Sadako 3D 2 (2013)

sadako3d2_thumbBár a Sadako 3D-t a Ringu egy korrekt folytatásaként/modernizálásaként könyveltem el, közel sem voltam biztos benne, hogy feltétlenül megérdemelt egy folytatást is. A korábbi tapasztalatok alapján ez tipikusan az a franchise, amivel ha nagy nehezen sikerül valami pozitívat elérni, azt jobb meghagyni szép emlékként, mint elrontani és meggyalázni különböző folytatásokkal és továbbgondolásokkal. De sajnos a szabályokat továbbra sem a kritikusok, hanem a nézők és a pénz diktálják, így Sadakonak ismét elő kellett másznia a kútjából – az eredmény pedig igen érdekes lett.

sadako3d23

Öt év telt el azóta, hogy Akane és élettársa, Takanori megküzdöttek Sadakoval, és megakadályozták, hogy a bosszúálló szellem ismét testet ölthessen. Akane viszont nem sokkal később teherbe esett, majd megmagyarázhatatlan módon meghalt a szülés során. Takanori a gyásztól megkeseredve jelentéktelen, karbantartói állást végez kora reggeltől késő estig, gyakorlatilag nem is látja a lányát, Nagit, akit nővére, Fuko nevel. Nagi pedig nem egyszerű eset – visszahúzódó, magányos, szándékosan eltávolodik mindenkitől, szabadidejében pedig bizarr, rémisztő rajzokat készít. Fuko egy idő után felfigyel arra, hogy Nagi közelében szokatlanul kezd megnövekedni az öngyilkosságok és rejtélyes halálesetek száma, a rajzai pedig mintha előrevetítenék a történteket. A rendőrség a körülmények miatt ismét a gyilkos videóra gyanakszik, Fuko pedig nyomasztó utalásokra bukkan, hogy kis unokahúga talán mégsem az, akinek Takanori állítja, és az egész világot veszélybe sodorhatja, ha életben marad.

sadako3d22

A Sadako 3D 2 egy borzalmas főcím animációval majdnem rávett, hogy indítást követően adjam fel megtekintésére irányuló szándékaimat, viszont valahogy sikerült erőt vennem magamon, és azt kell mondanom, megérte. Bár minden előjel ennek ellenkezőjére utalt, nem csak hozza az első rész színvonalát, de több pontban jobb is nála. A színészi játék például továbbra is nagyszerű, de a Nagit alakító Kokoro Hirasawa alakítása külön kiemelkedik a színészek közül. A karaktereket ezúttal is sikerült remekül eltalálniuk, a történet egy fokkal kevésbé klisés és továbbra is mentes a vontatottságtól. A készítők nem erőltették túl a gyenge 3D-t, sima, súlytalan ijesztgetések helyett pedig néhány kifejezetten nyomasztó jelenetet is sikerült belecsempészniük a filmbe.

A legnagyobb pozitívum pedig Sadako – végső soron rajta áll vagy bukik az összes Ringu film (a folytatások többnyire buktak) – a Sadako 3D 2 ugyanis talán az eredeti film óta az első, amelynek sikerült eltalálnia a karaktert. Ő nem egy megtört színésznő, nem is egy szép, de kegyetlen kísértet, hanem a megtestesült bosszúvágy, egy egykor talán csodálatos ember sötét, démoni árnyéka, aki nem akar együttérzést, csak halált és szenvedést maga körül. Míg az előző rész súlytalanul kezelte, ráadásul szinte paródiába illően sokat mutogatta félig monitorokból lógva, addig a folytatásban egészen a fináléig nem is láthatjuk őt – az erejét, a kegyetlenségét viszont végig érezhetjük, és ez a sötét, megfoghatatlan forma az, ami ennek a karakternek kell a működéséhez.

sadako3d21

Persze akadnak hibák is: számtalan kisebb, értelmetlen szereplő, logikai bakik, egy lezárás, amely válaszok és katarzis helyett csak egy újabb lehúzás, akarom mondani folytatás előszele… És persze amellett sem mehetek el, hogy ha a történet továbbra is Koji Suzuki adaptáció, akkor a mester sikerrel vette kölcsön, és ültette át a Ringu világába az Ómen koncepcióját úgy egészen a történet kétharmadáig. Minden pozitívuma ellenére ez a film továbbra is gyengébb eresztés: nyoma sincs annak a lendületnek, annak a hátborzongató feszültségnek, amellyel a kilencvenes évek derekán elindult a J-horror hódítása. Lehet, hogy csak a biztonság kedvéért fogok alaposabban szétnézni az ázsiai piacon – tényleg kifulladt volna ez a terület is? Tényleg itt is lesüllyedtünk volna tucat folytatások és erőtlen rókabőrök színvonalára? Remélem, hogy nem, hogy a Sadako 3D csak rendhagyó próbálkozás volt, de elnézve a sikerét, nem vennék rá mérget. Az eredeti Ringuhoz képest továbbra is gyenge, az elődjénél egy fokkal jobb, a jelek szerint pedig hamarosan jönni fog egy harmadik rész is: ennek fényében nézzétek meg a Sadako 3D 2-t.

értékelés: 6/10

Zoo_Lee

 

Be the first to comment on "Sadako 3D 2 (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.