Horror-trivia #2 – avagy 50 újabb tény, amit nem tudtál…

trivia2_thumbHa erre az oldalra tévedtél, akkor egészen biztosan szereted a horrorfilmeket, megkockáztatom, rajongsz értük, ám az közel sem olyan biztos, hogy tudsz olyan apró érdekességekről vagy viszonylag kevésbé ismert tényekről, mint amiket a következőkben ismertetni fogok veled!

 

 

1. Anthony Hopkins Oscar-díjat nyert A bárányok hallgatnak című filmben nyújtott alakításáért, holott csak 16 percet töltött a képernyőn – vagyis a legkevesebb időt, amiért egy színészt valaha is díjaztak.
2. A Psycho zuhanyzós jelenetében lévő vér valójában csokoládészirup volt
3. James DuMont, a The Cellar Door című B-horror főszereplőjét még gyerekkorában egy születésnapi zsúrra hívták, ahol a bohócként nem más szórakoztatta az egybegyűlt fiatalokat, mint John Wayne Gacy. Remélem, senkinek nem kell ecsetelnem, ki is volt ő.
4. Az All My Children, a Guiding Light, illetve a One Life to Live nevű amerikai szappanoperák egyes részei Victor Miller nevéhez fűződnek. Ahhoz az emberéhez, aki anno az 1980-ban készült Péntek 13 forgatókönyvét is írta.
5. A 28 nappal később című filmben London kihalt utcáinak képét egy forgalmat lassító útlezárással sikerült elérniük, hogy aztán egy digitális kamerával sietve felvegyék az üres utakat tartalmazó jeleneteket.

triv_1

6. Az Ördögűző forgatása során Regan szobájában a légkondicionáló hatására olyan hideg lett, hogy a stáb tagjainak verítéke is megfagyott. Egy idő után pedig a sok összegyűlt nedvesség hatására vékony rétegben kezdett esni a hó.
7. Az Arábiai Laurence című klasszikust ugyanazon a helyen forgatták (Ouarzazate, Marokkó) mint a 2006-os Sziklák szeme remake-t.
8. A Cloverfield szereplőinek egészen addig nem volt szabad elolvasniuk a film forgatókönyvet, amíg alá nem írták a papírokat, hogy eljátsszák a karaktereiket.
9. Az extrém és bizarr filmjeiről hírhedt japán rendező, Takashi Miike a Hostel-ban egy üzletembert játszik, aki Paxton-nal beszél az áruház előtt.
10. A Legenda vagyok poszt-apokaliptikus moziban az összes jármű, amit Will Smith vezet, kizárólag Ford volt.
11. A hatodik érzék című thrillerben Cole Sear szerepére állítólag azért javasolták Haley Joel Osment-et, mert a meghallgatáson egyedül ő viselt nyakkendőt a gyerekek közül.

triv_212. Az Ördögűző második részében látható sáskák valójában Styrofoam csomagolt mogyoróból készültek, amiket barnára festettek, és egy légszárítóval fújtak a jelenetben.
13. Laurence Fishburne az Event Horizont-ban (Halálhajó) viselt űrruhája 65 fontot (közel harminc kilót) nyomott.
14. Milla Jovovich karakterének nevét egyszer sem mondják ki vagy írják le a Resident Evil-ben, csak a vége-főcím során tüntetik fel.
15. Az 1974-ben készült Texasi Láncfűrészes Gyilkosságban egy igazi, Indiából származó emberi csontvázat használnak a film végén, ugyanis ez sokkal olcsóbb volt, mint a műanyag társai.
16. Christopher Lee beleegyezett, hogy A vesszőből font ember (The Wicker Man, 1973) című filmben nyújtott alakításáért egyáltalán nem kér pénzt.
17. Stanley Kubricknak sikerült meggyőzni az MPAA-t, hogy a Ragyogás trailer-jében szereplő, liftből kiáramló véres víz valójában „rozsdás”. Így sikerült végül bemutatni.
18. A kör második részének forgatása során kísértetiesen hasonló dolgok zajlottak, mint a film cselekményében: egy csőtörés miatt a víz elárasztotta a produkciós irodát és a környékét; szó szerint kimosta a stábot a helyről.

triv_3

19. Alan Parker az Angyalszívben megengedte Robert De Niro-nak, hogy saját magát rendezze az ördögi karaktere, Louis Cypher kapcsán.
20. Az Ördögűző második részének forgatásán Linda Blair nem akarta ugyanazt a szörnyű make-upot, mint az első részben, így megoldásként flashback-jeleneteket vágtak be.
21. Paris Hilton-nak egyáltalán nem volt meghallgatása a Viasztestek-ben, ugyanis a rendező csakis vele tudta elképzelni a filmet, és a többi szereplőt is „rá építették”.
22. A kisfiú, aki az eredeti Ómen-ben Damien-t játssza, a 2006-os remake-ben egy színes magazin riportereként tűnik fel.
23. Eredetileg Juliette Lewis kapta volna Lucy szerepét az 1992-es Dracula-ban.
24. Stephen King Álomcsapda című regényének mozis jogait mindössze egy dollárért adta el.
25. Habár Clive Barker Kampókéz novellájában eredetileg Anglia szerepel, a filmes változat már Chicago-ban játszódik.
26. A Massza (1958) című sci-fit eredetileg egy 1950-es Philadelphia Inquirer riport ihlette meg, mely egy önmagától vibráló, titokzatos, zselészerű anyagról szólt.

triv_4

27. A Ragyogást két kategóriában is Arany Málnára jelölték: Legrosszabb rendezés (Stanley Kubrick), illetve a Legrosszabb színésznő (Shelley Duvall). Idióták.
28. Stephen King elsőszülött fia, a szintén íróvá cseperedett Joe Hill (Szív alakú doboz, Szarvak) gyerekkorában a George A. Romero által kreált Creepshow-ban is szerepelt.
29. John Carpenter klasszikusa, az 1978-ban készült Halloween maszk mögé bújt gyilkosának ötletét Georges Franju Eyes without a face (1960) című filmjéből kölcsönözte.
30. A Gonosz halott-ban zöldre festett kukorica-szószt használtak a zombi belekhez.
31. A Ház az erdő mélyén című – szerény véleményem szerint zseniális – filmre a következő mozik voltak nagy hatással: Butch Cassidy és a Sundance kölyök, Nagy zűr Kis-Kínában, Dr. Strangelove, Hot Fuzz és persze A Dolog.
32. Tim Burton eredetileg Sammy Davis Jr.-t szerette volna Beetlejuice szerepére.
33. A Parajelenségek-et (2007) teljes egészében a rendező Oren Peli házában forgatták, a felvétel tíz napig tartott, előtte viszont közel egy évbe telt a ház átalakítása.
34. Scary Movie volt a Sikoly eredeti címe. Ezt vette át később a magyarul Horrorra akadva-ra keresztelt paródia.

triv_5

35. Boris Karloff eredeti neve William Pratt volt.
36. Egy időben egy Billy Graham nevű evangélikus szentül meg volt győződve, hogy az Ördögűző tekercseibe egy igazi démon fészkelte be magát.
37. Seth Geck szerepére többek között Tim Roth, John Travolta, Michael Madsen, Steve Buscemi és Christopher Walken neve is felmerült, míg végül George Clooney-t választották az Alkonyattól Pirkadatig főszereplőjének.
38. Bár a Near Dark egy vámpír mozi, a film során egyszer sem használják magát a vámpír kifejezést.
39. A Viasztestek-ben (2005) Elisa Cuthbert száját pillanatragasztóval zárják össze. A minél nagyobb realizmus kedvéért a forgatás során tényleg ezt tették vele.
40. Az Arachnofóbia-ban miden alkalommal egy mustáros pacát használtak, amikor azt látjuk, hogy pókokat lábbal összetapossák.

triv_6

41. A Resident Evil-ben lévő élőhalott kreatúrákra egyszer sem hivatkoznak, mint zombikra.
42. A Fűrész előkészületei csupán öt napot vettek igénybe – felvették a jeleneteket, és már egyből vágták is. A színészek pedig abszolút nem is próbáltak.
43. Az Evil Dead második részében Freddy kesztyűje is ott lóg a szerszámos kamrában.
44. A Ragyogásban Danny Lloyd-ot játszó kisfiú még túl fiatal volt, hogy elmondják neki, ez egy horror, így végig azt hitte, drámába szerepel.
45. A Ginger Snaps (Vérszomj) két főszereplője, a testvéreket játszó Katharine Isabelle és Emily Perkins az Another Cinderella Story-ban szintén egy testvérpárt játszott.
46.  Anthony Hopkins egyszer sem pislogott A bárányok hallgatnak-ban.

trivia_6
47. A dolog című film elején látható norvég bázis valójában a porig égetett amerikai kutatótelep. John Carpenter ötlete, vagyis az újrahasznosítás rendkívül költséghatékony módszernek bizonyult, mivel nem kellett egy másikat méregdrágán felépíteni.
48. A háborgó mélység (1999) három cápáját ugyanolyan módszerrel ölik meg, mint a Cápa-mozik első három fenevadját, és ugyanolyan sorrendben.
49. Jason Statham volt a legesélyesebb a Dog Soldiers (Démoni harcosok) című angol horror főszerepére, de ő az utolsó pillanatban inkább a Mars szellemei című mozit választotta.
50. Az Alien eredeti címe ’Star Beast’ lett volna.

 

[thoughtcatalog.com] [movies.lovetoknow.com] [pajiba.com]

Be the first to comment on "Horror-trivia #2 – avagy 50 újabb tény, amit nem tudtál…"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.