Transylvania 6-5000 (1985)

transylvania_thumbElső ízben még gyerekkoromban volt szerencsém megtekinteni ezt a Jeff Goldblum főszereplésével készült, amerikai-jugoszláv horror-komédiát, de mikor a napokban újranéztem, sajnos az ifjúkori rajongásom – ahogy sok más egyéb film esetében is – hamar elszállt. Igazából nem vészes vagy rossz, csak a mai szemmel nézve helyenként elég fárasztó tud lenni.

Két amerikai újságírót Erdélybe küldenek, hogy derítsék ki a szerkesztőségükbe érkezett, állítólagos Frankenstein-videókazetta eredetét. Gil és Jack elfoglalják szállásukat egy bizarr és fura szolgálókkal teli ódon kastélyban, és nekiállnak nyomozni, de hamar rájönnek, hogy helyiek valamit nagyon is titkolnak előlük.

transylvania_2Míg az egész dolgot szkeptikusan fogadó Jack egy amerikai lánnyal randizgat, addig a nyugtalan és félszeg természetű Gilre ráakaszkodik egy meglehetősen erotikus kisugárzású vámpírcsajszi (Geena Davis). A film utolsó fél órájában aztán szereplőink Dr. Malavaqua laborjában olyan legendás horror-ikonokkal futnak össze, mint Frankenstein szörnye, a Farkasember vagy a Múmia, de ami ezek után következik, azt egészen biztosan ti sem gondoltátok volna…

transylvania_1Mint a bevezetőmben írtam, egyáltalán nem rossz film – gyerekként valósággal oda meg vissza voltam érte, hogy mekkora hatalmas coolság -, viszont a mostani fejjel nézve már elég közepesnek ítélem, habára maga a koncepció tényleg végtelenül szórakoztató. Máig találok benne jópofa, humoros helyzeteket, vicces magyarázatokat, de sajnos túlsúlyban vannak a semmitmondó, szinte már burleszkszerű jelenetek, ízléstelen gegek vagy éppen irritáló karakterek. Viszont az is igaz, hogy mostani fejjel egy csomó kihagyott ziccert vélek felfedezni, ezért ez most csak egy hatos.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Transylvania 6-5000 (1985)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.