Masters of Horror S01E06 – Homecoming (2005) (A Horror Mesterei – Hazatérés)

homecoming_thumbHomecoming címmel folytatódik a Masters of Horror első évadának hatodik része, és személy szerint a kedvenc elemem került terítékre: zombik. Sokat vártam a résztől a stáb miatt is (Gregory Nicotero maszkmester, Joe Dante rendezése, stb..).
Hát, érdekes epizód…

Egy tévés vitaműsorban összetalálkozik a politikus David Murch és a jobboldali újságírónő, Jane Cleaver. Ketten nagy párt alkotnak az USA Irak elleni háborújának propagandájában, és sikeresen tudja a kormány eladni az amerikai szabadságért és a terrorizmus leveréséért folytatott harc kamuját. Mindaddig, ameddig a hazahozott háborús katonák fel nem kelnek. Majd velük együtt az összes régmúlt csatákat szenvedett halott katona is. Egy céljuk van: a közelgő választásokon szavazni, és olyan valaki mögé állni, aki abbahagyja ezt a hazugságokkal teli háborút és vele az érintett családok szenvedését.

homecoming_1

Mindenképpen érdekes az ötlet. Az nem lep meg, hogy erős üzenete van, hiszen alapvetően ez az epizód egy politikai szatíra, ahol a feltámadt katonák a teljes abszurdum. Jó ötlet, de abban a szent pillanatban elveszik az összes horror elem, amint rájövünk, hogy szavazni akarnak a zombik, nem pedig embert enni. Úgy érzem, hogy teljesen felesleges volt erre az üzenetre az élőhalottakat felhasználni. Egyszerűen nincs értelme, csupán annyi a közük a témához, hogy úristen, mennyien is vannak, akik elszenvedték a háborúkat.

homecoming_3

Szerintem nagy baromság volt ez a rész, és kínosnak találom, hogy “Masters of Horror” néven fut egy film, ami szintén az amerikai-iraki konfliktusról akarja lerántani a leplet. Annyiszor, de annyiszor készültek már ilyen “felébresztő” cikkek, filmek, könyvek, stb.. de az amerikai nép valószínűleg nagyon nem akar felébredni, ebből kifolyólag pedig így annál kevésbé van létjogosultsága ennek az epizódnak, pláne horror kategóriában.

Egyszerűen szar. Már bocsánat.

értékelés: 3/10

levyathan

2 Comments on "Masters of Horror S01E06 – Homecoming (2005) (A Horror Mesterei – Hazatérés)"

  1. Szigorúan fogott a tollad, de a kritika alapvetően szubjektív műfaj. 🙂
    Én nem látom ennyire negatívan a helyzetet. A propaganda cél természetesen ott lebeg végig a filmben, és nem is tesz jót a végeredménynek, de nekem sikerült tőle elvonatkoztatnom. Azt gondolom, az alapötlet jó volt, még humoros is volt. A zombik kinézete mondjuk megért volna egy misét, pláne, hogy SPOILER a főszereplő bátyja minimum húsz éves hullaként miért néz ki úgy, mintha csak a múlt héten hantolták volna el. Annyira persze engem sem vágott fölhöz a film (pláne, hogy már nagyon unom a zombikat), de 5 pontot adnék rá.

  2. Règen láttam,de arra emlèkszem nehezen èltem túl – szerintem is szar.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.