Howling VI – The Freaks (1991) (Üvöltés 6 – A korcsok)

howling6_thumbA magyarországi (budapesti kastélyos, zárt térben nyomozós) szolid kitérőt követően a sorozat következő epizódja ismét Amerikában játszódik, s ezúttal megint csak csavartak egyet a megszokott történeten. Vérfarkasunk mellett mindenféle torzszülött szerepeltetésével próbáltak újabb izgalmakat csempészni bele, de valójában azonban csak Bruce Payne gonosz karaktere állja meg a helyét, a többi sajnos feledhető figura.

A rekkenő hőségben egy idegen férfi érkezik a csőd szélén álló Canton Bluff városába. Ian Richards-ként mutatkozik be, és saját bevallása szerint Nagy-Britanniából jött, de mivel nincs nála egy árva papír sem, ez nehezen hihető. A helyi lelkész mégis munkát ad neki a templomban, Lizy nevű lánya pedig hamar belehabarodik, de ez őt egy cseppet sem hatja meg, mivel súlyos titkot őriz. Nyilván kitaláljátok, mi az.

howling6_2Pár nappal később Harker Varázslatos Világa nevű utazó freakshow cirkusz is tiszteletét teszi a városkában, Ian és Liz természetesen meglátogatja a válogatott rémségekből álló repertoárt – akad itt többek között háromkezű törpe, éneklő férfi-nő, aligátorember stb. –, mert miért ne. Harker embere teliholdkor kifigyeli Iant, amikor pont átváltozik, és jól elkapják a grabancát. Ezentúl ő is a freakshow részét képezi, mint a legújabb mutatvány, akit Harker egy misztikus mondóka segítségével fenevaddá változtat, amikor csak akar.

howling6_4Közben a teszetosza seriff rájön, hogy Harkernak szintén vannak sötét titkai, de mielőtt elkapná, az megöli őt. A városlakók persze azt hiszik, hogy Ian tette, így ki akarják nyírni, de Liz szerencsére megszökteti, majd kefélnek egyet. A végső harc természetesen a cirkuszban zajlik le, ahol Harker is megmutatja egy másik oldalát…

howling6_3Izgalmas ötletnek ígérkezett a farkasembert egy freakshow-beli környezetbe helyezni, és mindenféle egyéb torz jószággal együtt szerepeltetni, de sajnos ez nem jött össze. Kezdve azzal, hogy vérfarkasunk alapból irtó bénán néz ki, és a többi szörnyszülött is csak olcsó bazári tákolmány (még csak nem is félelmetesek), egyedül a Harker vámpír-démonféle szörnye sikerült mutatósra, hasonló pofa, mint a Jeepers Creepers-ben szereplő lény.

howling6_1Kisvárosi közösségünk egydimenziós karaktereinek nincs mit felróni, mert ez sajnos egy ilyen kötelező sablon, de azért kicsit odafigyelhettek volna olyan részletekre, mint amikor az elvileg kontrollálhatatlan és éhes vérfarkas visszaadja az aligátorember cicáját azzal, hogy ő nem eszi meg, mi van?! De arra a jópofa jelenetre is felhívnám a figyelmet, amikor Harkert a film végén mindenhol fény éri, de előbb valamiért mégis a keze kezd el amortizálódni, utána a feje és így tovább. Nah, az egy ritka gusztustalan és szar animáció. Javasolom, ha csak pisztolyt nem tartanak a fejünkhöz, ne nézzük végig! Szódával egyszer elmegy, viszont nem éri meg.

Értékelés: 5/10

eyescream

1 Comment on "Howling VI – The Freaks (1991) (Üvöltés 6 – A korcsok)"

  1. Cikklista frissítve!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.