Invasion of the Body Snatchers (1978) (A testrablók támadása)

bodysnatchers2_thumbJack Finney nevű sci-fi és thriller író, Testrablók című novellájának második feldolgozásához van ezúttal szerencsénk, amit a fiatal Donald Sutherland, Jeff Goldblum, valamint a Spokként elhíresült Leonard Nimoy főszereplésével forgattak, de igazság szerint modernebb mivoltán kívül nem sok extrát tesz hozzá a klasszikus, 1956-ban készült változathoz.

Prológus semmit nem bíz a véletlenre: láthatjuk, amikor kis földönkívüli organizmusok napszél segítségével egy idegen planétáról a Földre, egészen pontosan San Fransisco-ba vetődnek, ahol is földi virágok látszatát keltve olvadnak bele újonnan szerzett környezetükbe. Elizabeth Driscoll visz is haza egyet belőlük, mire azok még aznap este jól bekebelezik férjét.

bodysnatchers2_2

Másnap meg ugye rá se lehet ismerni a csávóra, annyira érzelmektől mentesen ébred. Szerencsére Elizabeth-nek van egy nagy jó barátja az egészségügyi központnál, Matthew Bennell, aki rábeszéli, hogy látogassak el pszichológus haverjához, Dr. David Kibner-hez, mert ő majd biztos tud segíteni. Egy könyvbemutatón találkoznak vele, ahol megismerkednek Matthew másik cimborájával, Jack-kel. Namármost Jack neje, Nancy egy agyag masszázzsal kiegészített fürdőt vezet, itt fedeznek fel először, egy Jack-re hasonlító, mozdulatlan (még nem kifejlett) testet. Bennell szinte azonnal Elizabeth lakására hajt, ahol sikerült kicsempésznie a félkómás nőt, de ekkor már ugye belőle is félig kész a reprodukció. Mikor a rendőrség kijön, természetesen egyik testet sem sikerül nekik bemutatni.

bodysnatchers2_3

Ekkor kezdenek el erősen gyanakodni, hogy itt többről van szó, mint egy-két testről – szinte már az egész város kezd idegen lenni. Bezárkóznak Bennell lakásába, de sajnos elalszanak, így a gubóból megszületve mindegyikőjükből elkezd formálódni egy duplikátum, de még idejében sikerült megszökniük. A városka utcáit járva Jack és Nancy magukra vonják a figyelmet, Bennel és Elizabeth addig elinalnak, de nemsokára őket is elfogják a klónok. Újra megszöknek, így látogatnak el a gubó-gyárba, ami után nem sokkal Elizabeth is véglegesen átalakul, de a történetnek még nincs vége…

bodysnatchers2_1

Ahogy már az elején megfogalmaztam, az eredeti verzió nagy része egy az egyben visszaköszön, talán csak egy kicsit több hangsúlyt fektettek az idegen organizmusok megismerésére, gondolok itt elsősorban a film elején lévő Földre kerülési mechanizmus szemléltetésére, illetve a cselekmény során több alkalommal is bemutatott születési procedúra nyújthat még újdonságot. Szereplőink hozzák a formájukat, sőt egy kisebb jelenet elejéig, még maga Don Siegel (az eredeti változat rendezője) is megjelenik, mint taxisofőr. Aki ismeri már a történetet vagy látott valamely ehhez hasonló, megszállós-testfoglalós mozit, az egészen biztosan ebben sem fog csalódni.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Invasion of the Body Snatchers (1978) (A testrablók támadása)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.