Rémálom az Egyetem utcában (1998)

rémálom_thumbSzeremley Csaba (aki egyébként egy személyben volt rendező, forgatókönyvíró, vágó, dramaturg és operatőr) által vezetett Phobos és Deimons nevű filmes csoportosulás a VHS-korszakban készült, amatőr horror-gyöngyszemében, Freddy ezúttal mit sem sejtő veszprémi egyetemistákat terrorizál!

Filmünk elején pár egyetemista a Rémálom az Elm utcában című klasszikust nézi egy szolid, albérletes buli keretében. Később a főszereplő leányzó (Dóri) valójában találkozik a rémmel az álmaiban – sőt, Freddy még meg is sebzi arcélkarmaival -, természetesen senki nem hisz neki, és bolondnak tartják.

rémálom_3
Nemsokára egyik osztálytársuk lesz „öngyilkos” (leugrik a hídról), egy másik lányt pedig holtan találnak az állatkertben. Dóri próbálja elmagyarázni társaságának, hogy ő tudja ki a felelős ezekért, konkrétan ott volt, mikor Freddy kinyírta őket az álmában, persze ez még kevésbé hihető, mint a múltkori. Egyik nap aztán barátnője is találkozik a rémmel, így már ketten próbálják felvenni a harcot, ami nem is olyan egyszerű. Eredeti film szerint a valóságba át kell rángatni, csak úgy lehet esélyük…

rémálom_1
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy AMATŐR alkotásról van szó, mely a VHS aranykorában keletkezett, ennek tudható be a rendkívül gyenge a kép-, és hangminőség. Nekem amúgy film harmadik, 2005-ben újravágott, ötvenöt perces verzióját sikerült megtekintenem – ami a már említett silány hangminőség okán folyamatos feliratozást is kapott, valamint a kiegészült egy baki-parádéval, illetve zárásként pár személyes megjegyzést is kapunk a forgatással kapcsolatban.

rémálom_2
Látni lehet, hogy eredetileg komolynak szánták a produkciót, de a hirtelen WTF-lezárás már egyfajta paródia-jelleget tükröz. Szereplők teljesen amatőr módon előadott jeleneteit némileg ellensúlyozni próbálják az ilyen-olyan irányú technikai törekvések, de sajnos az élvezhetőség még így is alacsony. Ami a filmzenéket illeti, találhatunk Zámbó Jimmyt, Ganxstát, Lagzi Lajost meg Tankcsapdát, szóval minden felbukkan, ami egy kicsit is jellegzetes volt akkoriban, vagyis a kilencvenes években hazánkban. Filmünk kétségkívül legszórakoztatóbb (és egyben legjobban megkoreografált) jelenetsora, amikor Robi buliba készülődik, és mindent elkövet annak érdekében, hogy jól nézzen ki. A srácnak igen megy ez a tinédzserfilmes kreténkedés, baromi vagányan tolja, megkockáztatom, messze ő a legjobb a szereplők közül. Ezenkívül, kiemelném még Freddy laza, és az eredeti változathoz némileg hű bohóckodásait, szerintem azok is elég jók lettek. Összegezve mindenképpen MUST SEE kategória, ha nem is az élvezeti faktor végett, hanem mert bár kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a Miénk!

Értékelés: 4/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Rémálom az Egyetem utcában (1998)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.