Starship Troopers: Invasion (2012)

Paul Verhoeven 1997-es bogaras scif-fije vizuálisan és mondanivalóban is egy viszonylag magas szintett ütött meg – bár a történet alapjául szolgáló íráshoz mérten már ez sem volt annyira elmélyült – mégis kidomborított bizonyos társadalmi diszfunkciókat, amiket az ember – alien ellentét közepette bontakoztatott ki. Az ezt követő folytatások és spin-offok még helyenként rendelkeztek a nagy előd bizonyos tulajdonságaival és a folytatásban például egész érdekes volt az agykontroll bemutatása minimálhorror környezetben, de ezidáig nem sikerült megismételni a sikereket. Most egy japán animátor gárda és az első film hősét alakító Casper Van Dien producerként egy újabb animációs filmet hozott tető alá.

Már az elején belecsapunk a lecsóba, nem tudni ki ez a sok katona, hogy került egy bogárlakta sziklára ekkora emberi építmény és Major Henry Varro miért van megbilincselve. Jönnek az ízeltlábúak és számolatlanul ölik őket, ők meg az embereket. Kénytelenek lesznek menteni magukat és egymást, amihez egy mesterlövész is csatlakozik. Itt még úgy gondoltam, ebből egy jó kis film kerekedhet, ugyanis azt
mutatta be, hogy centiről centire kell haladni a harcmezőn, nem holmi rohangálásról van szó. A küldetésük később az lesz, hogy Carmen Ibanez (aki az első film óta szereplő és nagyon nem hasonlít Denise Richards-ra) régi hajóját visszaszerezzék. Ami közben történik, az elég sablonos. Rendben, néhány poligon cicit látunk, amik szépek, de a karakterek motivációi eszméletlenül laposak, úgy éreztem a film közben, hogy egyszerre nyolc-tíz filmet látok, annyira másolták az eredettörténeteket. A dologra rátesz egy lapáttal, hogy a több évvel ezelőtti Resident Evil animációs film technikájával készültek az arcok és nagyjából az első perctől kezdve annyi mimikával rendelkeznek, mint ez a billentyűzet, amin épp írok. Később is, alig vártam, hogy felvegyék a páncélzatukat, így legalább nem idegesítettek a kifejezések. Idővel meg is találják az említett hajót, ám ott már nem az emberek uralkodnak. Ettől fogva harc harc hátán, sőt eljutnak a Földünkig, ám ha abban az időben, amikor bármilyen űrfregattnak lehet harminc lézerágyúja, a Föld védelmi rendszere mindössze pár nyamvadt űreszköz, nagyon elgondolkodnék, hogy pontosan mit képzelnek magukról. Feltűnik még Johnny Rico (ő legalább úgy néz ki, mint Van Dien) és mindent belead.

Felemás érzelmeket váltott ki belőlem a film, ugyanis az akciójelenetek tetszettek,  jópofa gépeket, fegyvereket, páncélokat vetettek be, ám ezen kívül minden más végtelenül lapos és kellemetlen volt. A kinézetekhez nem passzoltak a szinkronhangok, nehezen fogtam fel, hogy az alig kilencven perc alatt egy férfi és egy nő között ilyen mély kapocs alakuljon ki. Oké, eljutnak az ágyig, de minden utána jövő jelenet annyira mesterkéltnek tűnt. A viselkedések életidegenek voltak.

Nehéz pozitívan hozzáállnom a látottakhoz, így szerintem senki nem marad le semmiről, ha éppenséggel kihagyja ezt a darabot. Még mindig várat magára igazán egy jó folytatás, amiben esetleg kapunk mögöttes tartalmat és könyörgöm, hozzák vissza a toborzó reklámokat. Az mindig remekül oldotta a hangulatot.

Értékelés: 4/10

Plendil

4 Comments on "Starship Troopers: Invasion (2012)"

 1. Aki szerint ez egy jó animációs film, az nem látta még a Shrek-et sem, tartok tőle. Az lehet hogy a sztori tűrhető, a zene jó, de hogy a TECHNOLÓGIA DÖBBENETESEN ELAVULT, azt azért nem ártott volna hogy észrevedd. Kb 10 éve a Final Fantasy már fejlettebb grafikával volt animálva… Elképesztően elavult kb 15-20 éves technológiával gányolták sajnos össze az animációt, ami – legalábbis számomra – haza is vágja az egészet, lehet felőlem Oscar szintű sztori vagy szuper zene, egyedi karakterek akármi… de olcsó húsnak sajnos híg a leve.. ordít hogy olcsó technikával lett megcsinálva sajnos… 2012-ben 3d animációs filmet leginkább elsősorban a látvány miatt nézek, és bizony itt a látvány, bár nem mondom hogy nem látványos film, csak éppen 15-20 évvel elmaradva. (a 90-es évek elején még biztos elámultam volna tőle)Bár már a Toy Story 1-ben is cifrább textúrák voltak; és akkor még nem beszéltem az Invasionban a fizikáról és realitásról, hiszen ez reality animáció akar lenni ugyebár… Nézzünk már meg egy Beowulf-ot könyörgöm..! És az is már vagy 4 éve készült, na az reality animáció… Ebben az Invázós kontármunkában meg ilyenek vannak, hogy zuhanyzik a csaj, bár próbálnak elvakítani egy formás popsival, meg a bőrön a vízcseppekkel (20 éve még tán el is ámulok ezen is), csak éppen ha figyelsz, a HAJA NEM LESZ VIZES A CSAJNAK, holott felülről folyik ugyebár a víz rá… Amiben ilyen primitív igénytelen hibákat eltűrnek, arra sajnos semmiképp nem lehet elmondani hogy jól sikerült animációs film. Maradjunk annyiban hogy B.B kategóriás, úgykábé kurrens konzoljáték-intro minőségű (bár egy Witcher 2 intrót pl javallatik megnézni, mert messze fejlettebb animáció http://www.youtube.com/watch?v=Jt8mUd4mUJs)animációs technikával készült olcsó “produkció”… egyszer, túl nagy elvárások nélkül nézhető film, ha nagyon nincs jobb dolgunk. Casper Van Diem sajnos már több mint 10 éve elkötelezte magát a B kategóriához, látszik hogy ebben is producerkedett, hiszen nem látott kivetnivalót a technológiai igénytelenségben…. Kár érte pedig, mert ha ugyanezt a forgatókönyvet, ami ahogy írod tényleg egész jó, bár a klasszikus első részhez, (ami ugyebár MINDEN IDŐK EGYIK LEGJOBB SCI-FI FILMJE!!!) hasonlítani, vagy csak egyáltalán egy napon említeni azzal, már szentségtörés, már-már az emberiesség ellenes bűncselekmény határát súroja… szóval ha ezt megcsinálta volna egy Disney a maga hi-tech-jével és high budget-jével, lehetett volna egy nagy durranás is akár, egy bombasztikus új sci-fi animáció… így lett egy felejthető igénytelen valami, nem véletlen hogy moziba nem merték bemutatni nálunk, nagyon nagy lebőgés lett volna…

  • Természetesen észrevettem, amit írtál, engem a Resident Evil degeneration is ezért taszít, mert hasonló animációt alkalmaztak, ami döbbenetesen trehány és a pontozásomba természetesen ez is beleszámított, ha megfigyeled.

   Azzal viszont nem értek egyet, hogy a Disney jobbat tudna. A brutalitás olyannyira lételeme ennek a franchise-nak, mint a társadalomkritika és a bogarak. Márpedig, ha mikiegeres film készülne, azt úgy terveznék, hogy fiatalabbak is megnézhessék, akkor pedig kivágják az összes véres snittet. Engem nem zavarna annyira, ha nem a legújabb technológiával készülne egy animációs film, de azért ez a ló túlsó oldala…

 2. Nanana… a néhány évvel ezelőtti Resident Evil, nem 20 éves animációs tech-et használ azért… Még az is nagyságrendekkel modernebb grafika… De amúgy bocs, igazad van legalább te leírtad, amit sokan nem hogy döbbenetes hogy 2012-ben ez egy új 3d animáció… A Disney helyett szívem szerint Pixar-t írtam volna… de hát ugyebár őket felvásárolta a Disney.. sajnos… nem mondom hogy JOBB FILMET, de hogy korszerűbb animációt csinálnának az biztos… nemde?

  • Lehet igazad van, de nekem azzal egyforma szinten van, és mindkettőnél elég csúnyán néznek ki a renderelt tárgyak. Csak a ST-nél gázabb, hogy még három évvel később készült és még mindig ugyanaz a szint.

   A Pixarral sem fogok viszont egyetérteni, mert hiába a csilivili kinézet, ha PG-13-as filmet dobnak az arcunkba. Egyszerűen ez nem erről szól. Ennél a filmnél is valamelyest elnézőbb lettem volna, ha komolyabb hátteret kap az egész körítés. Ettől még korszerűbb lenne, ami jogos, csak akkor se adnék rá több pontot, ha ilyen gagyi a sztori.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.