Horns (2013)

Azt gondhorns_thumbolom nem voltam vele egyedül, amikor úgy 10 évvel ezelőtt óriási jövőt jósoltam egy kezdő francia rendezőnek. Az is biztos, hogy Alexander Aja nem igazán futotta be azt a pályát, amit vártam tőle, de azért ne vegyük el az érdemeit, mivel remek módon hozzájárult az aktuális remake-hullámhoz (The Hills Have Eyes, Mirrors, Piranha 3D). Azonban a léc nagyon magasan volt, mivel 2003-ban ő készítette az év egyik legjobb horrorfilmjét (Magasfeszültség), amit sajnos azóta sem tudott felülmúlni.

Ahogy nézem a filmterveit egy darabig biztosan nem is fog, mivel egyáltalán nincs horror betervezve neki az elkövetkezendő években. Nagy érdeklődéssel vártam az együttműködését a Mester fiával (Joe Hill) és alapvetően nem is kellett csalódnom. Előre leszögezném, hogy nem olvastam a regényt, örülök, ha az új Stephen King könyvekre jut időm, de mivel szerintem ezeken már a fia hatása is erősen érezhető, valamennyire ismerős terepen érezhettem magam.
horns02Mindig örülök a King-adaptációknak, mivel mindent olvastam tőle, ami nálunk megjelent, azonban nem érdemes elhallgatni, hogy a végeredmények erősen felemásak. Általában a drámaibb írásai (A remény rabjai, Halálsoron, A köd) landolnak jobban a vásznon, szerencsére azért van példa jól eltalált horrorokra (Tortúra, A ragyogás) is. Emiatt egy kicsit aggódtam a Horns kapcsán, és ugyan a forgatókönyv néha dadogott, összességében ez egy hangulatos, sötét fantasy lett némi humorral megspékelve. A The Woman in Black után Daniel Radcliffe újra horrorban bizonyíthatott és azt kell mondanom, hogy ismét helytállt. Jól hozza az érzelmileg labilis szerelmest, aki szerelme meggyilkolása után keresi helyét a világban. Némileg nehezíti a dolgát, hogy nagyjából mindenki őt gyanúsítja, az újságok szerint pedig ő az ördög földi helytartója. Az egyre fokozódó nyomásban pedig szépen lassan azzá is válik, mivel elkezdenek nőni a szarvai és hirtelen mindenki borzasztóan őszinte lesz vele. Persze ez először jó mókának tűnik, de hamar rájön, hogy bizonyos dolgokat jobb nem tudni. A nyomozásban azonban nagy segítségére van ez a képesség, a dolgát azonban nem könnyíti, hogy a gyilkos valószínűleg családi/baráti körből való, még akár ő maga is lehet.
horns01A 2 órát azért néha egy picit hosszúnak éreztem, ráadásul a rendezés és a sztori sem volt mindig a helyzet magaslatán, de összességében jól szórakoztam. Mondjuk megnéztem volna del Toro verzióját is ebből az anyagból, hozzá talán közelebb állnak az ilyen történetek. Kifejezetten gyenge pontnak a CGI-trükköket mondanám, pedig ha jól tudom Greg Nicotero keze is benne volt a dologban. A méltatlan színvonalú számítógépes effektek miatt ezúttal kicsit szigorúbb leszek, de ettől függetlenül érdemes megnézni a Horns-t, ilyet se lát mindennap az ember. Lehetett volna jobb is.

Értékelés: 6/10

Szilágyi László

Be the first to comment on "Horns (2013)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.