10 boszorkányosan jó film, amit látnod kell!

margaret-hamilton-the-wicked-witch-in-the-wizard-of-ozIdőről időre felmerül bennem a kérdés: vajon a rengeteg zombi, vámpír, szellem, szörny és gyilkos között mikor lesznek a boszorkányok is méltóképpen népszerűek a horroriparban? Helyüket már csak azért is kiérdemelnék, mert gyermekkorunkban szinte az első gonosz lények között vannak, akiket estéről estére megismerünk a mesék világából. Ennek a kérdésnek apropóján összeszedtem olyan filmeket, amikben nem csak holmi mellékszereplők, de elég csekély mennyiségű alkotásból válogathattam. Lássuk hát a tíz legjobb vagy legemlékezetesebb boszorkányhorrort!

10. The Blair Witch Project (1999)

the-blair-witch-projectA kézi kamerás rettegés reneszánszát hozta el ez a mozi, aminek népszerűsége azóta is töretlen. Bár a készítők ezzel nem találták fel a spanyol viaszt, de valóságszagú meséjük sokakban nyomot hagyott. Nem a kedvenc darabom, de kihagyhatatlan alkotás boszorkány témában.

9. Witchfinder General (1968)

withfinder-generalA Vincent Price főszereplésével készült klasszikus stílusú, kosztümös film a 17. századi Angliába kalauzol minket. A misztikum helyett az emberi aljasság és gonoszság kútjából merít, politikai tisztogatásként értelmezve a boszorkányüldözést.

8. The Witches (1990) (kritika 2)

the-witchesKét kollégámat is megihlette ez a sötét tündérmese. A gótikus hangulatoz igazán illő megjelenésű Anjelica Houston kelti életre a legcsúnyább vasorrú bábát, akit el tudunk képzelni. Hiába készült a zsengébb korosztálynak, felnőttként is egy nagyon szórakoztató és régi emlékeket felidéző darab.

7. Kladivo na carodejnice aka Witches’Hammer (1970)

witches-hammerA csehszlovák Boszorkánypöröly hasonló húrokat pendít, mint a Boszorkányvadász generális, de nyomasztóbb, kegyetlenebb, mocskosabb kivitelben. Ezúttal a középkorba repülünk vissza, amikor teljes falvakat irtott ki az inkvizíció szadista és álszent intézménye. Ember legyen a talpán, aki higgadtan végigüli az igazságtalanság e himnuszát. Érdekes és szomorú réteget ad a történetnek, hogy a korabeli szovjet koncepciós perekről mintázták az eseményeket.

6. Viy or spirit of evil (1967)

viyGogol hasonló című novelláját hűen követi a cselekmény, aminek során egy papnövendék három borzalmakkal teli éjszakáját követhetjük nyomon. Amíg akad társasága, addig mesefilmszerű, komikus hangulatban múlik az idő, azonban az éjszakai virrasztáskor egyedül marad megtépázott hitével és egy vérszomjas élőhalott boszorkánnyal. A finálé válogatott éjszakai szörnyek felvonulásával ünnepli a szovjet filmgyártást, ami bevállalta ezt a sötét történetet.

5. The craft (1996)

kinopoisk.ruHollywood is bevállalós hangulatban volt, amikor elkészítette a számtalan romantikus boszorkányos komédia és tini boszisorozat mellett a Bűvöletet, ami korántsem nevezhető könnyed darabnak. A tinédzserkor sokunk számára sötét és vészterhes korszak, de mennyivel súlyosbítja ezt egy áruló barát vagy épp az elszabadult természetfeletti erők? Fairuza Balk démoni játéka felejthetetlenné teszi ezt az azóta is egyedülálló filmet.

4. Lords of Salem (2013)

the-lords-of-salemAz ál-snuff jeleneteiről hírhedt Rob Zombie jegyzi 2013 egyik legjobban várt moziját. Ennek megfelelően a zene nagy hangsúlyt kap, és egyik legnagyobb érdeme a filmnek. Az ördögi, Salem sötét múltjából idézett dallamok mellett Fulci egyik klasszikusa előtt is tiszteleg egy visszatérő motívummal. Az egész művet áthatja a horror történelmének tisztelete, ami éppolyan előnyére válik, mint a sötét atmoszféra és a klasszikus Rosemary-történet feldolgozása. Igaz, hogy mintha a végére elfogyott volna a pénz, és a meglévő anyagból lettek volna kénytelenek összefércelni egy befejezést, de ez a film annyira GONOSZ, hogy minden hibája ellenére megérdemli helyét az élbolyban.

3. Black Sunday aka Mask of Satan (1960)

maskofsatanMario Bava klasszikust alkotott ezzel a fekete-fehér gótikus horrorral. Egyszerűen látni kell, felesleges egyebet hozzáfűzni.

2. Suspiria (1977)

suspiriaDario Argento nagyszabású trilógiáját sorszám szerint egy kalap alá vettem (további részek: Inferno, La terza madre), hiszen egy mitológiát jár körbe. Egyértelműen a Suspiria a legszuggesztívebb darab, grindhouse volta ellenére jócskán megtűzdelve művészi elemekkel. Kivételes alkotás, kiemelkedő helyet foglal el Argento életművében és a korszak filmtörténelmében is.

1. Häxan (1922)

haxanKerekasztalunkban szerintem már mindent elmondtunk a Häxenről, ami elmondható, és nem meglepő, hogy listám első helyét foglalja el. Hiába lesz lassan 100 éves, máig a boszorkányok legsokoldalúbb és leghangulatosabb bemutatója. Talán ijesztőbb és akciódúsabb film létezik a témában, de átfogóbb biztosan nem.

Köszönöm, hogy velem tartottál, és bátran oszd meg a cikk alatt pozitív és negatív boszorkányos élményeid, kedvenc alkotásaid!

DeerWoman

Be the first to comment on "10 boszorkányosan jó film, amit látnod kell!"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.