Afflicted (2013) (Vámpírtúra)

afflicted_thumbA V/H/S címmel illetett, kézi kamerával készült horror-antológia második részében volt egy különös, ám szerintem roppant jópofa szegmens, amin egy bezombuló biciklista sisakkameráján keresztül láthattuk élő(halott?) egyenesen adásban az átváltozás minden egyes momentumát, valamint az azt követő vérbő eseményeket… Nos, jelen mozi hasonlóan próbálja ki magát: adott egy kézi kamerás, világ körüli vállalkozás, ami egy ponton hirtelen átcsap egy részletesen dokumentált vámpírrá alakulás nem éppen vidám történetébe.

Clif és Derek országos cimbik, és azt a nagyszerű tervet ötlötték ki, hogy „A föld végén” című túrájuk során bejárják a világ országait, élményeiket pedig egy videoblogban osztják meg ismerőseikkel. Derek családja nem igazán rajong az ötletért, ugyanis a fiú egy gyógyíthatatlan betegségben szenved, tehát kockázat az van bőven. Ennek ellenére persze nekiindulnak.

afflicted_1Barcelonában kezdenek, ahol zenész haverok csatlakoznak hozzájuk, majd következik Párizs. Egy forró éjszaka után Derek arra ébred, hogy az esti csaj eltűnt, de előtte még csúnyán megharapta. Ettől kezdve pedig egyre furábban kezd viselkedni. Hirtelen jött emberfeletti képességei még akár mulatságosnak is tűnhetnek – köveket tört puszta kézzel, egyik házról ugrál a másikra és így tovább -, viszont aggodalomra ad okot, hogy kihány minden ételt, valamint fura görcsök lesznek úrrá a testén. Ezzel egyidejűleg valamiféle bizarr vonzódást kezd érezni a vér iránt, amit előbb kisebb (házi)állatok segítségével próbál csillapítani, de mivel ez nem segít, megpróbál betörni a vérbankba. Egy újabb kudarc után éhségében nekiesik a barátjának, majd miután rájön, hogy mit tett, magával is megpróbál végezni. Mint kiderül, halhatatlan.

afflicted_2Egyetlen cél hatja csak: visszamenni Párizsba, és megkeresni az Audrey nevű csajt, aki az éjszaka oly kegyetlen lényévé változtatta őt, valamint a gyógymódot követelni! Ez persze koránt sem olyan könnyű, mint ahogy hangzik, hiszen egyrészt csak éjszaka mozoghat, másrészt úgy kell kijutnia Olaszországból, hogy rablási kísérlete miatt körözik, és nyakában a fél kommandó…

afflicted_3 Kicsit ugyan csalódott vagyok, hogy a nagy világ körüli túra során csak három országra futotta – amik ráadásul nekünk, európaiaknak nem annyira nagy cuccok -, viszont ezek a profin editált részek friss, fiatalos lendülete, pörgése valamennyire kárpótolni tud. Cselekményben továbbhaladva szintén igencsak szórakoztatóak sikerültek azok a jelenetek, melyekben Derek szuperképességeit teszteli, majd következik a drámai mélypont (Clif halála), ahol kicsit leül a film, majd az olasz üldözések képeivel újra mozgást, akciót visznek bele. Francia kommandósok elhagyatott bérházban történő rajtaütésénél talán nem véletlenül ugrottak be a REC hasonlóan klassz, hatásos szekvenciái. Zárásként pedig szerencsére nem kapunk izzadságszerű magyarázatot a vámpír-genezissel (és amúgy az egész vérszopó-mitológiával) kapcsolatban, csupán az átváltozás ötletesnek mondható lekezelését. Néha ugyan totál indokolatlannak találhatjuk a kamera akut használatát, de ha ezen túllépünk – mert ugye ez egy ilyen horror alműfaj -, akkor egészen korrekt mozit kapunk, amely megpróbál itt-ott kilábalni a klisék fogságából. És, ha esetleg még a vége-főcímet is van türelmetek kivárni, egészen kellemes meglepetésben lehet részetek, haha!

Értékelés: 8/10

eyescream

1 Comment on "Afflicted (2013) (Vámpírtúra)"

  1. Nekem nem nyerte el a tetszésemet,az a bizonyos lerágott csont kategória,untatott és néhol zavaróan klisésésnek éreztem,a kézikamerás horrorokat jóidőre hanyagolni kellene,sajnos már nem készülnek igazán jó darabok ebben a stilusban.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.