színjátszás órákra meg tuti nem költött… ahogy a forgatókönyvet is nyilván a budin ülve írta, a vágás is házilag készült, de akkor mi került ezen ennyibe?

Najó, maradjunk abban, hogy lehetett volna ebből még így is egy fasza kis amatőr pszichotriller (akár horror is, egyes jelenetek hajlottak affelé), az operatőr belógó árnyéka meg a szarul megoldott torokelvágós jelenet ellenére is, például a pottyantós alól kiásott félig elrohadt fej egész korrekt volt bár értelme nem sok, de jó oké. Még ebből az alapanyagból is ki lehetett volna hozni, ha nem ragaszkodik a ‘nagyjátékfilm’ cimkéhez, hanem összevágja max. egy órásra. Viszont ami leginkább félre vitte a mutatványt, az maga Ács Miklós egója. Ugyanis az történt, hogy az egész film arra ment ki, hogy emberünk megmondja a tutit. Néhány monológnál ugyanis kibújik a szög a zsákból és Ács úr beszél Jason helyett; elhordja a nőket mindennek, mint valami szaros kis kamasz az első szakítása után, aztán befakkoffol a magyar filmszakmának, amiért ‘azok’ le se szarják, pénzt meg pláne nem adnak a ‘tehetségeknek’… és szerintetek erre ők mit reagálhattak? Naná, le se szarták. Mindenki tudja, hogy a magyar filmgyártás tele van rákos gócpontokkal, de most azért csinálni egy rendkívül hosszú, rendkívül szar filmet, csak hogy elküldhesd őket a kurva anyjukba? Szarnak a pofon, inkább kezdett volna valami értelmesebb vállalkozásba abból a pénzből…

És nem, nem csinálok jobbat, filmrajongó vagyok, nem filmkészítő! 🙂

2/10 …Mert mégiscsak több a semminél, és a lehetőség adott volt, csakhát az ego…

phobic23

5 Comments on "Shocking (2006)"

  1. Azt hiszem láttam ezt a filmet néhány éve… Annyira nem is rossz. 3 pontot megérdemel, szerintem.

  2. Azert. legalabb a szandekot ertekeljuk.

  3. Ebből a ‘remekműből’ van egy azaz 1 eredeti példányom, amit postaköltség ellenében szívesen elküldök bárkinek, aki jelentkezik érte. Nálam csak a port fogja. A lemez karcmentes.

  4. Tiszteld Phob!

    Sajnálom, hogy írásodban a vezérmotívum az a sértettség, miszerint nem te nyerted meg az 50 ezer forintos díjat a pályázaton, vagy a kisebb összegekkel járó 2-3. helyet sem te „vitted” el.

    De mint a kritikákból is kiderül, kétféleképpen jött le a film az embereknek: vagy be tudták fogadni és értékelték, vagy rideg elutasításban részesült. Az utóbbiak általában, a hollywoodi thrillerek nyomán fellelhető dramaturgiát igényelték volna. Csakhogy film nem egyféle van, – sajnos – mivel a filmgyártás nem Meki, és nem ugyanolyan mint a hamburger meg a csipsz szerte a világon.

    Az hogy a sértettségen kívül egyéb problémáid is vannak a filmmel, teljesen elfogadható lenne számomra, ha nem tűzdelnéd tele jópofa obszcén szavakkal a „kritikád”. Elvégre te (szerencsére) nem filmkészítő vagy, hanem kritikus:) Teljesen ellentétes véleményeket pedig nem töltenék fel most, a védelmem érdekében:(

    Ha becses pályázati neved megmondod, előkotrom az akkori írásod és bekopizom ide a kedvedért. Amúgy a film honlapján olvasható az első három helyezést elért kritika: http://acsfilm.hu/shocking/

    Ui.: köszi, hogy terjeszted a filmem, és örülök, hogy nem kérsz pénzt a kópiáért, ez rendes dolog tőled, bár te is ingyen kaptad tőlem, cserébe hogy beszólhass:)

    Üdvözlettel: Ács Miklós (filmrendező)

    • Kedves Miklós!

      Már vártam, hogy mikor érsz ide, de komolyan! 🙂

      Ha elhiszed, ha nem, őszintén mondom neked, nem is emlékszem rá, hogy voltak-e díjak és ha igen, milyenek, de feltételezem, nem állítanál valótant, így készséggel elhiszem neked, ha te ezt mondod.

      Örülök, hogy a “kritika” szót idézőjelbe tetted, hiszen pontosan emiatt írtam az írásom végére, hogy filmrajongó vagyok, nem filmkészítő. Ezért a véleményért senki nem fizetett és nem is ez motivált, mikor legépeltem. Én nem kritikaírásból élek, ezért nem is tartom magam kritikusnak, viszont ha csipkelődni akarnék megkérdezném, hogy te a filmrendezésből élsz-e vajon, de nem teszem 😉

      Sértettség maximum azért van bennem a filmed kapcsán, mert sokkal jobb is lehetett volna annál, amit kihoztál belőle, így sajnos úgy éreztem, eléggé erőltetett a műved és csak az időmet pazarlod. Ha megengedsz egy baráti jótanácsot (mindenféle cinizmus vagy irónia nélkül), már elég idő eltelt ahhoz, hogy újra elővedd a munkaanyagot és átértékeld, újravágd, újrakeverd. Veszteni nem vesztenél vele semmit, ellenben lehet, hogy nyernél.

      A pályázatra beküldött írásom nem szükséges előkotorni. Nem azért, mert nem vállalom fel, hanem mert semmi jelentőssége nincs, akkor se tetszett különösebben a filmed, maximum máshogy fogalmaztam meg. Mint látod, ennek ellenére mégis elővettem és írtam róla és pontosan tudod te is, hogy a negatív reklám is reklám, hozzáteszem, ha megnézed ezen az oldalon rengeteg olyan filmet ajánlunk az olvasóknak, amit épp eszű ember, messze elkerül, szóval eleve, hogy megírtam a filmedről a cikket, már valahol pozitív kritika, különben szóra se méltattam volna. Mindemellett eddig is és most is hajlottam és hajlok arra, hogy a lehetőség adott és nem telne sokba egy élvezhető filmet kihozni az anyagból, de ehhez egy picit lehet meg kellene változtatni a filmedben az arányokat. A kevesebb több, kedves Miklós.

      Sajnálom ha ezt te szimpla ‘beszólásnak’ értékeled, én a helyedben nem engedném meg az egómnak, hogy ilyen közelről nézze az egészet. Mindenből lehet tanulni, és mindenkitől, a kérdés csak az, hagyod-e magadnak, hogy megfogadj egy idegentől (ráadásul nem is szakmabeli, pfejj) kapott tanácsot és ne csak azt lásd, hogy ‘na, ez most jól beszólt, de le van szarva’. Te vagy a ‘nagy rendező’ és meg a ‘nagy kritikus’ közben a homokozóban vitatkozunk a sárga csigaformán.

      Én megvallom őszintén, szeretném, ha ez a film tetszene, mert kevés hasonló stílusú magyar film van, de ne azt vedd alapul, hogy jól meg akarod mondani a filmedben a tutit, mondd meg, persze, de a fő szempont maga a film legyen, ne az üzenet, az átjön akkor is, ha nem kizárólag arról szól a játékidő. Szóval sok sikert, ha úgy gondolnád, előveszed és ‘feljavítod’, én leszek az első, aki hírt ad majd róla (feltéve, ha egyáltalán tudomásomra jut 🙂 )

      u.i.: A kópiáért akár kérhetnék is pénzt, ahogy akármelyik feleslegessé vált pólómért vagy tányéromért, de egyrészt valóban azért ajánlottam fel, mert nekem nem kell és csak a port fogja, másrész látod, hogy így sem kell senkinek. Ha neked kell, postaköltség ellenében visszaküldöm (vagy elcserélem egy újravágott verzióra 😉 )

      Üdvözlettel: Kiss Andás // phobic23

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.