Extraterrestrial (2014)

extraterrestrial_thumbÉjnek évadján egy zavartnak tűnő nő kocogtat a közeli bolt ajtaján. Persze nem nyitják ki neki. A közeli telefonfülkéhez szalad, és a 911-et kezdi tárcsázni. Alighogy belekezd mondanivalójába – éppen kirándultak, amikor elrabolták a családját -, mikor valami földöntúli erő felszippantja a fülkét, majd kisvártatva vissza is ejti. A nő meg eltűnt belőle… Valahogy így kezdődik az év egyik nagy, sci-fi/horror reménységének számító mozi, úgyhogy ne habozzunk, lássuk, megérte-e várni!

A főszereplő pár, valamint azok barátai egy vidéki házba utaznak, ezzel párhuzamosan láthatjuk, amint a lelkiismeretes seriff eltűnt személyek és furcsán kimúlt marhák után nyomozgat. Egy balul elsült leánykérést követően este fura fényekre lesznek figyelmesek a közeli erdő fölött – amit persze kézi kamerával is megörökítenek -, pontosabban valamiféle furcsa repülő objektum zuhanhatott le.

extraterrestrial_1Több se kell kíváncsi fiataljainknak, kocsiba vágják magukat. A helyszínen egy földönkívüli űrhajó apróra robbant darabjait találják… és egy idegen amorf lábnyomát, amint éppen a házuk felé igyekszik. Bezárkóznak ugyan, de a hórihorgas idegen elkapja a kutyájukat, mire jól odapörkölnek neki. Miután kinyírták a szürkét, első gondolatuk, hogy mielőbb megpattanjanak innen, de tervük meghiúsul, mivel egy kidőlt fa útjukat állja. Ráadásul a fölöttük levegő ufó elrabolja az egyik csajszit.

extraterrestrial_3Ha a film elején nem fedezik fel a közelben lakó (vagy inkább bujkáló?) füvet termesztő, ex-vietnámi veteránt (Michael Ironside zseniálisan hozza a jófej, poszttraumás háborús fazont), akkor most nem tudtak volna hova a fenébe szaladni. Látogatásuk sajnos csak rövid ideig tart, ugyanis a szürkék ide is behatolnak, fegyvermánia ide vagy oda. Mentő ötletként visszaszaladnak a házhoz, ahova nemsokára kiszáll a rendőrség, és a seriff bilincsben viszi el egyik társukat. Az viszont előre borítékolható, hogy nem utoljára találkoztak a nem e világból származó lényekkel…

extraterrestrial_2Nos, egyrészt a a Vicious Brothers (Grave Encounters 1-2) legújabb produkciója is beáll a ’kényszeresen mutassuk meg, hogy mennyire gonoszak az űrlények, és mindenféle bizarr szart megcsinálnak velünk, amit csak lehet’ sorba; másrészt viszont akadnak egész épkézláb ötletek, amiket az előtte készült vagy százezer, hasonló zsánerű (sci-fi/horror) moziban még nem lőttek le. Illetve ügyes fordulatok, amikre egyáltalán nem számít az ember egy ilyesmi történetben, tehát megkockáztatom, hogy még valamennyire izgalmasnak is. A technikai részét összességében korrektnek tartom – kicsit féltem, de szerencsére minimálisra vették a kézi kamerás szarakodást -, bár a film végén lévő kvázi begubózás, és a futurisztikusnak ható, Matrix-szerű cyberváros nekem valahogy már túlontúl hatásvadásznak és feleslegesnek tűnt. Apró marhaságoktól eltekintve én azt mondom, hogy a műfaj rajongóinak érdemes a szemüket legeltetni rajta.

Értékelés: 8/10

eyescream

1 Comment on "Extraterrestrial (2014)"

  1. Sok újat nem lehet mutatni a témában, de nekem nagyon tetszett. Bár elfogult vagyok, mert szeretem az UFO-s filmeket.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.