Ed, Edd ‘n Eddy: Horror-epizódok

A múlt héten, mikor az animációs horrorokat jártuk körbe, én ebből a sorozatból választottam a halloweeni különleges epizódot és miközben azt néztem, eszembe jutott, hogy még számos hasonló rész van a hat évadban, amik ide kívánkoznak:) Az EEnE ugyanis Ed képében bemutatja a fiatal horror-rajongót, egyfajta görbe tükröt állít elénk, a borzongatós mozik kedvelői elé. Hogy egy közeli példát hozzak, nekem is van robot a polcomon, filmplakát a falamon és számos képregény boldog tulajdonosa vagyok, tehát az AKA Cartoons által bemutatott kép nem is áll olyan messze a valóságtól. Most pedig akkor következzenek a három Ed azon kalandjai, amelyek kedvenc műfajunkon alapulnak, vagyis Ed, Edd ’n Eddy: A horror-részek!

Boom Boom Out Goes The Ed

A Zsákutcában elmegy a villany, a gyerekek megijednek a sötétségtől, amit csak tetéz, hogy Ed egy képregényre hagyatkozva azt állítja, hogy a föld alatt élő mutáns vakondok műve az áramkimaradás. Miközben Ed pánikot kelt, Dupla Dé megpróbálja racionálisan bebizonyítani, hogy ezek a lények nem léteznek, Eddy pedig kihasználja a helyzetet és vakond-riasztókkal kopasztja meg a többieket. Közben Rudi és Sapi a maguk módján igyekeznek visszahozni az áramot. Vajon melyikük jár majd sikerrel? Le tudják győzni a vakondokat, vagy azok nem is léteznek?

A régi, jól bevált szörnyfilm-recept a rajzolt képeken is működik, hiszen ki tudja, mit rejt az éjszaka sötétje vagy a föld mélye? A rémület közben pedig a képregényben felhalmozott badarságokon és Rudi földmunkás-versenyén nevethetünk. Nagyon jó rész és igazán kitűnően ragadja meg a horrorisztikus atmoszférát.

 

Dawn Of The Eds

Egy sikeres akció után a fiúk elvileg pénzhez jutnak majd, ám út közben feltűnik nekik egy új moziplakát, amivel a Robot Rebel Ranch című sci-fit reklámozzák. Ed nagyon szeretné látni, ám korhatáros, ezért a srácok kieszelnek egy tervet, hogy bejussanak a moziba, ám a biciklijük letér az útról és hamarosan egy ismeretlen helyen találják magukat. A történet, ami a filmben játszódik, hirtelen valósággá válik, a három Edből űr-törvényenkívüliek lesznek és fel kell venniük a harcot a félelmetes géplényekkel. Vajon sikerül hazajutniuk, vagy mindörökké ott ragadnak a borzalmas robot-bolygón?

Már a címe is főhajtás a klasszikus Romero-féle zombimozi előtt, a sztori pedig inkább sci-fi, mint horror, de mivel úgyis mostanában kevés itt a sci-fi, ezért gondoltam, hogy berakom a listára. Ez a legelső évadban van, az első „ijesztgetős” epizód, amiben fontos szerepet játszik a „rémületes” zene, amin nagyon jól el lehet szórakozni. És bár végülis nem azt látjuk, amit ők eljátszanak, hanem a valóságot, így is tök jó. Külön érdemes még megfigyelni az itt először felbukkanó roncstelepre került furgont, ami a későbbiekben is sokszor menedéket nyújt majd az Edeknek, valamint az idegen planétát szimbolizáló szemétdombot, ami szintén visszatérő helyszínné válik.

Eeny, Meeny, Miney Ed

Ed felteszi azt az egyszerű kérdést Eddy-nek, hogy Dupla Dé hogy lehet ennyire okos, mire a háromszál-hajú azt válaszolja, hogy „mert nem ember”. Persze ő csak szarkasztikus akar lenni, de magas barátja elhiszi ezt az állítást, így Eddy beindítja a hazugsággyárat és bemeséli Ednek, hogy a Zoknifejű egy mutáns:) Ám a csínytevés rosszul sül el, mert kiderül, hogy Szöszi bulit rendez és az elvarázsolt Ed meg az ő átverésére jelmezt öltő Eddy mindent elrontanak…

Ez az epizód nem annyira a külsőségeiben rémisztő, inkább vicces, hiszen ki lenne akkora hülye, hogy bedőljön ennek a képtelen mesének? Hát persze, hogy Ed:D Közben pedig szintén felrémlik egy régi horror-klisé, az emberbőrbe bújt bestia esete, de a rémületet keltő „óriásbogár” is felidézhet néhány filmcímet a nézőben.

 

Once Upon An Ed

A három főhős váratlanul megjelenik a lefekvéshez készülő Köbjani szobájában, egészen pontosan a falban, ahová beszorulnak. Deszka és legjobb cimborája pedig magyarázatot követelnek, hogy miért vannak ott az Ed-fiúk, mit akarnak tőle, stb., így Ed, Edd és Eddy mesélni kezdenek, mindnyájan a saját stílusukban…

Ebből a teljes részből csak az Ed által elmesélt pár perc az, ami ideillik, de az nagyon, ugyanis egy mindenki által ismert mozis jelenség, a radioaktivitástól óriásira növő szörnyek esete forog fent. Egyébként pedig azért jó ez az epizód, mert egy pár percre a főszereplők lesznek a narrátorok és a megelevenedő háromféle történet során az ő szemükkel láthatjuk a világot. Most először valóban azt látjuk, amit ők látnak (vagyis amiről úgy akarják, hogy Köbjani elképzelje) és ebből az is kiderül, hogy az Edek szemében milyen a többi gyerek meg a Zsákutca, a „torz” perspektíva pedig rengeteg nevetésre ad alkalmat.

It Came From Outer Ed

Ed új képregényt kap, ami Gonosz Tim Átkáról szól, Eddy pedig a többi gyerek szórakoztatására elhiteti Eddel, hogy egy borzalmas lény terrorizálja a környéket. Miután Ed legyőzi a „bestiát”, hirtelen kijelenti, hogy kifundált egy átverést, de szüksége van a barátai segítségére hozzá. Dupla Dé unszolására Eddy belemegy, hogy segítsen neki, ám a terv fokról-fokra válik egyre követhetetlenebbé, szürreálisabbá és aztán már mindenki csak találgatni tud, hogy vajon mire készül az áll nélküli fiú…

Ez az egyik legjobb rész mind közül, amikor Ed fantáziavilága beszabadul a realitásba és ez tömény káoszhoz vezet. A rengeteg értelmetlen dolog hatalmas poénokat rejt magában, főleg a Dupla Dére bízott feladat. A befejezés pedig egészen meglepő, az utolsó jelenetért érdemes igazán megnézni, az teszi valódi horrorrá az It Came From Outer Edet.

 

Rock-A-Bye Ed

Ednek szörnyű rémálma lesz Köbjaniról, ami aztán a nap folyamán is kihat rá. Dupla Dé szeretne segíteni rettegő barátján, Eddy ismét csak a saját érdekeit nézi, az események pedig Szöszi újabb partiján hágnak a tetőfokukra. Csak egy megoldás marad: a fóbiától szenvedő Edet szembesíteni kell a félelmével, de vajon mi lesz ebből?

Itt az elemi erejű terror bemutatása dominál, ami valamiféle sötét árnyékot vet az egész epizódra. Bár a humor most is megmarad, de a mindent belengő félelem folyamatosan visszatér. A csúcspont maga az álom-szekvencia és végül a szembesítés, az alkotók pedig mostanra is tartogatnak egy remek csattanót a rész végére. Ez az epizód azért különösen érdekes, mert a horrornak azt a válfaját parodizálja, ahol egy teljesen hétköznapi ember okozza a rémületet, vagyis ezúttal sem a képregényeknek, sem a filmeknek, sem Ed világlátásának nincs köze a konfliktushoz.

The Day The Ed Stood Still

A legújabb átverés egy csupa ósdi játékból összeállított vurstli, ám Ed ismét mindent elront, mikor meglátva egy szörny képét, rombolni kezd. A mérges Eddy lecsillapítására Dupla Dé kitalálja, hogy varázsoljanak igazi szörnyet Edből, mert az akár pénzt is hozhatna a konyhára, de az ötlet rosszul sül el, mert Ed szó szerint átváltozik, és lassan egyenként levadássza a többi gyereket. Dupla Dé meg akarja állítani, Eddy pedig nagyon élvezi a helyzetet, de valójában ők sincsenek már biztonságban. Vajon ki fog véget vetni a rém tombolásának, ami Roppanó Puffal ragasztja „barlangja” falára az áldozatait?:)

Ismét egy klasszikus mozira emlékeztető cím (The Day The Earth Stood Still), azonban míg az eredeti egy sci-fi, addig itt egy vérbeli szörnyes horrorral van dolgunk. Ráadásul plusz poénként még John Carpenter Halloweenjének suspense-elemét is beemelték a történetbe, hiszen láthatjuk a maszk mögül kinéző Ed perspektíváját és hallhatjuk a hörgését. A „gonoszt” pedig csak a játékidő második felében mutatják meg egészben, ahogy mondjuk Az Operaház Fantomjában. Ez a legkirályabb horror-epizód az összes közül, ahol a slasher és a szörnyes filmek minden jellemvonása keveredik humoros formában.

 

Honor Thy Ed

A gyerekek összegyűlnek az utca végén álló hatalmas, üres ház előtt, amiről mindnyájuknak megvan a saját elmélete, hogy miféle borzalmas rém kísérti. Eddy kineveti a többieket, mire Sapi fogadást köt vele, hogy nem mer bemenni a kísértetek tanyájára, a tét egy cukigumi. A kapzsi fiú pedig nem hagyhatja ki ezt a lehetőséget, ezért becibálja barátait a romos építménybe és megpróbál ráijeszteni a kint várakozókra. Ám Ednek köszönhetően a csalás lelepleződik, de a srácok bennragadnak a házban, ami egyre ijesztőbbé válik. Mintha valaki vagy valami pont az ő fogadásukra készült volna… De vajon milyen borzalmak várnak rájuk a szellemjárta épület szívében?

Kísértetházas horror, ennél többet nem is kell mondanom. A rémületet a szereplők keltik egymásban, valójában nem is a ház a ludas, egy idő után pedig nyilvánvalóvá válik, hogy ki(k) áll(nak) az ingatlanban felállított csapda mögött. Az eleje a legjobb, ameddig tényleg hihető, hogy valamiféle elátkozott helyen vannak, de a vonatos jelenettől kezdve már ki lehet találni a befejezést, főleg ha láttuk a korábbi évadok epizódjait.

The Eds Are Coming, The Eds Are Coming

Ezúttal Jimmy (a magyar nevét utálom) álmaiba pillanthatunk bele, ahol minden szép, színes, kedves, aranyos, egészen addig, amíg hatalmas acélkarmok és körfűrész-pengék ereszkednek le az égből, amik magukkal ragadják az egész Zsákutcát, Sárival együtt. A lidércnyomássá váló álom aztán egész reggel kísérti Jimmy-t, később pedig a kisfiú irreális félelmei újabb táptalajra lelnek, ugyanis mind Rudi, mind Ed eltűnnek és Rudi házából földöntúli zöld fény kezd sugározni. Plusz annak ellenére, hogy tél van, és mindent hó borít, a különös külföldi telkén valóságos kánikula uralkodik. A furcsa események egyre csak szaporodnak, mikor feltűnik a borzasztó állapotban lévő Ed is, aki Köbjanival és Jimmy-vel karöltve állítja, hogy Rudi otthonát földönkívüliek szállták meg! A helyzet egyre rosszabbodik, így Sapi kezébe veszi a szervezést és csatasorba állítja a többi gyereket, hogy házilag barkácsolt fegyvereikkel rajtaüssenek az agyszívó űrlényeken. De vajon sikerrel járnak, vagy az űrszörnyek átveszik a hatalmat a Zsákutca felett?

Egy újabb 21 perces különkiadás, amiben az alkotók a horrorra fókuszált Boo Haw Haw után egy sci-fi-orientált epizódot hoztak össze. Az egész annyira jól fel van építve, mint egy valódi film. Kezdődik minden Jimmy álomvilágával, amiből a terror és a rémület látomása válik. Aztán láthatjuk, hogy miként próbál a lelkére nehezedő teherrel megbirkózni a fiú, miközben a többiek a tél nyújtotta játéklehetőségeket élvezik. Innentől pedig fokozatosan megy át minden egyre jobban a tudományos fantasztikum felé, az izgalmakat és a borzongást pedig egy nagyon jól megalkotott hangeffekttel fokozzák, ami minden egyes alkalommal megszólal, ha az űrlényeket látjuk. Amikor pedig a gyerekek összegyűlnek és kommandóvá alakulnak, hát az valami óriási, a végén pedig mindenki szembesülhet azzal, mik vagy kik az űrlények, ami egy baromijó poén. Bár ez az epizód is bővelkedik a horrorisztikus pillanatokban, mégis leginkább sci-fi-pródia, de mindenképpen ideillik az első rangú megvalósítása miatt. Ja és még valami: Készüljetek fel a befejezésre, mert az utolsó jelenet tartogatja a legnagyobb „sokkot”:)

 

Mint láthatjátok, ez a széria bővelkedik a horrorisztikus elemekben, ami nem csoda, hiszen a kitaláló Danny Antonuccihoz mindig is közel állt ez a témakör. És ahogy más régi Cartoon Networkös sorozatoknál (pl. Dexter laboratóriuma; Bátor, a gyáva kutya), itt is az alkotók több epizódban fejet hajtanak kedvenc filmjeik, képregényeik és sorozataik előtt. Ha nem is vagy rajongója az Edeknek, de szereted a horrort és a nevettető rajzfilmeket, akkor ajánlom minimum a szörnyes és az ufós rész megnézését, de a többitől sem akarok senkit visszatartani!

tvshaman

Be the first to comment on "Ed, Edd ‘n Eddy: Horror-epizódok"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.