The Secret of Crickley Hall (2012) (Sötét titkok háza)

cribbenHa azt mondom, Maisie Williams, nem biztos, hogy sokan tudják, kire gondolok. Ám ha azt mondom, Arya Stark, mindenkinek beugrik a fiúruhába öltözött, rövid hajú, nagy szemű leányzó, aki a rendkívül népszerű Trónok Harcában viszontagságos úton járva próbál bosszút állni a rajta meg a családján esett sérelmekért. Érdekelni kezdett, hogy az őt játszó fiatal brit színésznő vajon más környezetben is megállja-e a helyét, vagy csupán a szériának alapot adó regények remekül megalkotott karaktere üt át rajta és amiatt gondoljuk, hogy fú, de jó. Eddigi elég rövidke rezüméjén bukkantam rá erre a három részes, tévére szánt misztikus horror-sorozatkára, amelyet nagy várakozással tekintettem meg. Gyertek velem, kedves olvasók, fedezzük fel együtt a Crickley Hall nevű ódon ház szörnyű titkait!

Loren

A három, egyenként kis híján egyórás rész a Caleigh-család és az újonnan kibérelt, régi vidéki ház, Crickley Hall történetének összefonódásáról szól. A jelenben a família azért költözik oda, mert az apa ott kap állást a környéken, az anya pedig hamarosan transzszerű állapotban meghallja hónapokkal korábban elveszett kisfia hangját és arra jut, a házban lakozó szellemek segítségével nyomára bukkanhatnak az eltűnt gyermeknek. Közben a Caleigh-lányoknak meggyűlik a baja a paranormális jelenésekkel, főleg az egyikkel, egy ijesztő külsejű, sétapálcás férfival, aki többször rájuk támad. A jelennel egy időben láthatjuk a visszaemlékezést a múltra, ahol Crickley Hall még árvaház volt és az őrült Cribben vasszigorral uralkodott benne szerencsétlen gyerekeken. Tény, hogy 1943-ban a legtöbbjük vízbe fúlt egy véletlenszerű áradás következtében, de vajon mi az igazság? Hová tűnt a két fiú, és a kirúgott nevelőnő, akiknek soha nem találták meg a holttestét? És vajon mi lesz az elveszett gyermek, a család és a hat évtizeddel korábban történt borzalmak még élő tanúinak sorsa?

1

Kevés és ritka a jó kísértetes film vagy sorozat, legalábbis szerintem, éppen ezért örülök, hogy megtaláltam ezt a relatíve teljesen ismeretlen, BBC-s miniszériát, ami már az első részével nagyon megfogott. Egyrészt az indító cselekmény, a kisfiú eltűnésének rejtélye az, ami fenntartja a figyelmet, és bár végig sejthető, mi lett vele, de mégis vártam valami csavarra. Másrészt ott a hihetetlennek tűnő, hirtelen jött áradás, ami annyi halált okozott és a rejtélyes Cribben, akiről már rögtön tudni lehet, hogy köze van az egészhez. Szóval adott a két titokzatos eset, amiket csak megfejelnek az azokból eredő újabb kérdések; minderre a hab pedig a tulajdonképpeni fő eseményszál, a kísértethistória. Az egésznek van egy picit a ’99-es The Hauntingra hajazó beütése, ám annál ez sokkal jobb. A karakterek valósnak érződnek, a problémáik szintúgy; a múltbéli részben meg finoman megbújik a háború borzalmaira és a zsidókat ért megaláztatásokra való utalás, ám nem ez a lényeg.

A színészek közül igazán egyvalaki emelkedik ki, de ő nagyon, a Cribbent alakító Douglas Henshall. Fantasztikusan őrült, hideg és gonosz, tetszett az alakítása. A Trónok Harcával egyébként nem csak az idősebb lányt játszó Maisie Williams, hanem a felnőtt Maurice bőrébe bújó Donald Sumpter révén is összeköttetésbe kerül a The Secret of Crickley Hall. Mellettük érdemes még megemlíteni a veterán brit színjátszót, David Warnert (pl. Időbanditák) és Olivia Cooke-ot, aki most a mozikban futó Az elnémultak női főszereplője. A történet a borzongatós témában ismert brit író, James Herbert 2006-os regényéből táplálkozik, a rendező/forgatókönyvíró pedig az a Joe Aherne, aki már szintén kipróbálta magát a műfajban az Apparitions című, ugyanúgy kísértetes tv-sorozattal.

the-secret-of-crickley-hall-episode-one-main

Még annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a szellemeket rendkívül egyszerű trükkökkel jelenítik meg, de ez éppen attól felüdítő. Ahogy egy külföldi ismerősöm megjegyezte, ritka, hogy ilyen alacsony, televíziós költségvetésből ennyire jó minőségű, élvezhető és félelmetes néznivalót sikerül összeállítani. Csodálkozom, hogy ennek a sorozatnak nincsen nagyobb ismertsége, mert megérdemelné, és bátran merem ajánlani a természetfeletti thrillerek/hazajáró lelkekkel operáló mozgóképek rajongóinak!

Értékelés: 10/10

tvshaman

Be the first to comment on "The Secret of Crickley Hall (2012) (Sötét titkok háza)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.