The Car (1977) (A rettegés autója)

thecarthumbElliot Silverstein rendező elkészítette a Cápa kettő.. várjunk csak, hisz ez nem a vízben játszódik! És nem egy hatalmas cápát látunk benne, hanem egy feketére mázolt, tuning Lincoln Continental Mark III gépjárművet, amiből kettőt is építettek, de erről majd később. Hoppácska, ezek szerint itt valami másolgatás történt, ráadásul a Cápa 2 egy évvel később jelent meg. Nem kétséges, hogy a rendező és az egész kreatív brigád nagyon nyomon követte a múlt epikus filmjeit (nyugodtan ide sorolhatjuk a Párbaj-t is) és azokból gyúrtak össze valami addig nem látott maszkabált, de az is tény, hogy a későbbi korok is jócskán merítettek ebből.

Gondolom ha az embereket megkérdezik, mi a nagybetűs horrorautó, akkor egyből a Christine vörös-fehér démonkabriója jutna az emberek eszébe elsőnek. S az is tény, hogy a maga idejében sem örvendett nagy sikernek, de a rajongók sem emelgették a vállukon. Tehát kezdjük az elején. Két bringás verseng egymással, hogy a hegyvidéki szerpentinen ki tud hamarabb fel- vagy lejutni a völgyben lévő kisvárosig. Számításukat keresztbe húzza a film főgonosza, egy fekete autó. majd a film pozitív karakterei kerülnek terítékre. A jóravaló, de elég hajthatatlan seriff, és újdonsült barátnője, a tanárnő személyisége kezd körvonalazódni. Ezt követően sorra mutatja be a forgatókönyv az újabb és újabb figurákat, akik között vannak áldozatok, a feleségét verő férj, trombitás (Frédi? – bocsánat), iszákos rendőr és Steven Seagalt leköröző arcberendezésű indián felmenőkkel rendelkező helyettes. Ahogy haladunk előre az időben, szépen sorban szedi áldozatait az autó, melyről kiderül, hogy valami nem emberi erő hajtja és senki sem látta a sofőrt. Az egyik meghatározó pont az események közepette a megrendezésre kerülő díszfelvonulás próbája, mely egy lovaspályán zajlik és ami egészen közel van az autó lakhelyéhez. Érdekes módon az eseményt a látható előjelek ellenére is megtartják (á la Cápa) és az végzetes mészárlásba csap át. Az egyetlen hely, ahol nincs mitől tartani, a helyi temető, ahová valamiért nem mer befurakodni az ádáz négykerekű dög. A rendőrség később igyekszik mindent megtenni, hogy elkapják a kamionkürttel hencegő monstrumot, de ez további halálesetekhez vezet.

vlcsnap-2015-02-22-15h17m12s99

A sztori egész végig komolyan veszi magát, ami érdekes ízt ad a jeleneteknek, még akkor is, ha pár egészen nevetséges történés is van, amit nehéz hová tenni. Egyrészt néha igen fura viselkedési hullám lesz úrrá a szereplőkön – bár ez betudható a sokknak, ami éri őket a halálesetek láttán -, de az autó minden fizikát meghazudtoló mozgásai és a bármilyen magyarázatot nélkülöző jelenség feladja itt-ott a leckét. James Brolin feltehetőleg nem véletlenül hagyta meg hosszúra nyúló bajuszát, ugyanis színészi játéka sokkal inkább köszönhető arcszőrzetének, mint magának a szereplőnek. Ronny Cox-ban is nagy bizodalmam volt, ő a Delivarance-ben játszott hatalmasat és később is meghatározó volt a zsánerfilmekben, itt azonban elhalványul. Kathleen Lloyd amellett, hogy a temetős snittben még Sarah Silvermant is lekörözi, időnként erős karakter, máskor inkább irritáló, de még így is a többiek fölé nő alakításával.

vlcsnap-2015-02-22-15h18m11s190

A mindenféle CGI-t nélkülöző speciális effekteseknek egy hatalmas plusz pontot szeretnék beírni, ugyanis távirányítású kocsijukkal és a különböző egyéb effektekkel megalapozták az egyébként nem túl sok pénzből forgatott film alaphangulatát. George Barris, aki olyan ikonokat teremtett, mint a TV-sorozatos Batmobile vagy épp KITT, ezúttal is egy összetéveszthetetlen rémet alkotott. Ugyan többségében önmagában is megállják a helyüket, de volt egy igen furcsa jelenet, amikor is egy pillanatig úgy tűnik, vége a fekete halálnak, aztán.. mégsem. na ezért kellett mindkét járművet átalakítani, és tették ezt bölcsen. Sajnos gore-ban nem sok részünk van, az operatőrök mindig lemaradtak a hullákról és csak a letakart testeket sikerült felvenni. Viccet félretéve, így sem maradunk feszültség híján és a vágások is többségében rendben vannak.

vlcsnap-2015-02-22-15h20m22s221

Ha nem lennének a közhelyes párbeszédek, azt mondanám, egy egész korrekt kis sivatagi cápát kaptunk, mely kicsit a kovbojos filmek “kihaénnem” befejezését vegyíti az Őrdögűző misztikus világával és az emberi tehetetlenség bemutatásával, így azonban azt tudom javasolni, akit érdekelnek az autós filmek, az tegyen vele egy próbát.

Értékelés: 6/10

Plendil

Be the first to comment on "The Car (1977) (A rettegés autója)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.