Mercy (2014)

mercy_thumbAkkor jöjjön mára egy újabb Stephen King filmajánló a közelmúltból, ami azért jobban sikerült, vagy legalábbis a műfaj iránt támasztott nézői elvárásokat magasabb szinten tudja teljesíteni, mondjuk olyan 60%-ban.


George, Mercy nevű nagymamája mindig furcsán viselkedett. Susmorgott erről a szomszédság, az egyház közösség, a gyerekei, unokái pedig testközelből tapasztalhatták meg, hogy az idős asszony ért az állatok nyelvén néha pedig különös, latin hangzású idegen nyelven pusmog. Férje nem hiába verte szét a saját fejét egy baltával, a mama ugyanis kicsit több mint a vicc szerinti szipirtyó. „Van aki tudja, van aki érti, van aki az életét se félti”- bizony a nagyi: boszorkány! A boszorkányokról egy dolgot érdemes tudni. Ha éppen nem máglyán égetik el őket, és eljutnak odáig, hogy természetes úton dobják fel a szalamandra bőr sarkantyút, akkor a gonosz szállja meg a porhüvelyt, aki mint mindig, most is valami tréfán töri tünékeny buksiját.

mercy01
King Csontkollekció című kötetének egyik 25 oldalas írása a Nagyi, ami egy 11 éves kisfiúról szól, aki egyedül marad a nagyszobában vegetáló idős nagymamájával. A srác az idő múlásával egyre jobban kétségbeesik, hogy az anyukája helyett – aki éppen kórházban van a fiú bátyjával -, majd neki kell megitatni/etetni a nagyit, szépen felidézi magában, hogy mitől is olyan félelmetes számára a vak, fekvőbeteg asszony. A következtetés adott, a megdöbbentő bizonyíték a végére inkarnálódik.

mercy02
Matt Greenberg nem először dolgozik King adaptáción (1408 és Kukorica gyermekei 3), természetesen felturbózta a sztorit, Peter Cornwell rendező pedig The Haunting után főleg a belső jeleneteknél érzi igazán elemében magát, egy-két jelenet ezáltal egész kellemesnek mondható. Van itt nekünk Walking Dead-ből Chandler Riggs meg AHS-ből Dylan McDermott, szinte minden egyes szereplő ismerős valahonnan, tehát kamera edzett arcok, nincs is ezzel probléma. Viszont idegesítő, hogy a nyitányt jó párszor megmutatják nekünk, ezzel az amúgy hatásos és véres jelenetet nem kicsit unalmassá téve. Továbbá maga a történet kibontása illetve a vágás tempója, ami harmatosabb és teszi közepessé a végeredményt.

 
+ egy kis játék: A már-már kötelező King utalás itt is megtalálható. Szám szerint kettő. Aki észrevette (esetleg többet is talált) írja ide kommentbe. Két kulcsszó segítség képen: álnév, végítélet.

Értékelés: 6/10

Miskei

2 Comments on "Mercy (2014)"

  1. Lehetett volna ez a film sokkal jobb is,nem rossz,csak felejtős,gyorsan elpárolog az ember emlékezetéből.

  2. Imádom King történeteit, de most bevallom mindvégig rettenetesen szenvedtem. Voltak kételyeim, hogy túlfogom-e élni a filmet, annyira kurvára untam. Ez nálam ritka, főleg horrorfilm esetében. Számomra egyetlen értékelhető: gyönyörű felvételek a tájakról. A történet egy szánalom, a cselekmény egy nulla.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.