Legend of the 7 Golden Vampire (1974) (Van Helsing és a 7 aranyvámpír)

goldenvampire_thumbA Hammer Studio és a hongkongi Shaw testvérek összefogásából született, akciójelenetekben gazdag, kung-fu horrorban a nagy Drakula ezúttal szülőföldjétől viszonylag távol, Kínában rémkedik. A helyi egyetemen vendégelőadóként tevékenykedő Van Helsing, annak fia, valamint képzett harcművészekből álló csapata félelmetesen belógatott gumidenevérek, lovagló zombik és maszkos vérszívók ellen hadakozva próbálja megtisztítani a legendákból ismert, elátkozott falut!

Egy Kah nevű tag elmegy Erdélybe, hogy Draculát megkérje, jöjjön át már vele Távol-Keletre, ugyanis a vezetése alatt álló vámpírok eltunyultak, és már nem akarják úgy rémisztgetni az embereket, mint anno. Mivel Dracula saját testében nem léphet ki kastélyából, felveszi hát Kah alakját, és elutazik.

goldenvampire_1Ugrunk az időben pár száz évet, amikor Van Helsing éppen egy távol-keleti egyetemen tart roppant érdekfeszítő vámpirológiai előadást, de szemmel láthatóan nem sokakat érdekel. Pedig még a hét aranyvámpír legendáját is elmeséli, melyben egy eldugott kis kínai falut szállnak mega vérszopók minden év hetedik hónapjában. Ugyan volt egy bátor ember, aki megpróbált ellenszegülni – meg is ölt egy rémet -, de ő is életét vesztette.

goldenvampire_2Egy Hsi nevű fiatal srác megkéri Van Helsing-et, hogy segítsen neki kiűzni a vámpírokat, ugyanis azok tényleg megszállták az említett települést, nem csak kitaláció! Híres vámpírvadászunk először vonakodik, hogy ezért meg azért nem lehet, majd egy szőke szépség megmentése után a megfelelő összeg és a harcosok is összeállnak, így mégiscsak rábólint a dologra. Fiával, a fiatalabb Van Helsing-gel meg Hsi harcművész testvéreivel elindulnak, hogy leszámoljanak a megmaradt hat aranyvámpírral, urukkal Drakulával, valamint az időközben felbukkanó élőhalott szolgáikkal…

goldenvampire_4Rendhagyó produkcióban egyrészről ott van ugye a Hammer stúdió, népszerű és szimpatikus vámpírvadásza (Peter Cushing), valamint a Drakulát alakító, bár ritkán látható John Forbes-Robertson párosa, akik a klasszikus rémtörténet vázát alkotják, kiegészülve némi kultúrák közötti romantikus szállal (Van Helsing Jr. és Hsi húga, illetve Hsi és a svéd szőkeség), másrészről pedig a hagyományos kung-fu filmek látványosan megkoreografált csatajelenetei, melyben nem egyszer egész seregek csapnak össze. Ha az arányokat figyelembe vesszük, akkor inkább ez utóbbi dominál, és a rémmese-keret éppen hogy csak egy kósza indok, különféle béna kosztümök, maszkok és egyéb hitvány megoldások (pl. lovas zombik) használatára.

goldenvampire_5Dracula megjelenítése mondhatni teljesen korrekt, ellenben aranymaszkos, giccses stílusban cicomázott vámpírjai több mint röhejesen néznek ki. Ha valaki tehát nem akad ki a vámpírok és a harcművészet egy filmbe ágyazott, elsőre talán kissé furának tűnő elegyén, annak egészen biztosan kellemesen perceket nyújt majd ez a retro alkotás!

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Legend of the 7 Golden Vampire (1974) (Van Helsing és a 7 aranyvámpír)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.