Resident Evil: Afterlife (2010) (A Kaptár: Túlvilág)

Van-e élet a világvége után? Amennyiben Paul W.S. Andersont és csapatát kérdezzük, a válasz az, hogy van, nem is akármilyen! Ugyanis hiába ment végbe a Teljes pusztulás, az Umbrelláról ez is lepereg; meg aztán akad pár karakter a Resident Evil-játékokban, akiket eddig lehetséges az ezüst vászonra adaptálni; mindez megspékelve a harmadik rész frenetikus befejezésével egyértelműen mutatott a folytatás irányába. És hogy mi van az Ítélet Napja után? Természetesen a Túlvilág

Alice (Milla Jovovich) saját klónseregével megostromolja a Védernyő Vállalat központjait, amik romokban heverő nagyvárosok alatt helyezkednek el, majd miután végre sikerül legyőznie a társaság fejét, Weskert, felszáll kis piros repülőjén, hogy túlélők után kutasson és meglelje a magát a Paradicsomot jelképező, rejtélyes Arcadia nevű helyet. Útja során rátalál korábbi társára, Claire Redfieldre és együtt elérnek egy zombik uralta metropoliszba, ahol az egyetlen biztonságos hely a börtön. Az itt összegyűlt túlélők tudják Arcadia titkát, így már csak az a kérdés, hogyan juthatnak el oda? Ám az élőholtak hada, élén a gigászi Executionerrel mindent megtesz, hogy megállítsa őket és a bajokat tetézendő, még az umbrellások is felbukkannak! Vajon ez lesz Alice utolsó kalandja és bolygónk végleg a zombik planétájává válik, vagy talán az enigmatikus fertőzésmentes helyen ott van az emberiség utolsó reménye?

Másodszorra láttam és annak idején elsőre nem igazán tetszett. Ismét azt éreztem, mint az elődjénél, hogy túlságosan messzire mentek a készítők, ez már nem is Kaptár-mozi, hanem valami őrültség. Az újbóli megtekintés után viszont változott a véleményem, mert már tudtam figyelni az apró részletekre is, mivel emlékeztem, hogy mi fog történni. A felvezető stáblista rendkívül hatásos, a nyitó akcióval meg egyetlen bajom van: a vége. Mert rendben van, elfogadom az összes hihetetlen mutatványt meg az elképesztő épületet, stb; de az nem derült ki, hogy a repülőn lévő Alice az igazi volt-e vagy sem? Talán igen, mivel a későbbiekben nem mutatja semmiféle emberfeletti hatalom jelét, ami annyit tesz, hogy Weskernek sikerül őt visszaváltoztatnia egyszerű halandóvá.

A későbbi eseménysorban a Holtak hajnala keveredik A Kaptárral, mert ameddig a városban vagyunk, addig egy felturbózott romeroi díszletet láthatunk (jelen esetben az ötleta  mondanivaló nélkül valósult meg), utána pedig visszatér a megszokott védernyős látványvilág. Az új szereplők közül igazán csak Lutherért lehet szorítani, de az ő történetének vége sem tiszta, hiszen nem tudjuk meg, hogyan jut el oda, ahová eljut. Claire továbbra is érdektelen háttéralak, ám a Wentworth „Szökés” Miller által életre keltett Chris Redfieldben van valami igazán videójátékos. A külseje, a mozdulatai, a hangja, a szövege, mintha tényleg egy számítógéppel kreált fickó volna, másodjára már úgy gondolom, ő volt az egyik legjobb színész. Persze csak a csodás Milla Jovovich után:) Ki kell még emelnem Shawn Roberts-et Weskerként: hideg, érzelemmentes, már csak külsejében emberi és ha a végső csatában azt a gagyi csápos trükköt nem adná elő, akkor ő lenne a legkirályabb „szörny” az Afterlife-ban. Így viszont a címet az Axemanre átkeresztelt Executioner Majini érdemelte ki, aki rohadtnagy, erős, félelmetes, szóval fantasztikus gonosz!

Lássuk, hogy vajon az eddigi összekötő motívumok jelentkeznek-e ebben az epizódban! A fertőzéssel való harc csak annyiban van jelen, hogy az umbrellás góré valóban küzd a testében lakozó kór ellen, Alice-ből pedig kiveszik a T-vírus, így végülis mondhatjuk, hogy győzelmet arat felette. Az egykori baráttal való csatának a kezdetekkor látható Alice-Claire-párbaj feleltethető meg. A külső megfigyelő Wesker a műholdakkal, ez a szemmel tartó karakter megint ellenséges szándékú; vannak marhára eltúlzott, szétnyíló fejű zombi-ebek; két főellenség is akad; viszont most sincs visszaszámlálás. A lezáró szekvencia ismét marhára látványos, és még a stáblista elején is van egy plusz jelenet, ami arra lenne hívatott, hogy felkeltse a figyelmünket a következő rész iránt; ám ember legyen a talpán, aki felismeri a katonák közt masírozó hölgyet.

Ha elvonatkoztatunk a béna szétnyíló fejű zombiktól, a civilizáció megsemmisülése után is tökéletes sminkkel rendelkező nőktől meg Hóhér úr gyors elhalálozásától, akkor egy egészen jó, szörnyekkel telepakolt menekülős akció-horrort kapunk. Az ötödik rész pedig már itt van a nyakunkon és szinte biztos, hogy ezzel még nem fog véget érni a Resident Evil-széria.

értékelés: 8/10

tvshaman

2 Comments on "Resident Evil: Afterlife (2010) (A Kaptár: Túlvilág)"

  1. Nekem eleinte nagyon nem jött be a film, de másodszori újranézés után pont az fogott meg a szériában, hogy filmről filmre egyre lassabb, és egyre kietlenebb az egész jellege. Mostanra már annyira embertelen az egész valahol, és pont ez a cél. Ezért szeretem a Resident Evil-t.

  2. Őszintén nem sok (jót) mindent tudok mondani eme epizódról… Megnéztem,és halálosan untam.Igen benne van Chris,meg Clair.Meg még benne van a játék 5.részéből a Baltás hóhér boss,meg Wassker is… Meg vannak akció jelenetek is… meg mutáns zombik,hűha… De őszintén nem értem minek kellett ezt a részt már megcsinálni?!Mert legvalószínűbb hogy nem a játék iránti tisztelet motiválta a készítőket(mint ahogy eddig se),hanem egyedül a pénz(mint ahogy eddig is).
    Igazság szerint már azt sem tudom mondani rá,hogy szar,mert a 3.rész után végképp elveszítettem a reményt,hogy ez a film valaha is olyan Resident lesz mint amilyennek a játék indult.Már a storyra sem emlékszem pedig kb 1-2éve láttam.3D hűha(ma már minden második film igy készül)… Szóval nem is igazán hiszem hogy erre a projektre még kellene egyáltalán szót pazarolni…
    És akkor most még jön az 5.rész,ami az előzetes alapján egy újabb 3Dbe öltöztetett,minden játékhoz kapcsolódó szálat(kivéve esetleg a néhány game szereplőt)nélkülöző,abszolút zeró történettel rendelkező film lesz… De minek már???Komolyan mondom az egész Resident projekt nem ér annyit,mint az első játék intrója…
    http://www.youtube.com/watch?v=UWo0Hhx07Pc

    Mondjuk az biztos,hogy ha a 6 kijön (játék) kipróbálom,de a filmet szerintem már nem fogom megnézni,elég a csalódásokból… 🙁

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.