Holtak Világa – A jóslat könyvbemutató

Miután végigolvastátok interjúnkat a szerzőpáros egyik tagjával, Lengyel Dáviddal, ideje, hogy vessünk egy pillantást magára a könyvre is, ami gyakorlatilag az első teljes értékű magyar zombitörténet a könyvesboltok polcain, és egyúttal egy várhatóan még hosszú életű sorozat bevezetése. Tanulságos útmutató arra az esetre, ha a Feri-hegyen zombikkal megpakolt repülőgép zuhanna le – paranoid túlélőjellemeknek már alapból kötelező! 🙂

A magyar honvédség egyik még megmaradt konvoja a kiskőrösi laktanyához érkezik, ahová emberek tucatjait menekítettek a pusztító élőhalott horda elől, és amivel órákkal korábban megszakadt minden kapcsolat. Ahogy a katonák, köztük Andrássy Bálint tizedes, felmérik a terepet, megmagyarázhatatlan jelekre akadnak – a laktanyát elárasztották a zombik, túlélők alig akadnak, a vesztüket pedig a jelek szerint belső viszály okozhatta. Ahogy az épületeket tisztítják meg a fertőzöttektől, egy szobában kis könyvre bukkannak, egy fiatal szegedi egyetemista, Kozma András naplójára. A naplót olvasgatva fokozatosan kiderül, hogyan is kezdődött az egész járvány, hogyan jutott el a fertőzés Magyarországra, és hogyan készítette fel az embereket a közelgő veszélyre Andris, aki Nostradamus egy régi jóslata miatt már évek óta sejtette, közel a világ vége, és a halottak feltámadása.

A könyv legnagyobb előnyei a remek, részletes leírások. Mivel a szerzők személyes ismeretek és tapasztalatok alapján is dolgoztak, a helyszínek tökéletesen vannak lefestve, nagyon jó a katonai felszerelések és hadműveletek leírása is, valamint külön kijár az elismerés az “akciós” részeknek, amikor a szereplők a zombik hordáival küzdenek. A karakterek többsége hihető, reális jellem, helyzethez illő döntésekkel és egészséges túlélőösztönnel. Senki sem szent, elsősorban mindenkinek a saját túlélése a fontos, a különbség egy idő után szinte már csak annyi a főbb szereplők között, hogy ennek eléréséhez ki mekkora áldozatot tekint elfogadhatónak. A viszonylag vékonyka terjedelemnek köszönhetően pedig a történet pörög, maximális fordulatszámmal, egyedül a felénél, a zombik előli rejtőzködésnél ül le egy kicsit, de pár röpke fejezet után ez az ideiglenes nyugalom is tovafoszlik, és nem marad más, csak a küzdelem a túlélésért. A két szál (Kozma András és Andrássy Bálint) tökéletes időzítéssel váltogatja egymást – túlnyomórészt Andrison van a hangsúly, mivel az ő szemein keresztül ismerjük meg, hogyan is tört ki pontosan a járvány, és hogyan is került végül a laktanya abba az állapotba, ahogy a kiérkező katonák találják – de amikor már épp megfeledkeznénk arról, hogy mi is a jelen, és mi a múlt, hirtelen váltás Andrássyra, a saját meglátásaira, és a véleményére az eseményekkel kapcsolatban.

Problémám csak néhány aprósággal volt mindösszesen. A történet elején az egyes szereplők leírása kissé túlságosan is szabályosan fogalmazott volt, minden említett katonának le van írva a hajszíne, az alkata, pontosan ebben a sorrendben, ami valahogy egy kicsit túlzás, de szerencsére később már nem fordul elő. A másik viszont egy kicsit súlyosabb: a szereplők reakciója a zombik megjelenésére. Végig olyan érzésem volt, mintha az, hogy valaki meghallja az ősi Nostradamus jóslatot, az egyszersmind megmagyarázna neki mindent, felkészítené a legrosszabbra, és bár még senki sem látott zombit testközelből, Andris minden egyes szavát elhiszik, csak azért, mert van a jóslat, amiről ő azt hitte, hogy már évekkel korábban be fog következni. Zombis regények terén nem vagyok az a grand master stílus (a World War Z-re a mai napig nem sikerült időt szakítanom), Stephani Perry Resident Evil könyveit tudom csak viszonyítási alapként használni. Abban az egyes túlélők (nagyon reálisan) eleinte mindig frászt kaptak/elborzadtak amikor élőhalottakat vagy mutánsokat láttak, és csak a finálé felé váltak adrenalintól fűtött zombiirtó gyilokgépekké – vagy még akkor sem. A Holtak Világában azonban pedig többnyire nem csak ez maradt el, hanem a kis csapat minden egyes tagja első pillanattól kezdve olyan profin lövi fejbe a fertőzötteket, mintha már óvodás korukban is mesterlövész-képzést kaptak volna.

De ezen a kis szépséghibán egy lelkiismeretes hazafias horrorajongó szerintem könnyen túlteheti magát, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy tulajdonképpen a páros első könyvével van dolgunk. A jóslat egy nagyon ígéretes kezdetnek tűnik, reméljük, hogy hamarosan hírt adhatunk a folytatásról, illetve a srácok további sikereiről.

értékelés: 8/10

Zoo_Lee

Update: A könyv kiegészítő kötete, Kozma András naplója a cikk publikálásval nagyjából egy időben jelent meg, a szerzők honlapjáról megrendelhető: http://holtakvilaga.hu/

Be the first to comment on "Holtak Világa – A jóslat könyvbemutató"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.