Dark Ride (2006)

Az After Dark Horrorfesztivál évről évre ellát minket újabb és újabb feltörekvő rendezők alkotásaival, melyek közül nem egy lett igazi, emlékezetes klasszikus – vagy csúfos kudarc. Az évek során bemutatott filmek listájáról a számomra legérdekesebbet választottam, egy slashert, melyekből sajnos manapság már nem sokat láthatunk (újrafeldolgozásokat leszámítva), és titkon reménykedtem, hogy egy legalább Hatchet-szintű, fekete humorral átitatott tinédzserritkítást nézhetek majd végig – sajnos közel sem így történt.

Ősrégi kikötői vurstliba látogat két kislány, beülnek a Dark Ride névre keresztelt szellemvasútra, viszont soha többet nem jönnek ki onnan. A helyszínre érkező rendőrök felfedezik, hogy a vasút szellemileg visszamaradott karbantartója az út során bemutatott véres, erőszakos események megszállottja lett, és több kelléket valódi, emberi testdarabkákkal egészített ki. Letartóztatják, elmegyógyintézetbe kerül, a vurstli pedig a kellemetlen hírverés hatására tönkremegy, látogatók nélkül marad. Egészen filmünk kezdetéig, ekkor ugyanis öt egyetemista úgy dönt, kisbuszos turnéra indulnak a tavaszi szünet alatt, hogy kipihenjék a felsőoktatási rendszer kellemetlenségeit. Később csatlakozik hozzájuk egy enyhén neurotikus szöszi csajszi is, akivel első blikkre nem egy életbiztosítás együtt utazni, de legalább vannak nála jóféle drogok, majd egy lepukkant benzinkúton felfigyelnek egy régi hirdetésre is, ami még a Dark Ride-ot hirdette. Hatalmas ésszel úgy döntenek, az első estére megspórolják a szállás árát úgy, hogy az elhagyott vidámparkban töltik betépve az éjszakát. Viszont eközben a sorozatgyilkos is kiszabadul az elmegyógyintézetből, és visszaindul az egyetlen helyre, amit életében otthont nyújtott számára. Hőseink hamarosan azt veszik észre, hogy a hullámvasút minden kijáratát bezárták, a kiállítási darabok közül néhányról maszkokat és fegyverként is használható darabokat távolítottak el, majd még mielőtt észbe kapnak, elkezdenek sorra ők is a bábuk közé kerülni.

A Dark Ride a fentiek alapján elismerem, mókás kis filmnek ígérkezik, és az őszintét megvallva az is lehetne, jó a történet, a gyilkos, tűrhetőek a szereplők is – de a film iszonyatosan lassú. A játékidő nagy része rég elment már azelőtt, hogy a szereplők egyáltalán megérkeznének a vidámparkba, de ott is még aránytalanul sokat kell várni, hogy babaarcú pszichopatánk végre elkezdje irtani az áldozatokat. És még maga a gyilkolás sem túl fergeteges, van néhány remekül eltalált, poénos slash (pl. az egyik lány feje orális szex közben választódik el a testétől), viszont annak ellenére, hogy az After Dark hivatalos elve olyan filmeket bemutatni, amelyek nem szerepelhettek volna amúgy mozivásznon, az egész nevetségesen vérszegény és gyenge. Az egyetlen, amiért érdemes megnézni, az a bizonyos utolsó 20-25 perc, ami alatt ténylegesen beindulnak a dolgok, nagyon jó gyilokokat láthatunk, és letudnak mindent, ami jó, vagy élvezhető a filmben. A Dark Ride-ot leginkább úgy tudnám jellemezni, mint egy remek Péntek 13 folytatást, vagy hasonló jellegű slasher filmet, amiben a film első fele csak az unalmas, klisés, tinédzseres részekből áll, Jason jelenetei pedig csak a film végén, lezárásként szerepelnek. Talán csak egy profibb forgatókönyv vagy tapasztaltabb stábtagok kellettek volna hozzá, de azok nagyon, és így a film nagy része egyszerűen unalomba fulladt.

értékelés: 6/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Dark Ride (2006)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.