Danger 5 – Season 1 (2012)

danger5_thumbA 2008-as Italian Spiderman című remekmű után a film írói, David Ashby és Dario Russo újabb agymenésen kezdték törni a fejüket. Úgy döntöttek, most websorozat helyett egy valódi sorozatot indítanak az ausztrál SBS One csatornán. Az eredmény egy rendkívül szórakoztató, zseniális sorozat lett, amit minden trash fanatikus a szívébe zárt.

 

Javában dúl a második világháború. Adolf Hitler (Carmine Russo) az egész világot akarja, csak magának. Ám nincs könnyű dolga, ugyanis a szövetségesek összeállítottak egy ütőképes csapatot. A Danger 5 névre elkeresztelt ötös minden héten elutazik a világ egy távoli, egzotikus pontjára, hogy megvédje a gyengéket, megállítsa a nácikat és hogy megöljék Hitlert.

danger51

Erről a fenomenális alkotásról csakis jót lehet mondani. Kezdjük a főszereplőkkel. A csapat vezetője Jackson (David Ashby). Ő a tipikus ausztrál karakter, a keménylegény, aki minden helyzetben feltalálja magát. Betegesen gyűlöli a nácikat, olyannyira, hogy amikor megüt egy náci hölgyet, és az felkiált, hogy megütött egy nőt, ausztrálunknak csak annyi a válasza: „Egy nácit ütöttem meg”. Jackson szerelmes a csapat egy női tagjába, az orosz Ilsába (Natasa Ristic). Ilsa szintén egy kemény karakter, ellentmondást nem tűr, ráadásul az egész sorozatban csak oroszul szólal meg, ennek ellenére csapattársai megértik, akárcsak ő őket, mikor azok angolul szólalnak meg (amúgy ez minden nem angol szereplőnél így van, tiszta Star Wars). Ilsa emelett rendkívül kacér, képes játszani a férfiakkal, ráadásul nem másnak a felesége, mint a híres sivatagi rókának, Erwin Rommel-nek.  A csapat egy másik tagja a tipikus angol, Tucker (Sean James Murphy). Művelt, kifinomult, ám nem túl gyakorlatias, ráadásul még gyáva is. Gyakran bajba kerül, ahonnan csak másik csapattársa segítségével tud kikerülni. Ennek ellenére a szíve aranyból van, és tud a csapat hasznos tagja is lenni. Tucker halálosan szerelmes a csapat másik hölgyébe, Claire-be (Amanda Simons), tipikus okostojásba, akit a csapat kvázi katonai irányítójának, a sasfejű, embertestű Colonel Chestbridge-nek (Tilman Vogler) gyakran kell elcsitítania. Tucker és Claire láthatóan vonzódnak egymáshoz, ám ezt egyikőjük sem meri bevallani, és ebből is rengeteg konfliktus van a sorozatban. A csapat legszínesebb tagja mindenképp Pierre (Aldo Mignone). Ő az a tipikus mediterrán európai, aki mindig bulizik, iszik, poénokat lő. Minden útjába kerülő nővel kikezd, mindenkinek más álnéven mutatkozik be. A sorozat egy visszatérő eleme az, hogy minden részben megölnek egy, Pierre-hez közel álló személyt, aki, a nőcsábász karjaiban haldokolva elmondja még egy tökéletes ital receptjét. A csapat vezetője a már említett Colonel Chestbridge. Bár nagyon keveset van képernyőn, mégis egy roppant szerethető karakter, mégis hogy ne lehetne egy olyas valakit szeretni, akinek sasfeje van és olyanokat mond, hogy motherfucker. A csapat főellensége (a számtalan kisebb karakter, mint Mussolini, Mengele, Hirohito, és más, híres történelmi személy mellett) természetesen Adolf Hitler. Hitler terve, hogy elfoglalja az egész Földet, és ehhez bármilyen eszközhöz képes nyúlni. Egy roppant szórakoztató karakter ő is, főleg, hogy állandóan németül beszél.

 

Az első évad bevezető részét a Youtube-on adták le, darabokban. Ebben a részben Hitlernek sikerül megszerezni egy kristályt, amivel a katonáit golyóállóvá tehetik, és ezt kell megakadályozni a Danger 5-nak. Az első részben Hitler szülinapja alkalmából Himmler és csapata összegyűjti a világ főbb építményeit, és erre a kis ünnepségre tör be a csapat. A következő epizódban Hitler terve, hogy náci dinókkal támadja meg a szövetségeseket, az azutáni részben pedig a hadifoglyokból készít japán robotokat Hirohito császár segítségével. A 4.részben a náci vezér rájön, hogy aranyból készítve nagyobb hatékonyságú fegyvereket készíthet, majd pedig szexuális úton juttatja a csapat egy-két tagjába a náci DNS-t, ami miatt rögtön elkezdenek németül beszélni és náciként viselkedni, és ezt a folyamatot csak svájci vérrel tudják visszafordítani, mert az pénzből van. Az utolsó epizódban pedig a csapat Atlantiszra utazik, mert a helyiek kifejlesztettek egy fegyvert, amivel legyőzhetik a nácikat, persze kiderül, hogy az atlantiszi királynak egészen más tervei vannak a Danger 5-al…

danger52

Gondolom ebből mindenkinek kiderült, hogy micsoda abszurdumok vannak a sorozatban, és éppen emiatt szórakoztató. Eme remekmű készítői úgy próbálták beállítani a sorozatot, mintha egy olcsó, ’60-as évekbeli széria lenne. Látjuk a repülőgépre erősített madzagot, a dinoszauruszok stop-motion technikával mozognak, a kameraállások is hasonlítanak a korabeliekhez. Ezek a húzások mutatják meg, hogy a látszat ellenére elképesztő profizmus van a sorozat mögött. A humor az elsőszámú mozgatórugó. A visszatérő poénok, képsorok, az, hogy reggel 6-kor is alkoholizálnak a Danger 5 tagjai, borzalmasan élvezetessé teszik. A sorozat talán egyetlen hibája a rövidsége, 7×20 percből áll mindössze az első évad, ám jövőre, ha minden igaz kijön a folytatás. Ezt a művet tényleg csak ajánlani tudom minden trash rajongónak, nekünk készítették!

értékelés 10/10

Kele-man

Be the first to comment on "Danger 5 – Season 1 (2012)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.