Poltergeist II: The Other Side (1986) (Kopogó szellem 2.)

poltergeist2_thumb Egy évvel, a kopogó szellemekkel való találkozás után a Freeling család a nagymamánál lel menedékre. Tévéjük természetesen nincs, házukat továbbra sem köpte vissza a föld, a biztosítás pedig ilyen jellegű kárra nem nyújt fedezetet. A telek viszont továbbra is mutat paranormális tevékenységeket, így nyújtva lehetőséget az összes szereplő visszatértére.

A manó hangú Tangina ásatásokat vezet a ház hűlt helyén, hamarosan temérdek hulla kerül elő. A nyomozást egy indián sámán segíti (Will Sampson, akiről tán mondanom sem kell, hogy a bemutatás után egy évvel meghalt), aki ráruházott hatalmának köszönhetően, őrangyali funkciót is betölt. A gonosz ugyanis most egy hittérítő prédikátor testében szeretné megszerezni Carol Anne lelkét. Igaz tévékészülék már nincs a házban, de az ördögi szellemeknek egy játéktelefon is megteszi. Ezen keresztül veszik fel a kapcsolatot a kislánnyal. A tiszteletes finoman szólva nem volt normális. Kicsiny csoportot, köztük számos gyereket vezetett be egy barlangba, a közeledő világvége elöl, ám az nem jött el, de a levegőtlen helyen csak hamar mind elpusztultak. Erre a földalatti járatra épült a Freeling család háza.

Poltergeist202

A legalapvetőbb változás, hogy a család már csak két gyermeket nevel. A legidősebb lányt alakító színésznőt, Dominique Dunne-t az első rész bemutatása után a barátja megölte, és bár az eredeti forgatókönyv említést tett arra, hogy a lány egyetemre jár, de a végső változatba ez már nem került bele. A prédikátort alakító Julian Beck szintén meghalt a forgatás alatt, hátralévő jeleneteit H.R. Giger speciális effekttek bevetésével hozta létre, hangját Corey Burton híres szinkronszínész élesztette újra.

poltergeist201

A forgatásokat legendásan sok rejtély és megmagyarázhatatlan esemény övezi, nem csak a rengeteg haláleset, de az életben maradt színészek és rendezők pályája is lehanyatlott a trilógia kifutása után. Ennek egyik okozója lehetett, hogy igaz csontvázakat is használtak egyes jelenetek forgatásakor, amiről miután tudomást szerzett a stáb, azonnali ördögűzést rendeltek el, a feszültség enyhítésére. Az ördögűzést Will Sampson tartotta, de hát, mint említettem is, nem sokáig élt már ezután…

poltergeist203

Tulajdonképpen tisztességes folytatás, de épp emiatt minden menetrendszerűen történik, és tudvalevő, a szellemeknek már megint nem lesz akkora ereje, hogy maradandó kárt okozzon. A speciális effektek megkapták az Oscar jelölést, a féreg látványa valóban impozáns is. Viszont itt már nincs helye erőszakos jeleneteknek, minden percben és jelenetben érződik, a jót nem érheti bántódás.

poltergeist0204

Szerencsére a 3D-s konvertálást elvetették, és mivel anyagilag szépen jövedelmezett, akadály nem gördülhetett a trilógiává duzzasztás elé.

 

Értékelés: 6,5/10

 

Miskei

Be the first to comment on "Poltergeist II: The Other Side (1986) (Kopogó szellem 2.)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.