Triangle (2009) (Háromszög)

traingle_thumbHa a geometriai alakzatok és a thriller/horror kapcsolatát kellene vizsgálni, akkor több film is a rendelkezésünkre áll, úgymint Spirál, Kocka, Kör, Gömb. A közelmúltban egy újabb mértani alakzattal bővült a sor, méghozzá az angol-ausztrál Háromszöggel, amely bár becsapós címe ellenére nem a Bermuda-szigeteknél található titokzatos, tucatnyi eltűnésért okolható terület megfejtéséről szól, de annál inkább egy megmagyarázhatatlan eseményt vetít elénk!

Az autista fiával élő Jess baráti meghívást kap egy kellemesnek tetsző hajóútra, ami aztán persze rémálommá változik, de ne szaladjunk ennyire előre. Egy ideig minden a legnagyobb rendben zajlik, mígnem a viharba került Triangle (merthogy így hívják a hajójukat) irányíthatatlanná válik, aminek során rögtön el is vesztik egy unszimpatikus társukat. Segélyhívást kezdeményeznek, de nem jutnak előrébb.

triangle_1Hatalmas szerencséjükre megpillantanak egy Aeolus nevű hajót, és messziről mintha egy mozgó alakot vélnének felfedezni. Fedélzetre érve aztán meglepve tapasztalják, hogy egy árva lélek nem sok, de annyi sincs rajta – ellenben egy bekötözött fejű idegen irtani kezdi őket. Mikor Jess a véletlenek szerencsés összjátékának köszönhetően végül egyedüli túlélőként elkapja a gyilkost, az csak annyit mond neki, hogy „öld meg mindet, csak úgy van esélyed” és beleugrik a tengerbe. Pár perccel később a lány megpillant egy másik hajót, ahogy közeledik. A vihar által megtépázott Triangle az, és ők maguk. Attól a perctől kezdve pedig minden ugyanúgy játszódik le, ahogy az előbb, ám ezúttal Jess megpróbálja őket megmenteni az ismeretlen gyilkostól. Akiről időközben kiderül, hogy valójában saját maga…triangle_2

Christopher Smith művének a megmagyarázhatatlan filmekkel kapcsolatos hatalmas izgalom-faktorral és elvárásokkal ültem neki, aztán csalódnom kellett. A felvezetett történet igazából nem rossz, inkább a vég felé tudtam egyre többször belekötni. Szereplők szinte alig játszanak valamicskét a játékidő alatt, de a számítógépes animáció is egy csőd, sőt nem is ez lenne a legnagyobb baj. Hanem hogy a két évvel ezelőtt készült Időbűnök című zseniális spanyol thriller motívumrendszerét (és a titokzatos idegen kinézetét) másolja, egy az egyben.

triangle_4Ezenkívül kétszer is azt éreztem, hogy ha itt és most lezárnák a filmet, akkor a kevesebb több lenne. SPOILER: Az egyik alternatív befejezés egy drámai, de valahol igazságosabb véget sejtet (saját maga gonoszabbik énjének a házban való leölése), de sajnos ezt annyiban hagyták. Aztán ott van a második lehetőség (fia meghal a balesetben, a taxis motívuma, a hajó misztikus nevével való összefüggésben), ami konkrétan meg tudná magyarázni az egész filmet, de sajnos ők inkább tovább folytatták. Pontosabban húzták, mert az már minden, csak rohadtul nem izgalmas. Mindezen tényezőket egybevetve sajnos azt kell mondjam, hogy egy izgalmasnak tűnő alapszituációból egy középszerűen megvalósított (egyszer azért simán megnézhető) mozivá silányult.

Értékelés: 6/10

eyescream

1 Comment on "Triangle (2009) (Háromszög)"

  1. Ezt a sztorit már a Star Trek: Új nemzedék Time Squared című epizódjában ellőtték 1989-ben!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.