Hunger (2009)

hunger1Néhány szerencsétlen, egymásnak teljesen idegen ember egy nap riadtan arra ébred, hogy valaki elrabolta, majd összezárta többedmagával egy ismeretlen helyen, ismeretlen okból… Ismerős valahonnan? Kicsit olyan fűrészporos, nem? A hely természetesen be van kamerázva és a delikvensek minden lépését árgus szempár figyeli. …Ugye? Ráadásul még a film plakátján is látni egy példányt a híres-hírhedt szerszámból a falnak támasztva, holott a teljes játékidő alatt nem találkozni ilyen eszközzel még hírből se. Najó, végül is annyira nem vészes a helyzet…

hunger1

Illetve de, vészesnek vészes, de nem a sztori szempontjából, hanem az áldozatokéból. Adva tehát az öt idegen egy szűk ablaktalan lyukban, ahová fogvatartójuk hurcolta őket, továbbá több hordónyi, akár hetekre elegendő ivóvíz, plusz egy sebészszike. Utóbbi tökéletes az emberi izmok és hús lefejtésére a csontokról… Természetesen egyből özönlenek a kérdések; ki? hová? miért? meddig? és vajon mi lehet az összefüggés a kiválasztott alanyok között? Persze mindez az idő múlásával egyre kevésbé lesz lényeges azzal a puszta ténnyel szemben, hogy ezt az otromba valóságsót vezénylő akárki egyetlen falat élelem nélkül hagyta őket magukra.

hunger2

A téma nem újkeletű, hiszen számtalan film foglalkozott már ez előtt is olyan morális kérdésekkel, minthogy az ember meddig képes elmenni a saját túlélése érdekében s hol mosódik el végleg a határvonal emberség és az állati ösztönök között? Jelen esetben is ezen és hasonló jellegű kérdések fölött merengünk a szereplőkkel egyetemben, vagy mondhatnám úgy is: “enni vagy nem enni?” A kérdést mindenki eldöntheti vérmérséklete szerint. Apropó vér: a készítők képileg kevésbé mentek rá a fröcsögős-trancsírozós megoldásokra, így horrorból csak annyit kapunk, amennyit feltétlenül muszáj a történet szempontjából, a fő csapásvonal inkább a klausztofóbiás dráma/thriller irányba mutat.

hunger3

Nem rossz, de semmi extra; egynek jó.

5/10

phobic23

Be the first to comment on "Hunger (2009)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.