Livid (2011) (Holtkelte – Vérszívók tánca)

Ha egy francia horror jelenik meg a színen, szinte azonnal felkapom a fejemet – hiszen az eddig új-hullámos darabok java egészen kiválóra sikeredett -, most sem volt ez másképpen. Jól bejáratott zombik vagy vámpírok helyett ezúttal egy hálóruhás öreg nénivel spékelt, sötét és szürreális kísértethistóriában csöppenünk… persze semmi sem az, aminek látszik!

Lucie, a szoc-pedes kislány gyakorlaton van, így jut el egy mindentől távol fekvő gótikus kúriába, ahol egy kómában lévő idős nőt kell ellátni. Mint megtudja, az ex-balettanár egyetlen hozzátartozója (lánya) sem él már, ráadásul kincseket tárol a házban. Nem kell nagy ördöngösség, hogy kitaláljuk: a gondokkal küzdő lány barátaival belopózik a házba, és mindent tűvé tesz értékek után, de sajna nem jár sikerrel.

Hirtelen ötlettől vezérelve elcsenik a mozdulatlanul fekvő nő nyakában lógó kulcsot, kinyitnak vele egy táncos kislányszerű szobrot, mire megtörténik az, amire egyikük sem számít: a tetszhalott néni életre kel. Tovább súlyosbítja az esetet, hogy lezárták az ablakot, ahol bemásztak; megpróbálnak tehát más alternatív keresni a szökésre. Közben balettos kislányok szétpengézik az egyik srácot, a másik agyát meg a néni szipolyozza ki. Lucie menekülni próbálna, de a többit nem lövöm le, inkább nézzétek meg…

Filmünk technikailag hozta, amit kell – kiváló fényképezés és zene -, a szereplők is teljesen rendben vannak, a sötét tónusú atmoszféra meg maga a tökély! Elég beteg és bizarr képsorok nekem konkrétan egy horrorba oltott Alíz csodaországban kompozíciót juttatnak eszembe, bár egy ilyen szürreális befejezést én sem vártam volna. Leginkább a misztikus részek dominálnak, de azért a feltámadt nénike akciózásai is elég brutálisak tudnak lenni. Korrekt, hogy egy csomó múltbéli dologra a cselekmény közben csepegtetve jövünk rá, ennek ellenére még így is akad egy sor másik miért, amire baromira kíváncsiak lennénk (pl. kislány elváltozásának története), de a választ nem kapjuk meg. Összegezve tehát egy kiváló képi világgal megáldott, parás filmet kapunk, jó néhány bazi nagy kérdőjellel a végén.

 Értékelés: 7/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Livid (2011) (Holtkelte – Vérszívók tánca)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.