Stephen King’s A Good Marriage (2014) (Egy jó házasság)

agoodmarriage_thumbStephen King Minden sötét, csillag sehol antológia kötetének záró darabja volt az Egy jó házasság című novella, ami egy család történetét mutatta be, akik a Maine államban elkövetett, évtizedek óta tartó gyilkosságok árnyékában élnek. Az Anderson család élete maga a Norman Rockwell-i idill. A fiúgyermek vállalkozó, akinek kezd felvirágozni az üzlete; a lány most megy férjhez, apuanyu meg kihasználja a változókor utáni szabadságot.

Ez a tökéletesség viszont felborulni látszik mikor a szeretve tisztelt daddy elmegy üzleti útra, magára hagyva drága nejét, aki az este folyamán lemegy elemért a garázsba, ahol megtalálja a papa pornói mögé rejtett, titkot rejtő szelencét. Kiderül, hogy a köztiszteletben álló édesapa, férj, kolléga és numizmatikus illetve a Beadie néven ténykedő sorozatgyilkos, aki kizárólag nőket erőszakol és öl meg, egy és ugyanaz a személy.

agoodmarriage01

Sokadszorra bizonyosodik be – főleg King írásaira igaz ez -, hogy ami működik az írott alapanyagnál, az nem állja meg mozgóképen a helyét. A novellában izgalmas és feszült légkör, már nem átültethető (vagy nem ebben a formában) filmre. A mozinál kell, hogy vizuálisan is sokkolva legyen a néző, hiszen amit leír az író, azt éreztetni vagy kimondatni kell a szereplőkkel, különben csak egy vállrándítás lesz az egész: A férjem megölt pár nőt. És?

agoodmarriage03

A tudásból eredő lelki válság nem érezhető, a férj semmilyen szinten nem terrorizálja a nejét, így már-már meglepő húzásnak bizonyul a végkifejlet, holott a történések logikus következménye lenne. A gyilkosságokról nincsenek sokkoló dokumentarista felvételek, részletek nem derülnek ki, ráadásul a film eleji évfordulós bulinak a wc-s jelenetébe beerőltetett „Hallottad Beadie megint lecsapott” résznek inkább irritáló és életidegen hatása van.

agoodmarriage02

Alapvetően egy gyenge közepes műről van szó, egy kevésbé jelentős mű adaptálásáról, ahol LaPaglia-nak sikerül egy szimplán irritáló fazont létrehoznia, mintsem egy ijesztő gyilkost. De komolyan kimondta neki, hogy ugyanazzal az arcmimikával kell eljátszani az ártatlan családfő szerepét mind a feleség előtt lebukó sorozatgyilkosét? Ez valami koncepció volt?
Na, mindegy is. Túl nagy hírverést nem kapott, nálunk pedig majd valamikor a délutáni műsorsávban a filmcafén lehet megtekinteni.

Értékelés: 4/10

Miskei

Be the first to comment on "Stephen King’s A Good Marriage (2014) (Egy jó házasság)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.