Autumn (2009)

autumn_thumbKanadai horrofilm. Erről a nemzetről a vajszívűség jegyében szoktak paródiákat gyártani, viszont állítólag elég hidegre és valóságosra sikerült ez a poszt-apokaliptikus film. Vajon tényleg megalkották a kanadiak a frankót?

Egy nagyon hirtelen jött járvány azonnal végez az emberiség nagyrészével. Érthetetlen módon vannak, akikre egyáltalán nem hatott a vírus, ezek az emberek egymásra találnak, és törik a fejüket, hogy hogyan tovább. A halottak viszont lassan magukhoz térnek, először csak a szemüket nyitják fel. A túlélők kitalálják, hogy tovább kell menni, nem egészséges ennyi rothadó hulla mellett élni. Időközben a zombijaink felkelnek, és eleinte csak katatonikus állapotban fel-alá mászkálnak, majd egyre inkább visszanyerik erejüket és az agressziójukat. Milyen jövő vár hőseinkre? Egyáltalán megéri élni egy ilyen világban?

autumn3

Itt sok mindennel van gond. A képvágás és a hangkeverés valami elképesztően bugyuta, rengeteget kivesz az amúgy érdekes történetből. Annyira eröltetetten vannak összefűzve a képsorok. Az írás is számomra kicsit szájbarágós, nem valóságosak a helyzetreakciók. Klisékből táplálkozik, gyönyörűen lekoppintották Max Brooks és a Walking Dead zombis elemeit. Önmagában még ezzel túl sok gond nincs is.

És még egy technikai dolog, ami sok független filmnél feltűnt, és megőrít: miért kell össze-vissza másképp színelni a képeket akár egy jeleneten belül is? Azt érzem hogy nem egy filmet, nézek, hanem húsz különbözőt. Megértem, hogy nincs pénz, sem idő, és sok esetben más színhőmérséletű egy s más helyszín, de könyörgöm, hol ki vannak égve a képek, hol benne marad a kameraátállás, hol bebukik a kép, egymás mellett van két teljesen máshogy effektezett kép, és minden igazából tompa. Egyszerűen nincs egyenletesre megcsinálva ez a film!

autumn2

Bocsánat, hogy ennyire elvittem technikai magaslatokba az értéklést, de ezek miatt nem működik a sztori. Nem mentség, hogy nincs pénz, amikor olyan effekteket alkalmaztak sok helyen, melyek annyira bénák, és legtöbbször nem is kellettek volna. Ott van a ’68-as Élőhalottak Éjszakája, lám, az a mai napig a topon van. Mindenféle esküvői videókra jellemző sablonos effektek nélkül!

Összességében jó maga az alapötlet, és jól megalapozott a világváge hangulat, de nem értem miért kapott annyi jó visszajelzést a nemzetközi médiában. Nem érdemli meg. Egyáltalán nem.

értékelés: 3/10

levyathan

Be the first to comment on "Autumn (2009)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.