Return of the Living Dead 2 (1988) (A halál visszatér 2)

Nos igen, ahogy az várható volt, a Return of the Living Dead-et sem lehetett egyszeri sikernek meghagyni, el kellett készülnie a folytatásnak. Még pedig minden valószínűség szerint olyan recept alapján, ami még több poént, még bizarrabb zombikat, és egy pár fokkal elfogadhatóbb, mainstreamebb befejezést írt elő a gárdának az előző zseniális, bár az átlagos horrornézők számára valószínűleg emészthetetlen fináléja helyett. Ez nyilvánvalóan nem tett jót a folytatásnak, de lássuk a medvét, sikerült-e legalább egy kicsit megközelítenie az eredeti rész színvonalát?

Történetünk kezdetén a hadsereg vígan (egyik tagja egy jointnak köszönhetően ugyancsak vígan) szállítja a visszaszerzett gázzal és hullákkal teli tartályokat a kijelölt laboratórium felé. Útközben azonban betépett sofőrünk kissé elővigyázatlanul vezet, és anélkül, hogy észrevenne, a platójáról az egyik hordó beleesik egy folyóba. Váltás, egy közeli kisvárosban vagyunk, ahol egy Jesse nevű tenyérbe mászó kölyök épp próbál bejutni a helyi bajkeverők klubjába. Be is veszik egy Pókember képregényért cserébe, és elviszik a főhadiszállásukra, ami egy kripta a közeli temetőben. Szegény srác ettől frászt kap, és megpróbál elmenekülni, de pechjére egy közeli csatornában megtalálja az ekkor még felbontatlan hordót. Természetesen üldözői utolérik, felfedezik a hullát a hordóban, és Jesset bezárják a kriptába, amíg ők felbontják azt. A képbe belép egy csapat sírrabló is (ugyanazok alakítják őket, mint akik az előző részben a hordót felbontó raktári dolgozókat – a sorsuk is hasonló lesz), akiknek köszönhetően Jesse kiszabadul, és megmenekül a temetőt elárasztó gáztól, amit egy hirtelen vihar aztán bele is mos a földbe. A történet pedig ettől kezdve követi a megszokott receptet: a halottak feltámadnak, és elindulnak agyat keresni, az élők, akik belélegezték a gázt, elkezdenek szépen lassan zombivá alakulni, Jesse pedig sikertelenül próbálja riadóztatni szomszédjait, és nővérét, akit a tévészerelő fiú próbál megfektetni közben.

A Return of the Living Dead 2 legnagyobb problémája az, hogy nem képes túllépni az elődje árnyékán, és túlságosan is gyerekesre, poénosra vette a hangulatot ahhoz képest. Ennek az oka nem csak a kiskorú főszereplő (iszonyatosan tenyérbe mászó amúgy a kölyök, ráadásul időről-időre megpróbáltak neki Gonosz halottakra emlékeztető keménykedős beszólásokat is erőltetni), a kissé túlságosan is happy end jellegű befejezés, vagy a visszatérő szereplők, akik a korábbi karaktereiket adják elő poénosabban, hanem elsősorban a zombik. Az élőhalottak azok után, hogy az első részben képesek voltak beszélni, bizonyos keretek között gondolkodni és taktikázni (telefonon rendeltek maguknak kaját), most aránytalanul ostobák, lassúak, a feltámadós jelenetnél egymás testrészeit tapossák vissza a sírba, a sminkjük pedig nagyon gagyi, olyan, mintha olvasztott gumit öntöttek volna a színészek fejére. Ráadásul a rengeteg poén és viccesnek szánt jelenet mellett még néha vérbeli, családi filmekben agyonhasznált kliséket is bedobtak a készítők, például a félénk főhős végül megküzd a zombiként még erősebbé vált őt zaklató fiúval, a stáblista előtt egy levágott fej még elkárogja, hogy “oké, akkor most ti nyertetek, de majd legközelebb”… Komolyan, ha egy pár fokkal kevesebb lenne a gore, vagy mondjuk nem zombik, hanem zöld törpék lennének az ellenfelek, ez a film ott lehetne a régi Goosebumps széria és a Monster Squad mellett, mint ifjúsági horror. Nem egy rossz film, de rémesen gyenge és illúzióromboló a klasszikushoz képest, majdnem annyira hanyagolható darab a sorozatban, mint a Halloween szériából a harmadik rész.

értékelés: 7/10

Zoo_Lee

4 Comments on "Return of the Living Dead 2 (1988) (A halál visszatér 2)"

  1. Még az első résznél is igénytelenebb és szarabb,ebben egyet értek.Az első részt sem szeretem,de annak legalább volt egyfajta “bája”,de ez csak simán siralmas.Egyszer megnéztem,de verjenek agyon ha még egyszer meg fogom.

  2. Hál istennek azokat nem láttam,de azt hiszem mindenki (legfőképpen a magam) érdekében az lesz a legjobb,ha ez így is marad 😀

  3. Màsodik rèsz kissé ifjúsàgi horrorfilmre sikeredett, de ettől mèg bőven jó. A living-ekben a lazasàg, szòrakozàs a lènyeg, màr aki èrtèkeli. Jòmagam a stílusjegyek ès hangulat, bàbus trükkök miatt kedvelem ezeket a màra màr “gagyi”-nak titulàlt filmeket. Pl. Night of the Creeps ugyanez a kategòria. Amikor megcsömörlök megunom a mai túl komolykodò,digitàlis effektekkel operàlò filmeket,nèha jòl esik egy-egy laza időutazàs.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.