Resident Evil: Degeneration (2008) (A kaptár: Bioterror)

resideg_thumbA 4D-Executer után nem sokkal megindult a mozis Resident Evil láz, köszönhetően Paul W. S. Anderson filmjeinek, viszont a rajongók nagy bánatára ezek egy idő után (a 2007-es Teljes pusztulással) csak a címükben, és a főbb karakterekkel/szörnyekkel kapcsolódtak az eredeti játékokhoz. A Capcom stúdió viszont meghallgatta a rajongók imáit, és amikor bizonyossá vált, hogy már lehetséges kiadni egy anyagilag is sikeres CGI-filmet, másfél órás tömény fanservicet készíttettek, ami a játéksorozat negyedik és ötödik részeit kötötte össze. Ez volt a nálunk meglehetősen félrefordított című Degeneration, aminek időközben már a folytatása is megérkezett (Damnation) így ideje, hogy megemlékezzünk róla.

resideg02

Kis háttérinfó: évekkel a Raccoon City katasztrófa után járunk, Jill, Chris, Barry, Leon és Claire több társukkal együtt sikeresen felelősségre vonták az Umbrella vállalatot a biológiai fegyverek gyártásáért, a cég vezetőinek többsége vagy börtönben ül, vagy erős politikai kapcsolatokkal próbálja menteni magát, vagy pedig próbálja folytatni a kutatást, nyomában a biofegyverek levadászására szakosodott BSAA szervezet ügynökeivel. Az egykori túlélők vagy ezt a csapatot erősítik, vagy pedig a maguk módján próbálják meg felvenni a harcot az Umbrella maradványai ellen. Leon például az elnök személyes biotámadás szakértője lett (és nem mellesleg meg is mentette annak lányát egy új vírustól, a több száz éves Las Plagastól – további infókért Resident Evil 4), Claire pedig a TerraSave nevű szervezet élén próbálja megakadályozni az újabb támadásokat, és segíteni azokat, akik ilyen katasztrófákban szenvedtek kárt.

A film elején Claire épp meglátogatja az egyik családot, akiknek évekkel korábban a TerraSave-en keresztül segített, amikor a repülőtéren elszabadul a káosz – lezuhan egy gép, tele az egykori Umbrella-féle T-vírus által létrehozott zombikkal, akik rövid időn belül elözönlik az egész épületet, és csak egy kis csapat túlélőnek sikerül elbarikádoznia magukat, Claire vezetésével. A hadsereg hamarosan lezárja a környéket, az elnök pedig beküldi a helyszínre Leon S. Kennedyt is, hogy néhány kommandóssal együtt betörjön az épületbe, és kimentse az esetleges túlélőket. Az akció súlyos áldozatok árán, de sikeres lesz, Leon és Claire is ismét találkoznak, viszont az, hogy ki a felelős a támadásért, rejtély. Leon és egy Angela Miller nevű kommandós megpróbálja megkeresni utóbbi bátyját, Dr. Curtis Millert, akinek családja odaveszett Raccoon Cityben, és bosszút esküdött az Umbrella vezetői, valamint az őket támogató politikusok ellen, míg Claire a rejtélyes, korábban illegális kísérletekkel vádolt, de a repülőtéri akció során mégis irgalmas szamaritánusként viselkedő WillPharma cég, és az azt támogató szenátor után próbál nyomozni. A képbe pedig (csak hogy a játék rajongóinak minden igényét kielégítsék) később bekerül az Umbrella legszörnyűbb találmánya, Dr. Birkin veszedelmes G-vírusa is.

resideg01

A Degeneration egy percig sem köntörfalaz – egyértelműen olyan film, ami a játék rajongóinak készült, és akik Alice kalandjain nőttek fel, nyilvánvalóan rengeteg dolgot nem fognak érteni belőle. Például nincs rendesen kifejtve Leon és Claire korábbi kapcsolata és a G-vírussal való találkozásukat illetően is csak egyetlen, zavaros visszaemlékezést láthatunk. Emellett pedig rengeteg az olyan jelenet, párbeszéd, utalás, amelyeket egyértelműen a játékokból emeltek át (a két főszereplő például ugyanúgy találkozik a reptéren, ahogy a Resident Evil 2 játék intrójában), kifejezetten azért, hogy a rengeteg játékos végre tényleg azt láthassa a vásznon, amire egy Resident Evil film kapcsán gondolt, valamint szemfülesek több kikacsintást kiszúrhatnak a film megjelenésekor aktuális ötödik játékra is. Ezt pedig még megkoronázzák zseniális animációk, remek akciójelenetek, jó zenék, egyedül talán maga a forgatókönyv szenved néha hiányosságokban (mondjuk a játékokat sem a rettenetesen bonyolult történetük miatt szeretjük), illetve hiányoltam, hogy a készítők hanyagolták a sorozat többi legendás karakterét, még maga a nagy főgonosz, Albert Wesker is csak egy közvetett utalás formájában bukkan fel. De ezt leszámítva szerintem jelenleg a Degeneration az egyik legtökéletesebb feldolgozása a játéksorozatnak.

értékelés: 9/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Resident Evil: Degeneration (2008) (A kaptár: Bioterror)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.